Az OEE 144. vándorgyűlése 2013-ban, Tatán – III. (ForestPress)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Image

2013. július 16. – A Vértesi Erdő Zrt által rendezett idei vándorgyűlés 41 év után követte az 1972-ben, szintén Tatán megtartott összejövetelt. A vándorgyűlés megnyitója után autóbuszba szálltak a résztvevők, és öt célpont felé indultak:

Image

a kultúrtörténeti emlékek megtekintésére, a déli Vértes erdőgazdálkodásának tanulmányozására, a megújuló energiaforrások hasznosításának tanulmányozására, a közjóléti és a lőtéri erdőgazdálkodás megismerésére, valamint a bánya-rekultiváció tanulmányozására.

Image

A közjóléti program egyik állomása az Agostyáni Arborétum volt.

Image

 Az érkezőket Rozmann Hajnalka, az arborétum vezetője és Vénusz Tibor, a park korábbi irányítója fogadta.

Image

Vénusz Tibor a ForestPress-nek elmondta, hogy 1912-ben gróf Esterházy Móric javaslatára telepítettek ezen a területen vöröstölgyet, szlavóntölgyet és vörösfenyőt. Akkoriban itt már volt egy kis csemetekert, ahol fenyőcsemetéket neveltek. Ezek a kísérletek beváltak és biztatást adtak ahhoz, hogy létrehozzák a jelenlegi gyűjteményt.

Image

1953-ban a földművelésügyi tárca kiadott egy körlevelet, amely szerint a fenyőtelepítést állami támogatásban részesítik. Ez volt a fenyőprogram meghirdetése. A környék területeire is adtak be pályázatokat, és kaptak is pénzt. 1955 és 1961 között 15,68 hektárt telepítettek, 1978 és 1980 között 9,22 hektárt, valamint 1993 és 1995 között további 5,6 hektár fenyőt ültettek.
Az arborétum területén összesen ötszáz féle fafajt láthatunk.

Image

Az utunk az Agostyántól nem messze található aktív katonai területre vezetett, ahol bepillantást nyerhettünk a lőtéren folytatott erdőgazdálkodásba.

Image

Este hat órakor Tata központjában kezdődött az az ünnepség, amelynek keretében leleplezték a Magyar Erdészeti és Vadászati Műszaki Segédszemélyzet Országos Egyesülete egykori székházának emléket állító obeliszket.

Image

A megemlékezés végén Michl József, Tata város polgármestere és Kocsis Mihály, a Vértes Erdő Zrt vezérigazgatója leplezték le az emlékművet.

Image

Az este az Országos Erdészeti Egyesület hagyományos baráti találkozójával zárult, amelyet a Kormorán együttes zenéje vezetett fel.

Image

Kocsis Mihály vezérigazgató színpadra kérte azokat a kollégákat, akik a 41 évvel ezelőtti vándorgyűlésen is jelen voltak. (z.)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.