Ötven éves jubileumát ünnepli a fehérvári földmérő-képzés (szekesfehervar.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. szeptember 16. - Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli idén a Nyugat–Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Székesfehérváron. A jubileum alkalmából kihelyezett kari ülést tartottak pénteken a Szent István Művelődési Házban. Az ünnepségen a város önkormányzata megerősítette, hogy a megyeszékhely felsőoktatási kínálatában fontos szerepet tölt be a GEO, ahol a színvonalas oktatás mellett a diákéletet is erősítik a selmecbányai hagyományok ápolásával.
Dr. Mélykúti Gábor dékán köszöntője után prof. dr. Neményi Miklós, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektorhelyettese mondott ünnepi beszédet. „ A kar negyven éve tevékenykedik a Nyugat-Magyarországi Egyetem szerves részeként, egyenrangú partnerként folyamatosan alkalmazkodva a gyakorlati igényekhez: ezek nemcsak az itt dolgozók munkáját dícséri, hanem a hallgatókét is.” - mondta el a rektorhelyettes, aki szerint „egy egyetem nemcsak azért egyetem, mert megtalálhatók a különböző diszciplinák, bölcsészet, művészetek, társadalomtudományok, műszaki és természettudományok, hanem azért is mert a diákok és a tanárok közösen élik át a megismerés, felfedezés élményét.”  V. Németh Zsolt államtitkár köszöntötte a résztvevőket, aki maga is az intézmény falai között diplomázott. „ Ötven év alatt kialakul egy intézmény sajátos karaktere, arculata, amely csak az övé és amely magán viseli egész történelmét. Azt látom, hogy mára olyanná csiszolódott a GEO, hogy mindig hozzá idomul a gazdaság és a társadalom elvárásaihoz, igényeihez.” - mondta el az államtitkár. „Az értékteremtő, munkaalapú társadalomhoz  szükség van műszakiakra, informatikusokra, mérnökökre.” - tette hozzá V. Németh Zsolt.
„Életünkben fix pont az épület, a lakóhely, ahol élünk és mozgó alkalmazás az autónk.  Legyen az eszköz szintezőgép, vagy föld körül keringő műhold, ahhoz, hogy a helyzetünket meghatározzuk, a Geoinformatikai karon végzettek munkája nélkülözhetetlen az életünkhöz.” - mondta Brájer Éva alpolgármester a jubileum kapcsán, majd felidézett egy 1971-es interjút az akkori GEO igazgatójával, aki a főiskolává válásért küzdött. „És hol tartunk ma?” - tette fel a kérdést az alpolgármester, aki kiemelte, hogy a város bízik a kar jelenében és jövőjében itt Székesfehérváron.
A II. világháború után megnövekedett a földmérő szakemberekre az igény. Ennek hatására a felsőfokú szakemberképzés továbbfejlesztése és korszerűsítése céljából 1962-ben létrehozták - a székesfehérvári Jáky József Útépítő Technikumban a Kar jogelődjét, a Felsőfokú Földmérési Technikumot, amelyben az oktató-nevelő és tudományos tevékenység fejlődése 1972-ben ért el arra a szintre, hogy minőségi változásként a felsőfokú technikumi képzést a főiskolai üzemmérnök képzés válthatta fel. A határozat értelmében a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Földmérési és Földrendezői Főiskolai Karaként földmérő és földrendező szakokon székesfehérvári székhellyel 1972 őszén kezdődött el a földmérők, majd 1975-től a földrendezők képzése.
Az 1962-ben indult Felsőfokú Földmérési Technikumban közel negyvenen kezdték meg tanulmányaikat, ma már a hallgatók által „Piros Alma Mater”-nek hívott egyetemi karra közel hatszázan járnak és nemcsak nappali és levelező képzés, hanem doktori iskola is működik a fehérvári egyetemi karon. Az ünnepi kari ülést követően ma este 20 órától a hallgatók szakesttel ünneplik meg a Nyugat– Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának 50. születésnapját.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.