Az Ebrachi Apátság

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
ForestPress fotók

2013. június 30. - Az egykori apátság 4000 hektáros állami erdővagyonát az Ebrachi Erdészet kezeli. A kolostorban és a hozzá tartozó létesítményekben évszázadokkal ezelőtt 7200 embert foglalkoztattak. Ma a településnek 1600 lakosa van. A korai gót, majd barokk stílusban átépített Ebrachi Apátság egy ciszterci kolostor Bajorországban. A kolostorban élt szerzetesek nagy része nemesi származású volt, akiknek vagyona haláluk után az apátságra szállt.

Image

A kolostorban nem volt fűtés, az egészségtelen körülményeket sokan nem tudták elviselni.
A Szűz Máriának, Szent János evangélistának és Szent Miklósnak szentelt apátságot 1126-ben alapították, és többek között itt temették el III. Conrad hitvesét, Gertrúdot, 1146-ben bekövetkezett halála után, hasonlóan különböző frank nemesekhez.
Tizenkét szerzetes telepedett le itt, a burgundiai Morimond Apátságból, az első apátja, Ebrach Adam volt. Az apátság a bajor egyházi javak 1803-ban történt kisajátításakor feloszlott. Az apátsági templom volt a helyi plébániatemplom.

A würzburgi püspökök szívének temetése

 A 13. századtól kezdve a würzburgi püspökök szívét az ebrachi kolostorba hozták eltemetni (a szerveiket a Marienburg kápolnába, a testüket a Szent Kilián katedrálisba). Körülbelül 30 püspök szíve talált végső nyughelyre Ebrachban, amelyek közül néhányat megszentségtelenítettek a német parasztháború háború során. A herceg-püspök Julius von Echter Mespelbrunn szakított ezzel a hagyománnyal, és a szívét a Neubaukirche-ben temették el.

Az apátság épülete ma börtön
1851 óta a létesítmények a börtönként szolgálnak, és 1958 óta a fiatal bűnelkövetők reszocializáló büntetés-végrehajtási intézménye. A 300 elitéltre 250 nevelő felügyel. A visszaesők aránya 80 százalék. Az elitéltek jelentős része bevándorló.  
A múzeum és az apátsági épületek egyes tárgyi emlékei ma is láthatók.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.