Töklámpás és gumicsizma: húsz úti tipp halloweenra [origo]

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. október 29. - Bár e héten nem hosszabbodik meg a hétvége plusz szabadnappal, de sok óvodában és iskolában most van az őszi szünet. Ilyenkor kell a szülőnek virítani valami jó kis ősz végi programmal, nehogy a gyerek az utolsó enyhe napokat a zsibbasztó rajzfilmcsatornák igézetében töltse. Nem baj, ha elsütöttük összes ötletünket az előző, hosszú hétvégén - nekünk még maradt pár: fürdőzzünk töklámpások fényében, látogassunk medvét és szamarakat, induljunk gesztenyegyűjtő körútra kisvasúttal, másszunk meg vulkánokat és vájjunk tököt otthon. Húsz kirándulótipp halloween hetére. Fedett programok fázósaknak

1. Beszélő ló, fényárban úszó légtornász
Ha rég voltunk cirkuszban, most itt az alkalom, hogy fogjuk a családot és megnézzük a saját szemünkkel is, miért tüntettek a bohócok október elején a Fővárosi Nagycirkusz előtt. Az intézmény most mutatta be Ritmuscirkusz című, új műsorát. A produkcióból hiányoznak az oroszlánok és az idomárok, sőt kimaradtak még a piros orrú bohócok is, az új darab inkább a Magyarországon is már egyre többször vendégszereplő (például a Sziget Fesztiválon vagy a Trafóban látható) újcirkusz-társulatokhoz hasonlóan a látványra és a precízen kidolgozott koreográfiára épít. Fontos szerepet kapnak a légtornászok és az akrobaták, akik hol gyertyafénybe burkolózva, hol fénynyalábokban pörögve mutatják be egységes sztorivá összeálló produkcióikat.
Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz (XIV., Állatkerti krt. )
Jegyek: 1200-2000 Ft gyerekeknek, 1500-2400 Ft felnőtteknek
Az október 31-én és november 1-jén zajló Cirkusz-színházi Fesztivált a cirkuszosok "főiskolája", az Alternatív Cirkusziskola szervezi. A növendékek ebben a két napban mutatják meg, a hagyományos cirkuszi műsorszámok és a színház ötvözésével, hogyan jelenítik meg a gyerekek fantáziájában élő összes meselény, a törpéktől kezdve a beszélő lovakig. A fesztivál mindkét napján (pénteken háromtól ötig, szombaton tizenegytől kettőig) az iskola szakavatott mesterei tanítgatják is a gyerekeket a cirkuszi mesterség alapvető fortélyaira. Négy előadást láthatunk egymás után mindkét napon, a produkciók között van kötéltánc, akrobatika, látványszínház, szombat este pedig nem más a porondmester, mint Novák Péter, aki maga is artistanövendékként kezdte szerteágazó pályáját.
Helyszín: A Magyar Cirkusz és Varieté Művésztelepe (XIV. Hungária krt. 215.)
Jegyek: 1000 Ft/előadás, egész napra: 3000 Ft
2. Babonaság és bábmisztérium a halloween jegyében
A Millenáris szombati gyermekprogramjai legtöbbször valamilyen téma köré épülnek, és a különböző, állandó időpontokban kezdődő blokkok között mindig szerepel mesélés, bábszínház, kézműveskedés, sőt még mozgás is. Ez most, november 1-jén is így lesz, ráadásul a halloween alkalmából rendezett gyerekbulin mindez még kiegészül jelmezversennyel és nagy felvonulással is. A műhelyben rögtön lehet is maskarát szabni, boszorkánykellékeket barkácsolni, töklámpást készíteni, gyertyát meríteni.
Helyszín: Millenáris (II., Fény u. 20-22.)
Jegyek: 500 Ft gyerekeknek, 700 Ft felnőtteknek, 1800 Ft családoknak.
3. "Játssz jót"! - Ötvenéves a LEGO
Valljuk, hogy az építőkocka és a kirakós-beletalálós játékok előnyeit egyszerre ötvöző LEGO az emberiség egyik legnagyobb találmánya, ezért nem riadunk vissza a reklámozásától sem. Egy dán asztalosmester kezdte gyártani ötven évvel ezelőtt LEGO (leg godt, azaz jót játszani) márkanéven a játékát, igaz, hogy 1949-ig ez nem az a LEGO volt, amit ma ismerünk, hiszen akkor még fából készült, és a megszólalásig hasonlított a sima építőkockára. Csak amikor a fa megdrágult, és a cég áttért az olcsó műanyagra, akkor vette fel a bütykökkel-lyukakkal egymásba kapaszkodó, ma ismert külsejét. Az ötvenedik születésnapra természetesen a mára hatalmas multivá nőtt óriáscég minden leányvállalata készült, Budapesten az Europark bevásárlóközpontban állítottak össze hatalmas kiállítást LEGO-ból kirakott Shaquille O'Neallel, zsiráffal és Lánchíddal. Péntektől vasárnapig játszani is lehet a színes kockákkal, illetve Wii-játékkonzolokkal és LEGO Creatorral (ez utóbbi egy ötletes számítógépes program, amellyel virtuálisan lehet legózni). A kiállítás és a játszóház november 9-ig látogatható.
Helyszín: Europark (XIX., Üllői út 201.)
A program ingyenes.
4. Fess magadnak bögrét!
A különböző barkács- és hobbitechnikák éppen eléggé ismertek és népszerűek, nem szorulnak rá, hogy külön felhívjuk a figyelmet az időtöltés eme módjára. Örök probléma azonban velük, hogy ha bele akarunk vágni egy adott módszer elsajátításába, az hatalmas anyagi beruházásokat igényel. Aki járt már hobbiboltban, tudja, hogy jó pár ezrest ott tud hagyni az ember, és semmi sem garantálja, hogy nem unjuk meg első alkalom után az egészet. Hosszas kutatás után sem akadtunk olyan műhely nyomára, amelybe csak besétálunk, és egy adott összeg leszurkolása után (kellékek az árban) azt a technikát próbáljuk ki, amelyik éppen eszünkbe jut. Tanfolyamok vannak, de nem ám akármikor. Rábukkantunk azonban egy helyre, amely majdnem olyan, mint amit elképzeltünk. Akár egy borús vasárnapon is eszünkbe juthat, hogy alkotnánk, a belvárosi kis műhelybe a hét minden napján besétálhatunk (november 1-jén, halottak napjára való tekintettel most nem) azzal az ötlettel, hogy készítenénk magunknak egy bögrét. A sótartótól kezdve a pizzás tálig bármilyen kerámiát választhatunk, az árban benne van a festék, a minta, a tál, a korong, az égetés és persze a segítség is, ha szükség lenne rá.
Helyszín: Made By You (V., Királyi Pál u. 11.)
Ár: 2400-2500 Ft/bögre (a nagyobb tálak drágábbak)
5. Diafilm otthon vagy a klubban
A diafilm örök klasszikus, a legprofibb technikával készült rajzfilmek korában sem fog soha kimenni a divatból, ha másért nem, hát azért, mert már abban a korban is lehet vetíteni a gyerekeknek, amikor még az animáció gyorsan pergő képkockái nem képesek lekötni a figyelmüket. Diafilmeket több helyen lehet kapni, gyerekboltokban és interneten egyaránt. A vetítőgéppel már nehezebb dolgunk lesz, ha szerencsénk van, néhány kering a családban a régi jó orosz masinákból, de ha nem, akkor inkább interneten érdemes keresgélni. Addig, amíg beszerezzük a kellékeket, nézzünk neten diafilmet, vagy menjünk diafilmklubba. A budai Mesetánc Játszóházban csütörtökönként fél öttől van kézműves foglalkozással összekötött diafilmklub, ahol a megnézett történetet a helyben eszkábált figurákkal rögtön fel is idézik a gyerekek. Ha szeretnénk részt venni, be kell jelentkeznünk előtte.
Helyszín: Mesetánc Fejlesztő Játszóház (II., Keleti Károly u. 8.)
Jegyár: 1000 Ft
Medve, daru, földikutya: csodálatos vadállatok
Az Állatkert mindig jó menekülő útvonal ötlet híján maradt szülőknek, de nem is olcsó, és ráadásul mindenki már ezerszer járt ott. Ezért igyekszünk most kalandvágyóbb tippeket adni: jó kirándulás lehet egy rezervátum vagy állatfarm meglátogatása. Ezek rendszerint nem annyira drágák, viszont barátságosabbak. Magyarországon még földikutya-rezervátum is létezik, szóval vágjunk csak bele nyugodtan a kirándulástervezésbe. Kedvenceinkkel kezdjük.
6. Lássuk a medvét!
Hallottál már a veresegyházi medverezervátumról? Nem hirdeti túlzottan magát az intézmény (noha website-ja nagyon informatív és baráti hangvételű), így nagy eséllyel nem botlunk nagyobb tömegbe, viszont kifejezetten érdemes meglátogatni az intézményt, ahol valódi szeretettel bánnak a macikkal. A farm igaziból medve-menhely: állatkertek adományozzák feleslegessé vált medvéiiket a rezervátumnak, vagy híres színészmackók várják itt rajongóikat, de vannak szomorúbb történetek is: volt, hogy állatvédő liga vette el a medvét lelketlen gazdájától, vagy vámosok kobozták el az illegálisan behozott macit. Döme például egy kutyamenhelyről került Veresre, Kotya pedig valamikor mutatványos medve volt, de sokat bántották, így legyengült. Lujzika nagy színésznő, a Tündér Lalá-ban szerepelt. Összesen 42 medve lakik a farmon, de nemcsak ők, hanem farkasok, őzek, egy fekete malac, kecskék, és egy gyönyörű ló, amin még lovagolni is lehet. A macikat lehet etetni mézzel, amihez a menhelyen hosszú kanalat is adnak. A medvék sötétedésig várják a látogatókat.
Veresegyháza, Patak utca 29.
Jegyár: 200 Ft egységesen.
7. Szürke szamár a ködben
Balatonlellétől pár kilométerre fekszik Visz, ahol az ország egyetlen csacsifarmja üzemel. Gazdája Kreisz András (vagyis Bandi bá'), aki 21 csacsinak viseli gondját. Ezeket az állatokat nem csak messziről lehet nézegetni, mint az állatkertben. Mindegyiknek neve van (ahogy Bandi bá' videójából ki is derül), és ha felszerelkezel jó sok répával vagy más csacsinak való eledellel, akkor az állatok megengedik, hogy a hátukra üljenek, vagy vakargassák a fülük tövét. A farmon egy szénahotel is működik, ahol szinte minden szénából van; sajnos az időjárás már nem engedi meg, hogy az ember hálózsákban, szénaágyon aludjon, de nyárra el lehet tenni az ötletet. Gumicsizma sosem árt! Budapestiek visszafelé betérhetnek melegedni a nemrégen gyerekbaráttá alakított agárdi gyógyfürdőbe.
8. Daruvonulás a Hortobágyon
Szó szerint kivételes látvány, amikor a hortobágyi Öreg-tónál a délutáni szürkületben gyűlik a daruraj, ugyanis a nagy őszi vonulás Kelet- és Közép Európában csupán hazánkat, azon belül Hortobágyot érinti. Régen fészkeltek darvak a Kárpát-medencében, most már inkább Észak-Európában és Ázsiában élnek, és az első hó vagy a fagy beálltával indulnak meg dél felé. Az 50-60 ezer vonuló madár nagy része az élelemben gazdag, lápos Hortobágy felé veszi az irányt, így októbertől november végéig nem kell hosszú ideig madárlesen csücsülni, hogy lássuk őket. Az Öreg-tó az egyik legfontosabb pihenőhelye a pusztán átvonuló darvaknak. A terület szabadon látogatható, a tanösvényen végigsétálva ismerkedhetünk a terület történetével, de egy környékbeli termálhotel is szervez különleges madármegfigyelő túrákat lovas kocsival, kerékpárral és gyalogosan. Fényképezőgépet és távcsövet jó vinni, és a gumicsizmát itt sem érdemes otthonhagyni.
9. Szarvasszafari Somogyban
Szép kirándulást lehet szervezni a Zselicségbe, szarvasokkal, muflonokkal, skanzennel és kastéllyal. Bőszénfán egy hatalmas szarvasfarm működik, ahol azonban nemcsak szarvasok, hanem őzek, vaddisznók, dámvadak, sőt muflonok is élnek. Autóbusszal, traktorral és lovas kocsival mehetünk körbe a környéken, de bármelyiket válasszuk is, előre be kell jelentkeznünk. A ropolyi vadászházban meg is lehetne kóstolni a vadételeket - ha egy kiadós őzlesés után maradna még valakinek gusztusa, hogy pettyes hátú Bambikat falatozzon. Helyette inkább ruccanjunk át Szennára, amely a Zselicség talán legismertebb falva: itt rendezték be ugyanis az Europa Nostra-díjas szabadtéri néprajzi múzeumot. Különlegessége, hogy a jellegzetes belső-somogyi és zselici házakat egy igazi, élő falu közepébe telepítették.
10. Állatparadicsom Budapesten
Ha valaki nem akar messze menni - és történetesen budapesti -, akkor nézze meg a káposztásmegyeri Farkaserdő mellett felépített Állatszigetet. Ez az a hely, ahol kóbor kutyák, megunt teknősök és csonka farkú cicák egyaránt meglelik a helyüket. A Rex Kutyaotthon Alapítvány által civil összefogásból létrehozott szép parkban modern állat-örökbefogadási központ működik halak, kacsák és birkák baráti szomszédságában. A Parasztudvarban őshonos magyar háziállatok élnek boldog kibuc-közösségben egy tanyán, vidéki nagymama híján felnövő városi gyerekeknek nem árt látniuk ilyesmit is. Az Állatszigettel csak egy baj van: nagyon nehéz megállni, hogy az ember ne fogadjon örökbe egy kis mozgó szőrcsomót.
Helyszín: REX Állatsziget IV., Óceánárok u. 33.
Jegyár: ingyenes.
Amit még ajánlunk:
- Rengeteg meleg vízű, szépséges fürdő szomszédságában található a kápolnapusztai Bivalyrezervátum; nagy előny, hogy közel van Kehidakustány, Zalakaros, sőt Hévíz is.
- Aki Eger környékén tölt el pár napot, annak a girbe-gurba nyakú, hosszú szempillájú óriásmadarak meglátogatását ajánljuk a recski struccfarmon.
- Pécs belvárosában, egy kanyargós pincelabirintusban hatalmas akvárium-terrárium komplexumot találunk leguánokkal, kígyókkal, tengeri és édesvízi halakkal és Morzsival, a rombuszkrokodillal.
Húzz sapkát, és indulj termésgyűjtő halloween-körútra!
Kökény, csipkebogyó, gomba, gesztenye, tök és óriás falevelek - csak néhány azok közül az őszi "kincsek" közül, amelyeket kirándulás közben összegyűjteni és otthon feldolgozni is jó móka. Az ország számos környékén lehet termésgyűjtő körútra indulni, mi itt azokat a célpontokat gyűjtöttük össze, ahol külön halloween-programokkal is várják a családokat - vagy ahol a közelben szülőbarát programok is fellelhetők.
11. Fürdőzés töklámpák fényében: halloween az Őrségben
A Magyarország legnyugatibb csücskében megbújó Őrség egyik legfontosabb terménye a tök, már kilencven éve termesztik a környéken, ezért aztán szinte minden portán belebotolhatunk egy-egy őstermelőbe, aki liternyi tökmagolajat árul, vagy akkora tököt kínálgat, hogy egy kombi csomagtartójába sem férne bele. Hagyomány ilyenkor ősszel, hogy tökből készült, madárijesztőre emlékeztető bábukat állítanak fel a kertekben, udvarokban, kerítés mellé. Emiatt furcsa, hogy annak ellenére, hogy erre a hétvégére esik a tök "karácsonya", vagyis a halloween, semmilyen rendezvénnyel nem hívogatják a turistákat Őriszentpéterre. Nem baj, legalább nincs tömeg, az október eleji Tökfesztivál idején úgysem lehet szállást találni a környéken. A tökszobrok meg megmaradnak november első napjaira is. Ha az Őrségben járunk, ne felejtsünk el beszerezni jó sokat a helyi pálinkából és sajtokból, és mielőtt hazaindulnánk, feltétlenül ejtsük útba a szentgotthárdi fürdőt, ahol külön szaunamester vigyázza egészségünket a melegben, és amely több kollégánk egybehangzó véleménye szerint a legjobb a hasonló jellegű intézmények sorában. November 2-án, vasárnap ráadásul a fürdő halloween-partit szervez kivilágított töklámpásokkal és családi grimaszversennyel.
12. Halloween-túra a Bagolyvár Birodalomban
A Bagolyvár Birodalom a Budakeszi Vadaspark interaktív kalandparkja, egy elkerített, kéthektáros rész, ahol múzeumpedagógusok, szakemberek vezetésével indulhatnak a gyerekek játékos túrákra, akadályversenyre. A késő őszi időszakban halloween-túrára lehet jelentkezni, amelyen olyan félelmetesnek hangzó programok várják a családokat, mint egy lidérctanya meglátogatása, boszorkányavatás, csontvázösszerakás, denevérszámlálás és szentjánosbogár-keresés. Ismerve a mai gyerekek rajzfilmeken edzett idegzetét és a Vadaspark békés állatait, a kirándulás persze cseppet sem lesz ijesztő, a cél inkább a mindenszentek babonás hangulatának felidézése. Akik pedig nem akarnak boszorkányokkal foglalkozni, maradhatnak a töklámpáskészítésnél és a tökgurításnál.
Helyszín: Budakeszi Vadaspark
Jegyár: 1500 Ft
13. Bogyógyűjtés a verpeléti vulkánon
Verpeléten található Magyarország legépebben maradt vulkáni kúpja, és mivel tudni való, hogy a vulkáni talaj tápanyagokban gazdag, cseppet sem csodálni való, hogy ezen a környéken rengeteg bogyósgyümölcs terem ősszel. Rövid sétával egy tanösvényen fel lehet menni a vulkán tetejére és le lehet nézni a kráterbe. Közben temérdek mennyiségű kökény- és csipkebogyóbokor szegélyezi utunkat, lehet gyűjtögetni. Ha éjszaka már megcsípi egy kicsit a fagy a bogyókat, még finomabbak lesznek. A vulkán tetejéről pazar kilátás nyílik a Mátrára. Fürdő, aelyi közel van: Egerszalók.
14. Egy Loire menti kastély Pest megyében
Nagy kár, hogy a múlt héten volt a turai Schossberger-kastély halloween-hétvégéje, de annyira szép ez az épület, hogy töklámpások és gyertyák nélkül is ajánljuk meglátogatását, főleg, mert a fővárosiak amúgy azonnal Gödöllőre vagy Nagytétényre mennek, ha kastélyt akarnak látni, pedig a turai kúria egy igazi, fel nem fedezett gyöngyszem. Története kalandos: a cukorgyáros és kereskedő család sarja, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankot megalapító Schossberger Zsigmond megirigyelte a Loire menti kastélyok szépségét, és elhatározta, ő is építtet magának egyet a Galga mentén. Nem is akárkit bízott meg a tervezéssel, az éppen a pesti Operaházon dolgozó Ybl Miklóst szerződtette. Az elkészült mű kora egyik legimpozánsabb remeke volt speciális, trükkös fénycsapdákkal, tükörjátékokkal, üvegtetővel, központi fűtéssel és étellifttel, gyönyörű pálmaházzal és Magyarország domborzatát formázó angolparkkal. A bárói család a harmincas években a zsidótörvények elől külföldre menekült, a kastélyból a háború alatt katonai kórház lett, majd iskolai tornateremként használták. Most éppen egy magyar-indiai cég dolgozik kibővítésén és szállodakomplexummá fejlesztésén. Az épület nyitva áll a nagyközönség előtt, minden nap kilenctől négyig látogatható.
Helyszín: Tura
Jegyár: 1500 Ft (az idegenvezetés díja), hét év alatt ingyenes, diákjegy: 350 Ft.
15. Szelídgesztenye-vadászat
A késő őszi-téli időszak egyik legfinomabb csemegéje a sült gesztenye, de akár újságpapírba göngyölve vesszük meg a sarkon grillezgető kendős nénitől, akár a piacon kilóra, mindenképpen drága. A megoldás: ha úgyis megyünk kirándulni hétvégén, az úti cél legyen Sopron környéke vagy Zengővárkony - mindkettő tuti gesztenyéző hely. A Sopron környéki erdőkben és falvakban biztosan fogunk találni szelídgesztenyét: a Soprontól négy kilométerre fekvő Ágfalván nem véletlenül rendeznek gesztenyefesztivált. A közeli falvakban (például Brennbergbányán, Bánfalván, Harkában) is sok terem belőle, de még a taródi várnál is találhatunk. Az ország legnagyobb és leghíresebb szelídgesztenye-ligeterdeje azonban a Zengő oldalában, Zengővárkonyban áll, itt biztos teleszedjük a kosarat. Próbálkozhatunk még Velemben, a Kőszeg melletti Cákon és Nagymaroson. Otthon csak irdaljuk be, áztassuk egy ideig, dobjuk be a sütőbe, néha locsolgassuk, és várjuk, hogy a burok szépen szétnyíljon, majd jóízűen csócsáljuk el a belsejét.
Hegyek között, völgyek között kanyarog a kisvasút
A vidéki kirándulásokat nagyszerűen össze lehet kötni erdei vasutazással, és mivel szinte megszámlálhatatlan mennyiségű kisvasút kanyarog Magyarországon, a budapestiek is nyugodtan kiszakadhatnak a fogaskerekű-úttörővasút ördögi köréből. Azért is ajánljuk az őszi vonatozást, mert bár csípős hideg tud lenni ilyenkor, megéri: a különböző árnyalatokban pompázó lombok jóvoltából olyan színkavalkádot láthatunk a vonatból, mintha csak mozgó festmény lenne az orrunk előtt. Jöjjön az öt legszebb erdeivasút-útvonal. Sapka, kesztyű kelleni fog.
16. Viadukt, mesebeli vár, alagút: lillafüredi erdei vasút
Az biztos, hogy a legváltozatosabb és legvadregényesebb tájakon a lillafüredi kanyarog a hazai erdei vasutak közül. A Bükk hegyoldalában húzódó vonal ráadásul könnyen megközelíthető, Miskolcról indul, majd áthalad a Szinva-patak völgyén és egy kalandos, magas viadukton, megáll a Csipkerózsika-várra emlékeztető lillafüredi kastélyszállónál, amely előtt húzódik a mesterséges Hámori-tó. Közben alagutak és erdők szakítják meg az egyórás utat. A kalandosabb kedvűek visszafelé túrázhatnak, a pihenősebb családok pedig a lillafüredi függőkert teraszainak na meg az ország legmagasabb vízesésének felderítése után vonatozhatnak vissza.
17. Királyrét birkákkal és hegymászással
A Királyréti Erdei Vasút azért lehet jó választás, mert könnyen útba ejthető a szokolyai Kacár-tanya. A házigazda egy tanyasi magán-skanzenszerűséget alakított ki a Somos-hegy fennsíkján, hogy ott vendégül láthassa a Börzsönyben túrázó családokat. Célja a régi népi mesterségek és gazdálkodás bemutatása: az ide érkező gyerekek megnézhetik, hogyan sül a kenyér, hogyan kell patkót kovácsolni vagy fát vágni. Maga a vasút a Duna-parti Kismarosról indul, és a Morgó patak völgyében halad Szokolyán át Királyrétig. A végállomás a legtöbb Börzsöny-túra kiindulópontja, a KIrályrét. Ha túráznánk egy rövidet, a Csóványost ajánljuk, 2-3 órányi sétára fekszik, és kilátóról nézhetünk szét a tetején.
18. Kalandtúra Szlovákiában
A Feketebalogból (Cierny Balog) induló felvidéki romantikus kis erdei vasút meglátogatása csak azért számít kalandosnak, mert a kizárólag szlovák nyelvű honlapról kellene kibogarásznunk az indulási időpontokat, ami nem könnyű feladvány. Az út maga pedig gyönyörű, a Feketebalogból induló vonat átmegy a Garam hídján, és szinte végig a Fekete-Garam mellett kanyarog egyre felfelé a hegyek között. A falunak kis síközpontja is van, de az még hó híján nem üzemel. A végállomás Vydrovo, ahol az erdők életét és a fakitermelést bemutató skanzen működik. Ha kipróbáltuk a vonatozást, érdemes átruccanni a közeli Besztercebányára vagy a zólyomi várhoz.
19. Vízesés és ősember: Szilvásvárad
A Szalajka-völgyben kanyargó, négy és fél kilométeres kisvasút az ország legrövidebb - és egyik legnagyobb forgalmú erdei vasútja. Népszerűségét nagy részben annak köszönheti, hogy a környéken rengeteg a látnivaló: Szilvásváradot és a Fátyol-vízesést köti össze. A végállomásnál található Gloriett-tisztástól könnyen megközelíthetjük az istállós-kői ősemberbarlangot, a Millenniumi-kilátót és a Szikla-forrást is. Hátránya talán éppen az, hogy sokan ismerik; ha az országnak erre a tájékára tévedünk, talán érdemesebb megnézni először a lillafüredi vonatot.
20. Vasúti skanzen és kastély: Nagycenk
Szívünk szerint a gemenci erdei vasutat mondtuk volna utolsónak, ott a vonat őzek és szarvasok között kanyarog, de ezen a hétvégén üzemszünet miatt nem működik a járat, ezért inkább egy északnyugat-magyarországi kirándulást javaslunk a Széchényi család egykori rezidenciájára. A keskeny nyomtávolságú vasút tulajdonképpen a "nagy" vasútvonal egyik állomását (Fertőbozt) köti össze a nagycenki Széchenyi-kastéllyal, azért is hozták létre, hogy a kirándulók jól meg tudják közelíteni a kastélyt. Az útvonal nem hosszú (3,6 km), de azért van benne egy szép viaduktos rész. A kastély melletti parkban áll a járműskanzen, ahol a legidősebb mozdony már több mint százéves.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.