Jelképesen újból megnyílt az Állatkert (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. augusztus 9. - A születésnapi programok holnap is folytatódnak Jelképes újbóli megnyitással ünnepelték az Állatkert 145. születésnapját kedden délben. Beszédet mondott Tarlós István főpolgármester, Szőcs Géza kulturális államtitkár, Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke és prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója is. A születésnapi torta egy százötven szeletes cukrászremek, a régi Madárház épületének volt kicsinyített mása volt, amely marcipán mázzal, csokoládétortaként készült el.

Ma ünnepelte megnyitásának 145. évfordulóját a Fővárosi Állat- és Növénykert. A születésnap alkalmából jelképesen újból „megnyitották” a városligeti intézményt. Az eseményen beszédet mondott Tarlós István főpolgármester, Szőcs Géza kulturális ügyekért felelős államtitkár, Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke, valamint prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója is. Az ünnepi eseményen korhű jelmezesek idézték fel az eredeti, 145 évvel ezelőtti megnyitás és az első napok díszvendégeit, köztük Erzsébet királynét, Klotild főhercegnét, Rottenbiller Lipót pesti főpolgármestert, Deák Ferenc belvárosi országgyűlési követet és Xántus János alapító-igazgatót. Az eseményen bemutatták azt a kardot is, amelyet Xántus János valóban viselt az 1866-os megnyitó idején. Ezt a díszkardot id. Kubinyi Ferenc ajándékozta Xántusnak 1862-ben. A szablyához az Állatkert ajándékozás útján jutott hozzá, a szálfegyver restaurálását tavaly végezték el a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei.
    A születésnap alkalmából a főigazgató felköszöntötte az Állatkert legrégebbi dolgozóit, Krizsán Sándorné kapus-jegykezelőt (akit az Állatkertben mindenki csak Ica néniként ismer) és Szokoly Károly karbantartót.
A beszédek után déli 12 órakor megkondították az Állatkert régi, 8,7 kg-os bronz harangját, amelyet – felirata szerint – Walser Ferenc öntött a „Budapesti Állat Kerti Társulat” számára 1893-ban. Ezután a díszvendégek a nemzeti színű szalag átvágásával jelképesen újra megnyitották az immár 145 esztendős Állatkertet. Az esemény elején és végén a Pénzügyőr Zenekar játszott Kapi-Horváth Ferenc ezredes vezényletével. A megszólaltatott dallamok között volt a Hunyadi-induló is, amely az Állatkert történetéhez is kapcsolódik. 1922-ben ugyanis az Állatkert a közönség óriási érdeklődése közepette állított ki néhány kanárit, amelyek a Hunyadi-indulót fütyülték kifogástalanul. A csaknem kilencven éve bemutatott madarak egy hazafias érzelmű kanáritenyésztő, Tóth József tenyészetéből származtak.  
    Ahogy illik, a rendezvényen születésnapi torta is volt. A Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervezte régi Madárházat formázó, százötven szeletes csokoládétorta a Gundel Étterem cukrászmestereinek remekműve, amelyet a szomszédos intézmény születésnapi ajándékként készített el.
    A születésnaphoz kapcsolódóan a régi idők városligetének hangulatát felidéző látványosságokat, gólyalábasokat, tűzzsonglőröket is láthatott a közönség, a kapun belépőket vidám verkliszó fogadta, sőt, a szerencsésebbek még egy szakállas hölggyel is találkozhattak.
    A nagyközönség részére meghirdetett születésnapi programok a szerdai napon is folytatódnak, mi több, szerdára is érvényes az a kedvezmény, hogy a születésnap alkalmából a 145 centiméternél alacsonyabb testmagasságú személyek díjmentesen látogathatják meg az Állatkertet.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.