Tanévkezdés az Állatkertben (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. augusztus 31. – A legizgalmasabb tanterem Szeptember elseje nemcsak az iskolákban, hanem az Állatkertben is a tanévkezdés napja. Persze nem az állatok mennek iskolába, hanem a tanulmányi csoportok keresik fel nagy számban a városligeti intézményt. Azért, hogy az Állatkert minél hatékonyabban részt vehessen az oktatásban, változatos pedagógiai programokat kínál a tanároknak, tanítóknak és óvópedagógusoknak, és rajtuk keresztül a gyerekeknek, diákoknak. A kert pedagógiai programkínálatát a napokban valamennyi fővárosi közoktatási intézmény megkapja.

A szeptemberi tanévkezdés nem kerüli el a Fővárosi Állat- és Növénykertet is. A városligeti intézmény az őszi-téli félévre is meghirdeti pedagógiai programkínálatát. A programot a napokban kapják meg levélben a fővárosi közoktatási intézmények, köztük az összes óvoda, általános és középiskola. A vidéki intézményekhez a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségén (KOKOSZ) keresztül juttatják el a küldeményt. Emellett szeptember elsejétől az Állatkert honlapján is hozzáférhető a pedagógiai programkínálat.
    Az igénybe vehető pedagógiai programok közül évek óta a csoportvezetések a legnépszerűbbek. Az előzetes bejelentés alapján megtartott tematikus vezetések 43 kiemelt témában érhetőek el, de egyedi témájú foglalkozásokra is lehetőséget kínálnak az intézmény zoopedagógusai.
      A pedagógusok munkáját emellett tanácsadással, módszertani tréninggel, a kert internetes honlapjáról letölthető oktatócsomagokkal, sőt akkreditált továbbképzéssel segíti az intézmény. Október 8-án pedig nyílt napon tartanak a pedagógusok számára.
     Az oktatási lehetőségekhez való hozzáférést jelentős kedvezményekkel segíti az Állatkert. Az iskola, óvodai csoporttal érkező pedagógusok számára a belépés díjmentes, és természetesen a tanulmányi csoporttal érkező gyermekek számára is kedvezményeket kínál a városligeti intézmény.
A magyarországi állatkertek a legnagyobb iskolán kívüli pedagógiai szolgáltatónak számítanak. A Fővárosi Állat- és Növénykertet évente százezernél is többen keresik fel kifejezetten tanulmányi céllal. A pedagógiai programkínálatot természetesen úgy alakítják ki, hogy az igazodjon a tantervekhez, valamint hogy az ember és a természet közötti kapcsolat legfontosabb összefüggéseire is felhívja a figyelmet.
Az állatkerti oktatás jelentősége

Az oktatás, környezeti nevelést – a természetvédelem, a kutatás és a szabadidős program biztosítása, a rekreáció mellett – a korszerű állatkertek egyik legfontosabb küldetéseként határozzák meg azok a stratégiai dokumentumok, amelyeket az állatkerti szakemberek szerte a világon mérvadónak tekintenek. Az állatkertek a környezettudatos szemlélet formálásának leghatékonyabb színterei közé tartoznak. Részint azért, mert nagyszámú látogató keresi fel őket. Ráadásul a kiállított élő gyűjtemény kapcsán egyedülálló lehetőségük van bemutatni az élővilág sokféleségét, felhívni a figyelmet a természetet károsító folyamatokra, illetve arra, hogy miként tud az ember és a természet fenntartható módon együtt élni. Az állatkerti oktató munka jelentőségét még inkább növeli, hogy az ENSZ és a UNESCO a 2005-től 2014-ig tartó időszakot a természeti erőforrások fenntartható használatára vonatkozó nevelés évtizedének nyilvánította.
A Fővárosi Állat- és Növénykertben már az 1866-os alapítás óta foglalkoznak ismeretterjesztéssel, a szervezett zoopedagógiai munka pedig az 1950-es években indult meg Anghi Csaba kezdeményezésére.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.