Gyermeknap és virágkiállítás az Állatkertben (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Egész hétvégén íriszkiállítás, vasárnap gyermeknapi programok várják a látogatókat
Ezen a hétvégén több programmal és látnivalóval is várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. Szombaton és vasárnap a Pálmaház mögötti Lepkekertnél a II. Magyarországi Nőszirom Kiállítás színpompás virágaiban, tarka növénykompozícióiban gyönyörködhet a közönség. Vasárnap ezenfelül gyermeknapi programok is lesznek, és a gyermekek kedvezményes belépőjeggyel látogathatják az Állatkertet.

Május 28-án, vasárnap 950 Ft helyett 700 Ft-os kedvezményes belépőjegy váltható a gyermekek számára a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából. A nap egyik támogatójának (Nestlé) jóvoltából a Főbejáratnál kóstoltatás és ajándékközpont, valamint négy állomásból álló játékos akadályverseny várja a gyerekeket. A majomházaknál lévő sátorban kézműves foglalkozáson és arcfestő programon, a Japánkertnél felállításra kerülő játéktérnél pedig ügyességi játékon lehet részt venni. Egy ismeretterjesztő könyveiről ismert kiadó (Tessloff) a Főkapunál mutatja be termékeit, a Nagy-tó partján pedig egy népszerű ismeretterjesztő magazin ifjúsági kiadásával (National Geographic KIDS) ismerkedhetnek az Állatkert ifjú, és lélekben fiatal látogatói.
A hétvége mindkét napján, azaz szombaton és vasárnap is várja a látogatókat a II. Magyarországi Nőszirom Kiállítás, amelyet a Fővárosi Állat- és Növénykert az Íriszkedvelők Magyarországi Egyesületével közösen rendez meg. A színpompás, látványos virágbemutatónak a kiállítás két napjára a Pálmaház mögötti Lepkekert ad otthont. A bemutató célja a magyar kertkultúra fejlesztése, a népes és igen változatos nőszirom növénynemzetség megismertetése, illetve a nőszirmok által nyújtott kertészeti és esztétikai lehetőségek bemutatása. A különböző nősziromfajták bemutatója mellett a közönség látványos virágkompozíciókat is láthat, ezeket a Varga Márton Kertészeti Szakképző Iskola tanárai és diákjai készítik.
A kiállítást nőszirom és évelőnövény vásár kíséri, így a látogatóknak lehetőségük lesz egy-egy szép növénnyel otthonukat, kertjüket is gazdagítani.
A kiállítás és vásár szombaton és vasárnap, naponta 9 és 18 óra között látogatható.
Néhány szóban a nőszirom (Iris) nemzetségről
Az írisz szó a magyar nyelvben több jelentéssel bír: ez a nőszirom tudományos, de közismert latin neve, amely egyben egy ritka, ám nagyon szép női keresztnév is. Szintén írisznek nevezik a szem szivárványhártyát, az operatőrök pedig a kameraobjektív rekesznyílását hívják így. Mi több, a gondozók Írisznek keresztelték az Állatkert idén tavasszal született tevecsikóját is.
A nőszirmok, vagy íriszek 200-300 faja az északi félteke mérsékelt égövi területein honos. Több faj Magyarországon is előfordul vadon. Ilyen például a törpe nőszirom (Iris pumila), a homoki nőszirom (Iris arenaria), a fátyolos nőszirom (Iris spuria), és a szibériai nőszirom (Iris sibirica) is. A mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) kivételével valamennyi hazai faj védett.
A kertészeti változatok legtöbbször a szakállas nőszirom (Iris barbata) változatai, a főbb nemesítési központok az Egyesült Államok, Franciaország, valamint Ausztrália.
A magyar nőszirom (Iris aphylla subsp. hungarica) képét legtöbbünk naponta a zsebében hordja: ez a növény díszíti ugyanis a 20 forintos érmét.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.