Óceánok Világnapja az Állatkertben

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
A tengerek és óceánok élővilágához kapcsolódó programokkal vár az Állatkert minden érdeklődőt június 8-án, az Óceánok Világnapján. Akváriumi „tárlatvezetéssel”, előadásokkal, gyermekprogramokkal és búvárbemutatóval készül az Állatkert a most csütörtöki Óceánok Világnapjára. Rendhagyó kedvezményként a búvárok ezen a napon díjmentesen látogathatják a kertet: csupán búvárigazolványukat kel felmutatniuk.

Az Akváriumban 10 és 15 óra között minden egész órakor rendkívüli „tárlatvezetés” keretében mutatják be a trópusi és mediterrán tengeri fauna képviselőit. A Japánkertben a tengeri állatokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozás várja a gyerekeket, az Akvárium bejárata mellett pedig tengeri élőlények akár kézbe is vehető „alkatrészeivel” (csigaházak, kagylók stb.) ismerkedhetnek az érdeklődők.
A Barlangteremben 10-től 11:15-ig az óceánok, tengerek élővilágáról lesz vetítés, a 11:15-től 12 óráig búvárbemutatón pedig meg lehet ismerkedni a búvárok által használt felszerelésekkel is. Ugyancsak a Barlangterem ad helyet annak a 12 órakor kezdődő előadásnak is, amely a tengeri élővilág pusztulásáról, illetve védelmének lehetőségeiről árul el részleteket látványos képek segítségével.
A nap folyamán a búvárigazolvánnyal érkező látogatók díjmentesen látogathatják az Állatkertet.

Óceánok Világnapja

Az 1992-es, Rio de Janeiróban megtartott Környezet és Fejlődés Világkonferencián, az ún. „Föld-Csúcstalálkozón” (Earth Summit) határozták el, hogy június 8-át az Óceánok Világnapjává nyilvánítják. Jóllehet ez a nap az ENSZ világnapjainak hivatalos jegyzékében nem szerepel, az elmúlt években a világ minden táján hagyománnyá vált, hogy ezen a napon felhívják a figyelmet az óceáni és tengeri ökoszisztémák fontosságára és veszélyeztetettségére.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.