Lepke Nap az Állatkertben

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageAz idei szezonban péntektől látogatható a Lepkekert
Pénteken nyílik meg ismét a Fővárosi Állat- és Növénykert Lepkekertje. A csak nyáron működő lepkebemutatóban több mint harminc trópusi lepkefaj egyedei tekinthetők meg akár közvetlen közelről is.

A 2006-os szezonban most pénteken, azaz június 16-án fogad először látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert Lepkekertje. A Pálmaház szomszédságában található lepkebemutató tér voltaképpen egy hálóból készült óriási sátor, amely természetesen csak a nyári időszakban alkalmas a lepkék bemutatására. A trópusi lepkék számára ugyanis problémát jelent, ha a hőmérséklet hosszabb ideig 15 °C alá csökken.
A 240 m2 alapterületű Lepkekert 1200 m3-nyi légterében rendkívül sokszínű, élő lepkegyűjteményt tekinthetnek meg a látogatók. A megnyitó napján 30 különféle lepkefaj képviselteti majd magát, nyár derekára viszont akár hatvanra is növekedhet a bemutatásra kerülő lepkefajok száma. Ezek a lepkék eredetileg Közép-Amerikában, Afrikában, illetve Délkelet-Ázsiában őshonosak. A Lepkekert kialakítása lehetővé teszi, hogy a látogatók közvetlenül a lepkék között sétálhassanak.
A lepkéket természetesen nem a vadonban fogták be! Az induló állomány valamennyi faj esetében olyan lepkefarmokról került az Állatkertbe, ahol természetes körülmények között tenyésztik a lepkéket. Így a Lepkekert benépesítése semmiképpen nem jár a természet kizsákmányolásával. A bemutatott trópusi lepkefajok közül többet az Állatkert szakembereinek is sikerült szaporítaniuk, így ezeknél a fajoknál a folyamatos utánpótlás a kert saját szaporulatából is biztosítható.
A Budapesti Állatkert első lepkekertje 2000-ben létesült a kert egy ma már más célokra használt részén. A jelenlegi helyén 2002-ben nyílt meg a Lepkekert, és azóta, minden nyáron megnyitotta kapuit a közönség előtt. A Pálmaház szomszédságában található létesítmény minden nap 10 órakor nyit, és az Állatkert zárása előtt egy órával zárja be kapuit. Rossz időjárás, hideg, esős idő esetén viszont előfordulhat, hogy a látogató a Lepkekertet zárva találja.

Mindent a szemnek!
Mindenki tudja, hogy a lepkék törékenyek! Ez igaz a Lepkekert lakóira is. Ezért az Állatkert arra kéri látogatóit, hogy kézzel ne érintse őket. Erre szükség esetén a Lepkekertben állandó szolgálatban lévő terület-felügyelők is figyelmeztetik a közönséget.

Most pénteken Lepke Nap!
A Lepkekert idei megnyitásának napjára, azaz június 16-ára külön eseménnyel, Lepke Nappal készül az Állatkert – a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesülettel közösen. A délelőtt 10-től délután 3-ig tartó rendezvényen a lepkékhez kapcsolódó vetélkedővel, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket, sőt, a gyerekek számára arcfestés is lesz.

Csalánlevél és nektár az étlapon
A lepkék egyedfejlődésének különböző szakaszaira különböző táplálkozás jellemző. A lárvaállapotú lepkék, amelyeket hernyónak nevezünk, levelekkel táplálkoznak, hiszen hernyókorban a testet felépítő tápanyagok a legfontosabbak az állat szervezete számára. A Lepkekertben látható fajok között akadnak olyanok, melyeknek hernyói golgotavirág-félék, banánnövények leveleivel, illetve csalánlevéllel táplálkoznak. A szükséges tápnövényeket a közönség elől elzárt lepkeszaporítóban termeszti az Állatkert.
A kifejlett lepkék teste már nem fejlődik, viszont sokat repülnek, ezért energiában gazdag táplálékra van szükségük. Ennek megfelelően édes gyümölcsök nedvét, és a számukra kikevert nektárt szívogatják jellegzetes szájszervükkel. Ezenfelül természetes nektárhoz és virágporhoz is jutnak a Lepkekert virágzó növényeit látogatva.

Bábok a szekrényben
A Lepkekertben nem csupán a kifejlett lepkéket, hanem a bábokat is megfigyelhetik az érdeklődők. A lepkeszaporítóban bebábozódott egyedeket az állatkerti munkatársak a Lepkekertben elhelyezett, üvegfalú bábszekrénybe teszik, ahol a bábok mindaddig függenek, amíg a lepkék ki nem kelnek belőlük. Így a kifejlett lepkék kikelése is a közönség szeme láttára történik. A bábból kibújt lepkék a szerkényben pumpálják fel szárnyaikat, amikor pedig repülni kezdenek a gondozók kinyitják a bábszekrény ajtaját, hogy a frissen kikelt lepke csatlakozhasson a Lepkekertben repdeső társaihoz.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.