400 kilós a kis orrszarvú (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Legszívesebben még mindig csak tejet inna, nincs sok kedve átállni a szilárd táplálékra
Ma reggelre érte el a 400 kg-os tömeget Layla, a Fővárosi Állat- és Növénykertben január végén született orrszarvúborjú. A mesterséges termékenyítés útján fogant apróság naponta kb. 2 kg-ot gyarapszik, és étrendjében a tej mellett egyre fontosabb szerepet játszanak a szilárd táplálékok.

Ismét fordulóponthoz érkezett Layla, az Állatkertben cseperedő szélesszájú orrszarvú gyarapodása: ma reggelre érte el a 400 kg-os tömeget. Ez a legtöbb, átlagos méretű állattal összehasonlítva már igen tekintélyesnek tűnik, ám a kifejlett orrszarvúak 1500-3700 kg-os tömegéhez képest Layla még mindig kicsinek számít.
Az Állatkert nemzetközi hírnévnek örvendő ifjú lakója naponta átlagosan 2 kg-mal gyarapszik. Gondozói jelenleg éppen azon dolgoznak, hogy fokozatosan átszoktassák a tejről a szilárd táplálékra. A korábbi gyakorlattal ellentétben, amikor naponta öt, sőt még több alkalommal jelent meg nála a gondozó a méretes „cumisüvegekkel”, Layla ma már csak háromszor kap tejet egy nap folyamán. Alkalmanként még így is megiszik 10-10, tehát összesen napi harminc liter tejet, de ha rajta múlna, ennél lényegesen többet is meginna. A gondozók azonban ezt nem engedhetik, hiszen ebben a korban már meg kell kezdeni az állat átszoktatását a szilárd táplálékra. A kis orrszarvú így – miután túlteszi magát azon, hogy nem ehet annyi tejet, amennyit csak akar – rendszerint lucernát, szénát kóstolgat, lelkesen eszegeti az almát is, és némi mérsékelt érdeklődést a sárgarépa iránt is mutat.
Ebben a korban a növendék orrszarvúak szervezetében fontos változások történnek. A szilárd táplálékra való átállással párhuzamosan alakul ki az állat tápcsatornában az a felnőttekre jellemző „bélflóra”, amely lehetővé teszi a számára a rostban gazdag növényi táplálék feltárását, megemésztését is. Az orrszarvúaknál a rostemésztés mikrobák segítségével, javarészt a vastagbélben és a vakbélben történik, ebből a szempontból tehát az orrszarvúak emésztése jobban hasonlít a lófélékére, mint a kérődzőkére. Az egyensúly azonban kényes, így az Állatkert nem győzi hangsúlyozni azt a látogatókhoz intézett kérést, hogy a kis orrszarvút – tekintettel annak érzékenységére – senki semmivel ne etesse!
A gondozók egyébként továbbra is bejárjanak az egyre tekintélyesebb mérteket öltő állathoz. Amint a két kifejlett állat, Layla is elég szelíd, így nem kell arra számítani, hogy kárt tesz gondozóiban. Az ápolóknak mindössze arra kell figyelniük, hogy az orrszarvúborjú nehogy véletlenül a lábukra lépjen.
Layla napjai egyébként vidáman telnek, ha az időjárás engedi, vidáman szaladgál a kifutójában. Gondozói egy-egy medicinlabdával focizásra is szokták csábítani, bár a kicsi inkább csak átmeneti érdeklődést mutat a labdajátékok iránt. Az elválasztó kapun keresztül rendszeresen ismerkedik szüleivel is, összeengedni azonban még nem lehet őket. Ennek oka, hogy a két felnőtt állat nem kicsinyének, hanem egyszerűen egy másik orrszarvúnak tekinti Laylát. Mivel a kicsi testtömege még mindig alig egyötöde a felnőttekének, az összeengedés kockázatos lenne a számára.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.