Újra megnyílt a lepkekert (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. június 4. - A látogatókat is bevonják a vízilovak etetésébe Budapest – Ismét látogatható a lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A népszerű szezonális állatbemutató térben jelenleg harminc, főként a trópusi Közép- és Dél-Amerikában őshonos lepkefaj nyolcszáznál is több egyedét mutatják be, de a nyár folyamán további különlegességek bemutatására is sor kerül. A lepkekert idén különleges poszméh bemutatóval egészül ki. Emellett egy új program is várja a látogatókat: mostantól az állatgondozók felügyelete mellett egészen közelről meg lehet ismerkedni a vízilovakkal, mi több, még közös fotó is készíthető a termetes vastagbőrűekkel.

Péntek óta ismét látogatókat fogad a lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A népszerű lepkebemutató létesítményt egész évben sokan keresik, pedig a lepkekert szezonális állatbemutató tér, amely csak a nyári időszakban látogatható. A Pálmaház mögött található létesítmény voltaképpen egy hatalmas sátor, amelynek „ponyváját” finomszövésű háló alkotja dupla rétegben. A „hálósátor” alapterülete összes 260 m2, légtere pedig 1200 m3-nyi. A Lepkekertet úgy alakították ki, hogy a közönség közvetlenül a lepkék között sétálhasson.
Jelenleg mintegy harminc, többségében a trópusi Közép- és Dél-Amerikában őshonos lepkefaj nyolcszáznál is több egyedét láthatja a nagyközönség, de a nyár folyamán a bemutatott állomány délkelet-ázsiai fajokkal is bővül. Az egzotikus lepkék mellett egy védett hazai lepkefaj, a nappali pávaszem (Inachis io) is bemutatásra kerül. Ebből a fajból jelenleg a hernyókat láthatja a közönség, de a báb állapot után kikelő kifejlett egyedeket is a Lepkekertben, a trópusi fajokkal együtt fogják bemutatni.
A lepkekertben egyébként nemcsak kifejlett lepkéket, hanem hernyókat és bábokat is kiállítanak. A lepkeszaporítóban bebábozódott, vagy a trópusi tenyészállomásokról báb formájában érkezett állatok egy úgynevezett bábszekrénybe kerülnek, ahol mindaddig függenek, amíg a lepkék ki nem kelnek belőlük. Így a kifejlett lepkék kikelése is a közönség szeme láttára történik. A bábból kibújt lepkék a szerkényben pumpálják fel szárnyaikat, amikor pedig repülni kezdenek, a gondozók kinyitják a bábszekrény ajtaját, hogy a frissen kikelt lepke csatlakozhasson a lepkekertben repdeső társaihoz.
Különleges újdonság, hogy a lepkék mellett földi poszméheket (Bombus terrestris) is láthatnak a lepkekertet felkereső látogatók. A Magyarországon is őshonosnak számító, igen békés poszméhfaj a mezőgazdaság számára is rendkívül fontos növénymegporzó. Állatkertekben igazi ritkaságnak számít: Budapesten kívül az egész világon csak két állatkertben mutatnak be eleven poszméheket.
A lepkekert minden nap 10 órakor nyit, és az Állatkert zárása előtt fél órával zárja be kapuit. Rossz időjárás, hideg, esős idő esetén viszont előfordulhat, hogy a látogató a lepkekertet zárva találja. Ilyenkor ugyanis a lepkék nem repülnek, és így fennállna a veszélye annak, hogy a látogatók esetleg rájuk lépnek.
Vízilóetetés a közönség bevonásával

Az állatkerti munkatársak újfajta programmal igyekeznek közelebb hozni egymáshoz a látogatókat és a vízilovakat. 12 és 16 órakor ugyanis a közönség bevonásával történő vízilóetetést tartanak az állatok medencéjénél. Az állatok szokásos takarmányadagjának egy részét maguk a vállalkozó kedvű látogatók adhatják oda a karnyújtásnyi távolságban lévő állatoknak, természetesen az állatgondozók felügyelete mellett. A különleges pillanatról fényképfelvétel is készül.
Az egyelőre csak kísérleti jelleggel bevezetett program egyik célja, hogy plusz élményt kínáljanak az állatkerti látogatóknak. Emellett a látogatók etetési hajlandóságát is szeretnék szabályozottabb mederbe terelni. A vízilovak ugyanis igen népszerű állatok, ezért az áltagosnál nagyobb mértékben érinti őket a közönségnek az a szokása, hogy teljesen felesleges, természetszerűtlen, vagy esetleg káros „táplálékokkal” etetik az állatokat, voltaképpen a tilalom ellenére (hiszen csak zoo csemegével lenne szabad). Mi több, 2004 augusztusában valaki egy gumilabdát dobott az egyik víziló kitátott szájába (a Süsü nevű állat néhány napon belül el is pusztult emiatt). Az állatkerti munkatársak abban bíznak, hogy a programlehetőség olyan módon teremt alkalmat a látogatóknak arra, hogy közelebb kerüljenek a vízilovakhoz, hogy közben az állatok egészsége nem kerül veszélybe.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.