Közel 3500 gyermekrajz az erdők védelméért (ForestPress)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
2012. január 19. - Az „Otthonom az erdő” rajzverseny eredményei Nagy sikerrel zárult az Ipoly Erdő Zrt. által kiírt „Otthonom az erdő” rajzverseny, amely az „Élőhelyek megőrzése és rekonstrukciója az Ipoly Erdő Zrt. Közép-Magyarországi erdészetei területén” című projekt keretében valósult meg.
Gyönyörű alkotások érkeztek az ország minden részéről és határon túlról is. 304 intézményből 3490 rajzot küldtek a lelkes alkotók, 3 kategóriában (óvodás, általános iskola alsó tagozat, általános iskola felső tagozat).
A pályázat kapcsolódik ahhoz a természetvédelmi projekthez, amely az Ipoly Erdő Zrt. közép- magyarországi erdészetei területén, az élő és élettelen természeti értékek rehabilitációját és fejlesztését szolgálja. A Közép-magyarországi Operatív Program keretében elindított 212 075 110 Ft forintos összköltségű program célja az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő védett természeti területek, Natura 2000 területek és élőhelyek, valamint a védett természeti értékek kedvező természeti állapotának megóvása, javítása, a hazai védett és közösségi jelentőségű fajok védelme és élőhelyük biztosítása. Az Ipoly Erdő Zrt. gyakorlatában eddig is kiemelt szerepe volt a természetvédelemnek, a természetközeli erdőgazdálkodásnak.  Ez a projekt a természet rekonstrukcióját, az élőhelyek hosszú távú fenntartását, megőrzését szolgálja.
A rajzpályázat a természeti értékek megóvásának fontosságára, az erdő és természet szeretetére, az élőhelyek védelmére kívánta felhívni a figyelmet a gyermekek szívhez szóló rajzain keresztül.
A rajzokon keresztül a gyermekek szemén át láthattuk, hogy is vélekednek az erdőről, milyen tudásuk, emlékeik, képzeteik vannak az ott lakó erdei állatokról, növényekről és azok védelméről.
Szakértő zsűri értékelte a szebbnél szebb rajzokat. A gyerekek színes, vidám, részlet gazdag alkotásokat készítettek, amelyek gondolatisága figyelemre méltó. A rajzokhoz küldött kísérőlevélben örömmel olvasták a szervezők, hogy az óvodások és általános iskolások lehetőségeikhez mérten gyakran vesznek részt erdei iskolai programokon, erdei kirándulásokon. Nem idegen számukra a természet közelsége, érdeklődnek a természetismeret iránt.
A kiíró nem csak a nyertes rajzokat jutalmazta, hanem három beküldő intézményt is, amelyeket a tehetséggondozást támogató eszközökkel díjazott (Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskolának -Ajka, a Kittenberg Kálmán Általános és Művészeti Iskolának –Nagymaros, Suza Művészeti Stúdiónak – Debrecen).
Az Ipoly Erdő Zrt. elégedetten nyugtázta, hogy sok-sok gyermeket vonzottak alkotásra pályázatukkal. Örömükre szolgált, hogy ilyen nagy számban érkeztek a szeretetteli alkotások. Az erdészeti kommunikáció során rendkívül fontosnak tartják, hogy mindenki részese lehessen az aktív természetvédelemnek. A pályázatra való felkészülés során az alkotó gyerekek szüleik és tanáriak tolmácsolásában tanulhattak az erdészek munkájáról, az élőhelyvédelem fontosságáról.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.