Alattomos kalapos (Szabad Föld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. június 5. - Minden nyár elején, amikor felütik fejüket a különböző gombák, eszembe jut Feri bácsi, a legjobb gombász a barlangászok között. Meglehetősen sajátos, ma úgy mondanánk: alternatív pedagógiai módszereket alkalmazott a célból, hogy a gombák iránt érdeklődő fiatalok jól bevéssék koponyájukba azok ismertetőjeleit.
Minden kezdő gombászónak megengedte, hogy összegyűjtsön mindent, amit csak arra érdemesnek gondol. Aztán, ha a kosarak megteltek, szépen leült mellénk a fűbe.
- Na fiam, te miért szedted össze azt, amit? - kérdezte rámutatva valamelyikünkre.
Lehetséges válasz: - Ezt azért, mert szép piros és jó vastag a húsa. Úgy gondolom, ehető.
- Ehető. De csak egyszer, mert ettől ki fosod még azt a nem létező agyadat is, aztán meg sírhat az anyád!
Nem nagyon értettem az agresszív módszert - mígnem egyszer éppen azt az őzlábgombát vittem haza, amelyiktől a történetben felvázolt jövőkép legalábbis részben valósággá vált, és én voltam a főszereplője...
Most, a gombaszezon indulásakor kirándulásaik során sokan gyűjtenek erdőn-mezón, vásárolnak a piacok bejárata mellett gombákat. Jó tudni: a hazánkban honos több száz gombafaj közül mintegy háromtucatnyi többé-kevésbé mérgező, s a halálos mérgezések több mint 90%-át a gyilkos galóca okozza. Tisztában kell lenni azzal is, hogy a gomba gyorsan romló élelmiszer: a kórházban kezelt gombamérgezések nagy részét a helytelenül tárolt, megromlott gombaételek okozzák.
A gombakedvelők ingyenes segítségre számíthatnak: minden olyan piacon, ahol gombaértékesítés folyik, a gombaszakértők a piac nyitva tartásának ideje alatt a fogyasztók rendelkezésére állnak. A szakellenőri szolgáltatást a vásárlók mellett a saját fogyasztásra gyűjtők is igénybe vehetik - erősen tanácsoljuk, hogy tegyék ezt. Ha pedig mégis megtörténik a baj, és rosszullétet éreznek a gombafogyasztás után, ne tétovázzanak: azonnal forduljanak orvoshoz! A gombafaj azonosítása döntő fontosságú a megfelelő kezeléshez, ezért ajánlatos az elfogyasztott gombafajokból eltenni egy-egy darabot két napig. (farkas)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.