Óvatosan a kalaposokkal! (Nógrád Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. október 10.
Nógrád megye. Azt gondolnánk, hogy annyi figyelmeztetés, híradás után ihár senkinek nem jut eszébe ismeretlen eredetű gombát feltálalni, de sajnos ez nem így van. A legtöbb gombamérgezett a kirándulásnak, természetjárásnak kedvező tavaszi, nyári és őszi hónapokban érkezik a kórházakba - tájékoztatta lapunkat dr. Bodnár Judit, regionális tiszti főorvos, aki az alábbiakra hívta fel a figyelmet

A gombák bőséges növekedéséhez a jelenlegi időjárás nagyon kedvező. Hozzá nem értő gyűjtők gyakran összetévesztik a Vadon termő, ehető gombákat az azokhoz külsőre nagyon hasonlító, ám mérgező fajtákkal. A legsúlyosabb, nagyobb részt halálos kimenetelű mérgezéseket a gyilkos galóca okozza, amelyből már a kosárba került töredék is veszélyes lehet. Legalább ezt a fajtát biztonsággal fel kellene tudnia ismerni mindenkinek aki gombászásra adja a fejét. A gyilkos galóca kalapja fehér, barna vagy zöldes színű, lemeze fehér, gallérja és bocskofa van. A mérgezés megelőzéséhek legbiztosabb módja, ha a gyűjtő a legközebbi piacon vagy egyéb gombavizsgáló helyen szakemberrel átnézeti, amit szedett. A Vizsgálat ingyenes. Ha pedig megtörtént a baj, a legfontosabb, hogy a beteg a lehető legsürgősebben szakszerű segítséget kapjon. A különféle nem ehető gombák a méreganyagok természete és mennyisége szerint igen különböző tünetekkel járó mérgezéseket okozhatnak. Elfogyasztásukat követően bármilyen ártalom vagy rosszullét jelentkezhet. Legjellemzőbbek a gyomor, bél (hányás, hasmenés), valamint az idegrendszeri tünetek.
A tiszti főorvos jelezte végül, hogy a régió területén nagy mennyiségben vannak ehető kalaposok. Nem közömbös tehát, hogy ezt az „ingyen" termő tápanyagot hasznosítjuk-e, vagy pedig - kellő információ hiányában, esetleg túlzott félelemből az erdőben hagyjuk. Felhasználásukkal ugyanis gazdagíthatjuk étrendünket, kiegészíthetjük napi táplálékunkat. A veszélyek pedig alapos ismeretekkel kiszűrhetők.
Balassagyarmaton piaci látogatásunkkor két gombaárust találtunk a standokon, mint megtudtuk, ők többéves gyakorlattal rendelkező állandó kereskedők. - A balassagyarmati Ballá Istvánné vargányát és laskagombát árul, összességében mintegy kétkilónyit. 
- A kincsempúsztai erdőben szedem a gombát, de a kerti tuskóimon is megteremnek. Mindig ellenőriztetem őket a piaci gombaszakértővel - tette hozzá az asszony. Ott jártunkkor épp egy kilónyi laskagombát adott el az árus egy fiatalasszonynak.
Urbán Tibor érdesnyelű tinórút, nagy őzlábgombát, szürke tölcsért és rizikét ad él. Nem árulom el a lelőhelyeimet, elég legyen annyi, hogy mezőn szedem a gombát Gyarmat környékén. De azt hangsúlyozom, hogy a piacon megvizsgált gombától még senki nem lett beteg a. sok éves tapasztalatom alapján - szögezte le az árus, aki szintén éppen vevőivel volt elfoglalva beszélgetésünkkor.
Berki Tibor piacvezető és gombaszakértő elmondta: a két, esetleg három áruson kívül naponta húsz-harminc család különböző tételeit vizsgálja át.
Általában az ismert fajtákból hoznak ellenőrzésre gombát, sok esetben turisták, hét végi kirándulók is. A behozott fajták sajnos nagy többségükben mérgezőek: például a citromgalóca, a légyölő galóca, a begöngyölt szélű cölöpgomba, ami húsossága miatt különösen csábító. Főként a Nyírjesben vagy Ipolyszög környékén lelik fel őket -
mesélte, a szakember, aki nyolc esztendeje felügyeli a piacot, s a Szent István Egyetemen tanulta ki a gombák felismerésének minden csínját-bínját.
Az eladást talán a mérgezésekről hallott híreknek köszönhetően nem tartom olyan jónak,
mint eddig. A mérgező gombákat emberi fogyasztásra azonnal alkalmatlanná tesszük, konténerben klórral vagy mosószerrel öntöm le a gyilkos fajtákat, vagy pedig elásás lesz a sorsuk - magyarázta Berki Tibor.  M. J., Sz. A.

Gomba-tízparancsolat

Csak gombavizsgáló szakellenőr által ellenőrzött gombát vásároljunk!
A házaló árusítás, zugárusítás útján a házhoz kerülő gombák igen veszélyesek!
Mindenki ismerje a gyilkos galócát!
A saját szedésűt mutassuk be ellenőrzésre a vizsgáló szakellenőrnek!
Csak az szedjen gombát, aki biztosan ismeri a gyűjteni szándékozott fajokat, és biztosan el tudja különíteni az azokkal összetéveszthető valamennyi mérges gombától!        
A gondos gyűjtő minden példányt kétszer is vizsgáljon meg!
Az ismereteket ne felületes benyomásokra, hanem csakis biztos jelekre alapozzuk!
Küzdjünk a babonák ellen, és terjesszük a helyes ismereteket! 
Tartsuk be a gyűjtés és elkészítés, higiénés szabályait!
Gombás ételt csak frissen fogyasszunk!

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.