Gusztusos gyilkosok (Fejér Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. augusztus 24. - Nyár végétől egészen az év végéig tart a gombaszezon: esős idő után, melegebb időjárás esetén az erdők mélyén, réteken gazdagon terem ez a különleges - se nem állat, se nem növény - élőlény. A súlyos gombamérgezések azonban minden esztendőben bejárják az országos sajtót: sokszor egész családok esnek a mérgesgombák áldozatául.
Fejér megye - Augusztus 20-ával megkezdődött a gombaszezon, amely számos gasztronómiai örömöt ígér, de minden esztendőben áldozatokat is szed. Attól még, hogy gusztusos, lehet, hogy gyilkos is...
Eső után egy-két nappal gombamód szaporodnak, nőnek a finom ételek alapjául szolgáló gombák, amelyeknek lelőhelyeit azok ismerői hétpecsétes titokként őrzik: Mindenkinek megvan a maga titkos gombalelőhelye, ahol vargányát, őzlábgombát, fenyő tinórut, csiperkét és szegfűgombát találhat, ám ezekről senki nem szívesen beszél. Mi elárulunk néhány ilyen helyszínt, ám nem árt tudni: nem csak az előbbi finomságoknak, de a gyilkos galócának a szezonja is most van, amelyből egy is halálos méreg. Alattomos „jószág" ez - állítja Késmárky Zoltán, a székesfehérvári piac gombaszakértője, aki ingyen vizsgálja át a hozzá bevitt gombákat. Tegnap egy zsáknyit rakott félre, amelyeket senkinek a konyhaasztalára nem javasolt volna Az egyik legnagyobb hiba, amit egy, a gombafajokat nem 100 százalékig ismerő amatőr gombász elkövethet, az, ha nem vizsgáltatja be az általa szedett darabokat - vélekedik a székesfehérvári városi piacon kedd és vasárnap kivétel minden nap „rendelő" gombaszakértő, Késmárky Zoltán. Harminc éve a gombák szakértője, de már kisgyermekkorában is ismerte, szedte és természetesen fogyasztotta is ezeket az erdőben termő élőlényeket, ezért hát, ha valakinek, hát neki elhihetjük, mit vághatunk bele jó szívvel a pörköltbe, s mi az, amit jobb még csak haza sem vinni tőle.
Egy nagy zsáknyi mérges vagy romlott, esetleg étkezésre más okból alkalmatlan gombát dobott ki tegnap is a szakértő, amelyeket a hét végi természetjárás után vittek be hozzá a környékbeli erdőkben kirándulók.
- Szinte minden ehető gombához van hasonló, amely viszont mérgező. Nehéz ezeket laikus szemmel megkülönböztetni egymástól -hangsúlyozza Késmárky Zoltán, aki azt is megkockáztatja: bizony sokszor a mérgező gombák a legszebbek, leggusztusosabbak.
Talán nem véletlenül, az állatvilágban mégsem fordul elő, hogy megdézsmálnák a gyilkos terméseket. Ám van egy tévhit, amely sokszor megtéveszti a gombaszedőket, tudtuk meg a hivatásos szakellenőrtől: attól még, hogy egy kalap csigarágta, még nem jelenti azt, hogy ehető!   .
— Láttam már olyan gyilkos galócát, amit megkezdett a csiga! Ennek az állatnak egészen más az emésztőrendszere, mint a mienk, így erre a jelre semmiképp ne adjunk! - tette hozzá a piaci ellenőr. Az erdei világtól elszokott ember ugyanis nem érzi a különbséget, ezért kell hát minden esetben hivatalos szakértőhöz fordulni - hangzik el ismét a valóban nem mellékes felhívás.
Fejér megye felettébb gazdag gombalelőhelyekben, Székesfehérvár környékén is sok helyütt szedhetünk az elkövetkezendő hetekben vargányát, fenyő tinórut, dióízű vagy varaszöld galambgombát, csiperkéket és akár szegfűgombát is.
Várhidy Zsuzsanna, a Székesfehérvári Gombászok Baráti Körének vezetője szerint, ha Pákozd és Sukoró környékén, a Velencei-hegység vegyes erdeiben,  Csákvár és Gánt tájékán a Vértesben, a gánti legelőn, vagy Bodajknál és Fehérvárcsurgónál a Bakonybankeresgélünk, biztosan ráakadunk néhány ízletes finomságra az avarban. De ha nem akarunk, vagy nem tudunk messzire menni, sincs gond: akár Sárpentelén is találhatunk őzlábgombát és fenyő tinórut, de - hívta fel a figyelmet a kör vezetője - e városszéli erdőben is terem már a gyilkos galóca. Késmárky Zoltán erről a gombáról mesélve elárulta: roppant erős sejtméreg, s egy fej elfogyasztása is minimum 90 százalékos halálozási arányt mutat.
- Olyan, mintha patkánymérget fogyasztanánk. Alattomos gomba ez, mivel más mérgező társával ellentétben nem azonnal produkál tüneteket, hanem 12-48 óra elteltével, amikorra már felszívódott a méreganyag nagy része. Sejtméreg, ami azt jelenti, hogy szinte felbontja a szervezetet. Aki túléli, az is maradandó károsodást szenved.
A Fejér Megyei Szent György Kórházban általában a sürgősségi osztályra kerülnek a gombamérgezési tünetes betegek. Sárkány Ágnes, az osztály vezetője szerint egyre ritkábban kell ilyen betegeket ellátni, akik általában hányásos, hasmenéses, gyomorpanaszos tünetekkel érkeznek. A hidegrázás és verítékezés is kísérő tünet, amelyek, a többivel együtt a gombák elfogyasztása után fél-egy órán belül jelentkeznek (kivéve ugye a gyilkos galócánál, amelynél akár két napig is lappanghat a méreg a szervezetben). Gyomormosásra, infúzióra és egyéb tüneti terápiára számíthat az, aki gombamérgezéssel kerül a sürgősségire - sorolta Sárkány Ágnes.
Ez azonban ne vegye el senki kedvét az amatőr gombászattól. Érdemes jól felszerelkezve útnak indulni: ne nejlonszatyorba, egy tömegben gyűjtsük a gombákat, hanem úgy, hogy minél kevésbé tudjanak megtörni. Hűvös helyen, egymástól elkülönítve egy-két napig tárolhatjuk egészben. A szakértő tanácsai a következők: a szárát törjük le, majd hideg vízben mossuk le a fejeket, amelyeknek egyébként nem kell leszedni a bőrét (kivéve a ragacsos fejű fenyő tinóruét), szeleteljük fel, kis adagokban zacskózzuk és tegyük mélyhűtőbe. Aszalni, szárítani is lehet, napon vagy erre alkalmas gépben. Állatihoz hasonló fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat és antibiotikus anyagokat is tartalmaz. S.Töttő Rita

Kalauz  kezdőknek
A gomba szedése után tovább él. Szatyorban befülled, felgyorsul a bomlása. Beteg, öreg, rágott vagy férges gombát ne gyűjtsünk!
Az ismert példányokat különítsük el a számunkra ismeretlentől már a gyűjtéskor!
Most termő mérgező gombák: gyilkos galóca, világító tölcsérgomba, párducgalóca, viaszfehér tölcsérgomba.
Itthon 3 ezer faj él, 100-150 mérgező.

Védett gombafajok eszmei értéke
Föld feletti
2000Ft
óriás bocskoros gomba, őzláb-galóca, pikkelyes tinóru
5000 Ft
álszömörcsög, daróc-tejelőgomba, égertinóru, élősdi tinóru, gyökeres álpereszke, korpás gereben, közönséges süngomba, krómsárga galambgomba, laskapereszke, lemezes pöfeteg, lemezes tinóru, nyárfa-pókhálósgomba, olaszgomba, óriás pókhálósgomba, rózsaszínű nyálkás-gomba, tarkahúsú érdestinóru; tönkös kacsagomba, tüskés sörénygomba

Föld alatti – 5000 Ft
bundás álszarvasgomba, csíkosspórájú álszarvasgomba, foltos álszarvasgomba, kékbelű álszarvasgomba, köldökös álszarvasgomba, patinás álszarvasgomba
10000 Ft
barnahátú zsemlegomba, bocskoros nyelespöfeteg, disznófülgomba, honi csillaggomba, rózsaszínű nedűgomba, sárga pikkelyes galóca, sötétedőhúsú rókagomba, tüskegomba.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.