Gombadömping erdőn és mezőn (Vas Népe)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. szeptember 22.
A legtöbben vargányát, galambicát szednek; A sárga csiperkét sokan összekeverik ehető rokonával
Szombathely (ni) - Gombadömping erdőn-mezőn, és gombadömping a piacon. Csatári István, a vásárcsarnok szakértője tegnap hajnali öt órától délig állta a gombászók rohamát.

-Az ördög nem alszik, kotorja csak ki a kosarat alaposan - mondja Csatári István, a szombathelyi vásárcsarnok gombaszakértője. Majd elmeséli azt az esetet, amikor egyetlenegy gomba odatapadt a reklámtáska oldalához... Isteni szerencse, hogy alaposan végezte a dolgát, és kikotorta a szatyorból, mert az bizony gyilkos galóca volt. Az utóbbi hetekben az esőzések hatásaként gomba módra szaporodott a gomba. Az erdőket és mezőket ellepték a fehérjedús finomságra „vadászó" gyűjtögetők. A gombadömpinget a vásárcsarnok szakértője is érzékeli: tegnap hajnali öt órától délig folyamatosan kígyózott a sor az irodája előtt. Először az árusok portékáját vette górcső, alá: a többmázsányi illatos csemege átvizsgálása után az „amatőrök" szerzeményeit ellenőrizte. Gyilkos galócát ugyan nem talált, de így is akadt szemétre való gomba bőven. Az eldobásra ítélt gombák hetven százaléka sárguló csiperke, amit sokan összetévesztenek ehető rokonával. A sárguló csiperke sárgaságot, tartós undort idézhet elő. Csatári István ismer olyan hatvanéves férfit, aki gyermekkorában evett a sárguló csiperkéből, és azóta rá se tud nézni gombára.
A legtöbben tyúkgombát, vargányát, galambicát szednek. Vagy legalábbis azt akarnak. Egy szombathelyi férfi tegnap reggel az árokparton szedte a gombát, ám a felesége ragaszkodott ahhoz, hogy vigye el bevizsgáltatni. A férfi tegnap remélhetőleg kezet csókolt asszonyának, Csatári István ugyanis mérgező parlagi tölcsérgombát is felfedezett
a kupacban. Az ehetetlen gombákat a vásárcsarnok konténerébe dobják, ám előtte leöntik klóros fertőtlenítőszerrel, hogy a kukázóknak eszükbe se jusson elfogyasztani az ehetetlen gombát.
A vásárcsarnokban a kereskedők a galambica kilóját 700 forintért adták, a rókagomba árfolyama 3 ezer forint volt, egy kiló vargányát kétezer forintért kínáltak.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.