Nem szabad hinni a gombával kapcsolatos babonáknak (InfoRádió)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. október 1.
Az őszi gombaszezon kezdetén két nap alatt három beteget szállítottak kórházba gombamérgezés miatt. Mindannyian ellenőrizetlen gombát vásároltak. Jakucs Erzsébet biológus az InfoRádiónak elmondta: gombát csak piacon érdemes venni, mert ott minden darabot ellenőriznek. A szakértő hozzátette: sokan még mindig hisznek olyan évszázados babonákban, hogy az ezüstkanál kimutatja, a főzés pedig hatástalanítja a gombamérget.

Gombát csak piacon érdemes vásárolni, mert ott minden darabot szakemberek ellenőriznek - mondta az InfoRádiónak Jakucs Erzsébet.
A biológus kiemelte: nem szabad gombát venni házalótól, vagy olyan embertől, akinek nincs papírja arról, hogy ért a gombákhoz. A magunk által szedett gombát is gombavizsgálóval kell megnézetni - tette hozzá.
Jakucs Erzsébet hangsúlyozta: a gyilkos galóca a leginkább mérgező gomba, hiszen egy termőtesttől négyen is meghalhatnak. Ez a gombafajta gyakori, és sokan összetévesztik más gombákkal.
A biológus felhívta a figyelmet, hogy nem szabad hinni a babonáknak és a tévhiteknek, mint például, hogy az ezüstkanál kimutatja a mérges gombát, vagy a főzés hatástalanítja a mérget. Herczeg Zsolt

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.