Gyilkos galóca okozott mérgezést (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. október 1.
Gombadömping van az erdőkben az őszi esők után.  Ellenőriztessük a növényeket!
Kielégítő az állapota annak a mernyei házaspárnak, amelynek tagjait péntek este vitték gombamérgezéssel Kaposvárra, s még aznap éjjel továbbszállították őket a fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórházba. Félő, hogy a gombaszezon beköszöntével megnövekedik azok száma, akik ettől az ételtől betegednek meg.

Hiábavalónak tűnik a figyelmeztetés: továbbra is sokan árusítanak és fogyasztanak ellenőrizetlen gombát. Pénteken egy idős mernyei házaspár gombapörköltjébe került a közeli erdőből származó gyilkos galóca. A 64 éves Somogy megyei férfit és 58 éves feleségét pénteken este a kaposvári kórházba vitték, s még aznap éjjel a fővárosi Péterfy Sándor utcai egészségügyi intézménybe szállították. Állapotuk kielégítő, de további terápiára szorulnak - közölte a kórház. Szintén a múlt héten Nagykanizsán járt házról házra, és árusított egy idős asszony légyölő galócát.
A rendkívüli szárazság miatt csaknem hiánycikké vált a vadon termő, erdei gomba a piacokon, még az erre specializálódott kereskedők is kénytelenek termesztett, tartósított gombával kiegészíteni kínálatukat. Néhány hete azonban az esőzéseknek köszönhetően feléledtek az erdők, vargányát, pontosabban tinóruféléket, őzláb- vagy galambgombát találhatnak bőséggel a szemfüles gyűjtők. Megjelent azonban a gyilkos galóca és a világító tölcsérgomba is. Előbbi okozza a hazai mérgezéses halálesetek 90 százalékát - évente egy-öt tragédiáról tudnak a szakemberek -, míg utóbbi faj felelős a legtöbb enyhébb lefolyású betegségért. A szép, vöröses árnyalatú gomba ugyanis nagyon hasonlít az ehető rókagombára - magyarázta Auer Péter gombaszakellenőr, a TIT Stúdió Gombász Klubjának elnöke. Felhívta a figyelmet a bevizsgáltatás fontosságára is; Budapesten térítésmentesen ellenőrzik az erdőben szedett növényt például a Bosnyák téri és a Fény utcai piacnál, illetve a Fehérvári úti Vásárcsarnokban. A vidéki városok majd mindegyikében működik legalább egy gombavizsgáló a piacoknál. Ezt vagy sokan nem tudják, vagy nem tartják fontosnak, mert csak az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézetben (OETI) évente 100-200 olyan mintát ellenőriznek, amely utóbb igazolja a gombamérgezést. Ez azt jelenti, hogy a megbetegedettek száma - a család nagyságától függően - akár 300-500 is lehet. Ezenkívül számos nem jelentett, émelygéssel, gyomorrontással járó eset fordulhat elő, a tüneteket néha nem is hozzák összefüggésbe az áldozatok az elfogyasztott gombával.
Az amatőr gombagyűjtés nemcsak veszélyes, de természetkárosításnak is számíthat, ha ritka, védett példányok kerülnek a kosárba. Auer Péter elmondta: harmincöt ilyen faj és ötféle zuzmó élvez védettséget, eszmei értékük darabonként kettő-tízezer forint is
lehet. Ezekről a fajokról néhol fotókkal ellátott plakátok tájékoztatnak. Csakhogy nagyon kevés a természetvédelmi őr, nincs aki fülön csípje a vétkeseket. A gombavizsgálók pedig hiába látják a leszedett ritkaságokat, nincs hatósági jogkörük intézkedni.  Barta-Gulyás

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.