Kilószám dobják ki a gombát (Népszava)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. október 2.
Huszonöt éve nem fordult elő mérgezés Mernyén, a baranyai a faluban
A legtöbben kidobják a közelmúltban vásárolt gombát a Somogy megyei Mernyén, miután múlt héten egy házaspárt súlyos mérgezési tünetekkel szállítottak kórházba. A polgármester szerint pánik nincs, de a helybéliek meglepődtek: az idős gombaszedőt jó szakértőnek tartották, mérgezés nem történt itt már negyed évszázada.

Egy idős házaspárt a múlt héten szállítottak kórházba Mernyéről, miután gyilkos galócát ettek. A betegek állapota először súlyosbodott, így hét végén már a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályán ápolták őket. Információink szerint állapotuk szombat óta nem rosszabbodott, de gyógyulási esélyeikről egyelőre nem sokat lehet tudni.
Kisfalusi András, Mernye polgármestere lapunknak elmondta: megdöbbentek a falubeliek. - Az idős férfi, akitől a házaspár a gombát vette, kifejezetten jó gombaismerő hírében állt – mondta a polgármester. - Sokan és régóta vásárolnak tőle, ez így volt mostanában is. Mint kiderült, nemcsak Mernyén, de a szomszédos községben is adott el gombát.
Kisfalusi András hozzátette: a hírek, illetve a hétfőn kifüggesztett felhívások nyomán a legtöbben kidobták a gombát, amit a közelmúltban a férfitól vettek. A legközelebbi gombaszakértő ugyanis Kaposváron van, és egy-két kiló gombáért kevesen vállalták az utazást. A településen sokan gyűjtenek maguk is gombát, a környéken sok a jó termőhely. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a gyűjtő Ügyében. Barabás Béla

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.