Gombaszezon csak szakértelemmel (Kisalföld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. szeptember 28.
MOSONMAGYARÓVÁR – Két hete naponta többször is megcsörren Kissné Vida Éva telefonja, és sokan kérik a gombaszakértő segítségét. A korábbi évekhez viszonyítva  jóval több a gomba az erdőkben, mezőkön. Ám majd mindegyik gombafajtának létezik mérges változata.

Az igazi gombaszezon - a tavaszi és nyári száraz időszak után - két hete kezdődött. A környéken még nem fordult elő mérgezés, de az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) tájékoztatása szerint országosan tizenöt gombamérgezéses esetről tudnak. Az okozók a nagy döggomba, a párducgalóca és a susulyka.
- A fogyasztható mezei szegfűgomba könnyen összetéveszthető a parlagi tölcsérgombával vagy a susulykával, mindkettő mérgező, a sárguló és tintaszagú csiperke ehető változata az erdei csiperke, a nagy őzlábgomba igen hasonlít a párducgalócára - világosít fel Kissné Vida Éva, aki közegészségügyi felügyelőként 1989-ben tett gombaszakértői vizsgát. Rohrwild Jánosnétól februártól vette át a feladatokat,
amelyekből a napokban akad bőven. 
A gombamérgezés különböző tüneteket okozhat: egy részük az idegrendszert célozza meg, más, részük a gyomorra hat, például a beteg verejtékezik, hányinger, hasi görcs, hasmenés léphet fel. A gomba nehéz étel, nehezen emészthető, ezért ezekkel a tünetekkel akkor is találkozhatunk, ha az étel toxikus anyagokat nem tartalmazott - tájékoztat dr. Csóg József a Karolina Kórház belgyógyásza.  Megkülönböztethető  a
rövid és a hosszú lappangási idejű mérgezés: az előzőnél egy-két órán bélül jelentkeznek a tünetek, ez kevésbé veszélyes, a másiknál viszont akár egy nap után jelennek meg az első mérgezésre utaló jelek. Tanácsos  azonnal kórházba menni, elsősegélyként minél hamarabb el kell távolítani, a káros anyagokat a szervezetből (hánytatással), széntabletta és hashajtó használata is ajánlott. A gomba rendkívül hasznos élelmiszer, magas fehérjetartalmú, a zsírban oldódó vitaminok közül D- és E-, a vízben oldódók közül B1-, B2- és B6-vitaminban gazdag. A legújabb laboratóriumi vizsgálatok azt igazolják, hogy több gombafajnál (csiperke, óriáspöfeteg) kimutatható a daganatos sejtburjánzás növekedését gátló anyag.  MÉSZELY RÉKA

 


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.