Gomba a kukában (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. OKTÓBER 1.
Házalótól nem vesznek, fogadkoznak a helyiek
Gombamérgezés gyanújával került a kaposvári kórházba egy mernyei házaspár, amint már megírtuk. Azóta már a fővárosban ápolják őket.

Gyilkos galócától lettek rosszul. A faluban a hír hallatán sokan megijedtek. Egy-egy háztartásban azonnal tiltólistára került a gomba; a néhány száz forintért vásárolt finomságot a kukába dobták. Úgy tudjuk, a fér- fi a közeli erdőkben szokott gombát gyűjteni. Ezúttal csaknem öt kilót hozott haza. A gyilkos galócából többen vásároltak. Egy somogyaszalói vevő leforrázta és lefagyasztotta - ez volt a szerencséje. Az árut a rendőrök már lefoglalták. Kisfalusi András polgármesternek vasárnap többen megígérték: ezután nem vesznek házalótól gombát.
Galócapánik: kukába dobják a gombát
Mernye Rohamtempóban készítették a veszélyre figyelmeztető plakátot
- A falut megdöbbentette a mérgezés - közölte Kisfalusi András mernyei polgármester. - Korábban is szoktak árulni gombát, de az elmúlt ötven évben soha nem fordult elő tragédia.
Az öregtől én is rendeltem pár éve, ám nem lett semmi bajom - magyarázta Hegyi Judit, a mernyei kocsma csaposa. – Azt mondják, hogy a környék lakóit ő látja el vargányával, galambicáyal, pöfeteggel. Kiválóan ismeri az összes fajtát.
Hát, ebben nem vagyok ennyire biztos - vette át a szót Gévik Attila. - Rejtély, hogy mi történhetett. Ennyire figyelmetlen volt?
A 64 éves férfi és 58 esztendős felesége egy mernyei személytől vette meg a gombát. A hétvégén az orvosok úgy döntöttek: a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházba kell tovább szállítani a házaspárt
- A legborzasztóbb rémálom vált valóra, az életük forog veszélyben - mondta egy középkorú férfi, aki vasárnapi kocsmai kiruccanásáról indult hazafelé. - Nagyon bízom benne, hogy nem lesz súlyos bajuk.
Mernyén újabb mérgezéstől rettegnek. Nem zárható ki, hogy más is vett a galócából. A biztonság kedvéért tegnap rohamtempóban plakátokat készítettek, s hétfőn 13 helyen függesztik ki a mérgezésveszélyre figyelmeztető feliratot.   Harsányi Miklós

Kielégítő az állapotuk    
A házaspár klinikai állapota kielégítő, állapotuk nem romlott. Pap Csaba, a Péterfy Sándor utcai kórház ügyeletes orvosa a Somogyi Hírlapnak vasárnap elmondta: májvédő terápiát alkalmaznak, s speciális gyógyszereket adnak a mernyei házaspárnak. Kérdésünkre közölte: talán a jövő hét közepén lehet megtudni, hogy várható-e szövődmény vagy sem. Addig csak jóslásokba lehetne bocsátkozni.
Rendőri vizsgálat
NINCS ITTHON AZ URAM; elment valahová - vetette oda a gombász férfi felesége. Megtudtuk, hogy hol laknak, de a családdal nem tudtunk beszélni vasárnap délelőtt. Információnk szerint a kaposvári rendőrök viszont már értékelik az információkat. S ha beigazolódik a gyanú, akkor a gombaszedő ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt eljárást indítanak. Az ügyről később bővebb tájékoztatást adnak.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.