Gyakran gyilkos galóca is lapul a kosárban (Dunántúli Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. október 3.
GOMBASZEZON Nagy a választék, a gyűjtőkre sok veszély leselkedik mostanában a Mecseken is
BÁRÁNYA  Bőséges az erdei, mezei gombatermés, de gyakoribbak a mérgezések, rosszullétek.

Idén a régiónkban eddig hat gombamérgezésről szereztek tudomást a tisztiorvosok. A szatyorba ugyanis bekerül időnként egy-egy kénvirággomba, karbolszagú csiperke, begöngyölt szélű cölöpgomba, sőt világító tölcsérgomba is. Utóbbi hasonlít ehető változatára, ám a hazai gombák szakértője, Völgyi István mikológus szerint ha a mérgező fajtákat megennénk, azonnal szembeötlő lenne a különbség. A felsorolást még jó néhány nem ehető gombával kiegészíthetnénk.
A pécsi vásárcsarnok felügyelője szerint naponta jó pár kilónyi mérgező, gyomorrontó, hánytató gombát szednek ki az egyszerű gyűjtők szatyraiból, sőt, olykor még a hívatásos, profi gombaszedőket és -árusokat is félrevezeti egy-egy szezonális különlegesség. Bár az is igaz, hogy utóbbiak gyilkos galócát mostanában nem hoztak be. Annál gyakoribb ez az erdőket, mezőket járó gyűjtők körében, szinte naponta akad belőle, az elmúlt hét végén kettő is. Amellett, hogy a gyűjtőktől nagyobb figyelmet kérnek, a gombaszakértők segítségét érdemes igénybe venni. Völgyi István elmondta, hogy mindennap - vasárnap délután is - ügyeletet tartanak. A szakember kérdésünkre megerősítette, hogy igen erős szezonban járunk, az időjárás kedvez a spóráknak. Amit a forró, csapadékmentes nyár elszalasztott, most a vénasszonyok nyara igyekszik bepótolni. A gombaárak jelzik a termést; Akad olyan nap a csarnokban, amikor ezer forint alatt lehet vargányához jutni, ami azért, nem semmi. Különösen jól terem az őzlábgombának nevezett viruló galóca, van rizike, rókagomba, csiperke. Völgyi óva int a házalóktól, a baráttól kapott gombák elfogyasztásától, ha a tételt szakértő nem látta. Ugyanezt mondja dr. Lőczi Zsuzsanna, az ANTSZ Regionális Intézetének osztályvezetője is, aki szerint az elmúlt években a régiónkban majdnem minden esetben úgy történt a mérgezés, hogy kéz alatt vett, ismerőstől kapott gombát fogyasztott el a család. Tavaly Baranyában hét mérgezést regisztráltak, ebben huszonnégyen betegedtek meg, tizennyolcan kerültek kórházba, és szerencsére mind túlélték.
A legismertebb halálosztó a legveszélyesebb - Az interneten a gombavizsgálókkal kapcsolatos információk

A SZAKEMBEREK SZERINT a legtöbb bajt a világító tölcsérgomba okozza, amit sokan könnyen összekevernek a sárga rókagombával. Ezért igen gyakori oka a mérgezésnek, ami nem súlyos. Hánytató hatása hamar, olykor hat órán belül érvényesül, ami segít a szervezet kitisztulásában. Akad sokféle mérgező gomba, ami csak átmeneti rosszullétet, hányingert okoz, más fajták elfogyasztása pedig erősebb hányássál és hasmenéssel is jár. Több esetben a kiszáradás veszélye miatt - és mert toxikológiai vizsgálat is szükséges a beteg nem úszhatja meg a kórházi ágyat sem. A legveszélyesebb köztük természetesen a gyilkos galóca. Annak ellenére, hogy a legismertebb halálosztó, a végzetes kimenetelű mérgezések több mint kilencven százalékáért felelős. A túlélők szerint az íze kitűnő. A www.antsz.hu web-oldalon a regionális intézetekre kattintva (Dél-Dunántúl) meglelhetjük a régió összes gombavizsgáló helyét (Baranyában Pécs és Komló), a vizsgálatok időpontját és a telefonszámokat is.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.