Betegségeket hordozó poszméhek (Magyar Mezőgazdaság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. július 31. - Míg több haszonnövény beporzását a vadméhek és más rovarok végzik, a kereskedelmi célokra tenyésztett és importált poszméhekre az üvegházi növények, például a paradicsom beporzásában van szükség Más ehető növények, például az eper beporzását is gyakran végzik tenyésztett poszméhek, és most már házikertekben való felhasználásra is megvásárolhatók. A poszméhek kereskedelme nagyszabású és kiterjedt: évente 40-50 ezer, akár 100 dolgozót is tartalmazó tenyésztett poszméhcsaládot importálnak az Egyesült Királyságba, és az évente eladott családok száma világszerte meghaladja az egymilliót.
Egy kutatócsoport 48 család földi poszméhet (Bombus terrestris) vásárolt három európai tenyésztőtől. Voltak közöttük olyan alfajok, amelyek az Egyesült Királyságban eredetileg is megtalálhatók, a többi viszont nem volt őshonos. Mindegyiket betegségtől mentesként adták el, ám DNS-technológiával végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a családok 77 százaléka parazitákat hordoz. Parazitákat találtak abban a pollenes tápban is, amit a méhekkel együtt szállítottak.
A szűrővizsgálat feltárta, hogy az importált poszméhcsaládok a legkülönbözőbb parazitákkal voltak fertőzve, így a három fő poszméhparazitával, három mézelőméh-parazitával, illetve két olyan parazitával, amely poszméheket és méheket egyaránt fertőz.
A kutatók egy sor további laboratóriumi vizsgálattal derítették ki, hogy a poszméheken talált paraziták életképesek és fertőzőképesek-e. Az eredmények arra utaltak, hogy a poszméhek importjára vonatkozó rendelkezések és protokollok nem hatékonyak. Egy nem őshonos faj behozatalához jelenleg csak egy Natural England-engedélyt kell beszerezni. Bár ez a licensz előírja, hogy a családoknak betegségtől mentesnek kell lenniük, de az Egyesült Királyságba érkező családokat nem tesztelik, ráadásul a rendszabályok a helyben is honos alfajok behozatalára nem vonatkoznak.
A vizsgálat következtetése szerint a tenyésztőknek javítaniuk kell a betegségek szűrésén, parazitamentes tápot kell kifejleszteniük méheiknek, a szabályozó hatóságoknak pedig olyan rendelkezéseket kell hozniuk, amelyekkel megakadályozható a parazitákat hordozó poszméhek behozatala.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.