Szúr a darázs, csíp a pók (Ma.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Nyári veszélyek erdőn, kertben
Táborozó, kiránduló iskolásokra, de felnőttekre is leselkedik a veszély: valamilyen rovarcsípés miatt elsősegélyre van szükségük, rosszabb esetben elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás is. Darazsak, méhek, pókok, és még számos más rovar vagy ízeltlábú leselkedik a szó szoros értelmében az óvatlan turistákra, de a kertészkedőkre is. Csípésük nemcsak fájdalmas lehet, hanem az arra érzékenyek esetében életveszélyes is. Mit kell tudni a nyári rovarcsípésekről? - erre válaszol a Semmelweis Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinikájának professzora, dr. Kárpáti Sarolta, az ÁNTSZ Pest megyei szakfelügyelő főorvosa.
Ezekben a nyári hetekben, hónapokban, amikor számos gyerekcsoport túrázik, vagy táborozik, elsősorban őket fenyegeti a veszély. A csípés náluk mindig sokkal erőteljesebb reakciót vált ki, jóval több a hólyagos, csomós, bevérzéses eset. A tünetek a csalánkiütéstől a fulladásig, a viszketéstől a sokkos állapottal járó rosszullétig terjedhetnek, ez egyéni érzékenységtől változik. Aki már korábbi tapasztalatból tudja, hogy nála bármilyen csípés a megszokottnál erőteljesebb reakciót, allergiás tüneteket vált ki, annak utazás előtt érdemes háziorvosával felíratni az allergia elleni gyógyszereket.
Iskolás csoportok esetében a szülőknek tájékoztatniuk kell a kísérő pedagógust, ha gyerekük allergiás, át kell neki adni a szükséges gyógyszert. A kísérőnek pedig ismernie illik, hogy milyen tünetekkel jár a rovarcsípés veszélyesebb változata. A csípést követő 5-15 percen belül jól látható, hogy csak duzzanatról, avagy súlyosabb esetről van-e szó. Ha a gyerek gyakran tüsszent - ami első jele lehet az allergiának - gondosan figyeljünk. Ha torokszorító érzésről számol be, fullad, arc-, szem- vagy ajakduzzanat lép fel, nyomban mentőt kell hívni, addig is a már beadott allergia-ellenes szer adagját meg kell ismételni. Ha mód van rá, a csípést okozó rovart el kell tenni, megkönnyítendő az azonosítást és a kezelést.
Vannak olyan esetek, és ez erdőben, kertben egyaránt előfordulhat, hogy a csípés nyomán egy vörös csík indul el fölfelé a lábon. Ez baktériumos fertőzésre utal, ilyenkor antibiotikumos kezelésre van szükség, ami az orvos dolga. Megelőzésre fertőtlenítő kenőccsel, vagy ecsetelővel kell éjjelre a kikapart csípésnyomokat bekenni. Ha "csupán" hólyagos tünetekkel jár a csípés, elegendő a borogatás vagy a szabadon kapható gélek használata. Lehet kapni viszketéscsillapító, külsőleg alkalmazható készítményeket, illetőleg olyan rovarriasztó, rovarűző spray-ket is, amik nem hiányozhatnak sem a kertészkedők háztartásából, sem a túrázók elsősegély-dobozából.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.