Kullancsveszély: jobb megelőzni (Borsod Online)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. július 20.
Júliusban kelnek ki azok a kullancslárvák, amelyek fél milliméternél is kisebb méretük miatt szinte észrevehetetlenek.
Ez a legújabb hír, amelyet számos médium átvett a Kullancsszövetségtől.

Mert bár igaz: nemcsak az aljnövényzetben gazdag erdőkben, hanem városi parkokban is jelentkezhetnek a kullancsok, ezért a vészterhes sajtóanyagok, amelyek alapján már szinte rettegnünk kell, ha kilépünk a természetbe, mégis túlzásnak tűnik.   
 Nem kell lemondani 
- A természetjárásról azért nem kell lemondanunk. Ráadásul Észak-Magyarország nem tartozik a kullancs által igazán fertőzött területek közé, legalábbis az országos kullancstérkép szerint - tájékoztatott a megyei ÁNTSZ járványügyi orvosa, dr. Lukács Fatime. - Amit viszont mindenkinek tanácsolunk, minél előbb vizsgálják, vizsgáltassák át testüket, beleértve a hajlatokat,  a hajas fejbőr peremét, a fül mögötti terület is, azok, akik megtérnek egy-egy kirándulásról. A kullancs ugyanis ritkán lát azonnal a vérszíváshoz, többnyire eltelik egy kis idő, előbb keresgél, s csak aztán lép akcióba, ha megtalálja a számára legkedvezőbb testfelületet. A kullancs kivételéhez egyébként nemigen kell szakember, főleg nem éjszakai ügyletes orvosi segítség. Ha a feje benne maradna, az csak mint idegentest jön szóba, mely enyhe gyulladás mellett kilökődik.
Már négyezerért
A kullancs Lyme-fertőzöttségének megállapítására ajánlja a Kullancsszövetség azt a patikákban kapható szettet, amit felhasználva elküldhető a vérszívó egy címre, ahol 4 ezer forint ellenében megvizsgálják azt. (Kezdetben ingyen végezték el a vizsgálatokat.) Az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján állítják össze Magyarország kullancstérképét.
De a Lyme-kór diagnózisának felállításához nem a kullancsot, hanem a tünettel, panasszal rendelkező embereket kell vizsgálni.
Oltott védelem 
Az évek óta használatos védőoltásnak köszönhetően, egyre kevesebb kullancs terjesztette agyvelőgyulladás fordul elő Magyarországon, nem úgy, mint a tőlünk északra lévő járványos területeken, vagy a Dunántúlon. A kullancs terjesztette agyvelőgyulladás ellen igen hatékony oltóanyag áll rendelkezésre. Ideálisan az oltást ősszel ajánlott elkezdeni.
Kullancsidényben nem szívesen oltanak a szakemberek, mivel bizonytalan, hogy nem a betegség lappangási idejében kapják-e az oltást.
Csípés után 
A Lyme-kór megelőzésére nem létezik védőoltás, de a csípés helyén az azt követő 2-10 nap között jelentkező korai bőrtünet jelzi a fertőződést. Nincs jelentősége a pici, pirosas, esetleg viszkető bőrelváltozásnak, ami 1-2 napig a csípés helyét jelzi. Van jelentősége a körkörösen növekedő, nem fájdalmas, nem viszkető bőrpírnak, melynek közepe elhalványul, széle kokárdaszerűen éles. Ez a borrelia fertőzés, azaz Lyme-kór egyik tünete. Ez esetben forduljunk háziorvosunkhoz.
Az ilyenkor alkalmazott antibiotikumos kezeléssel teljes lehet a gyógyulás. Elmulasztása esetén késői szövődmények léphetnek fel.
Hogyan is?
A körmök közé szorítva vagy csipesszel (kapható kifejezetten e célt szolgáló eszköz is a patikákban) megfogva a szívószervét, minél közelebb a bőrhöz, határozott mozdulattal ki lehet fordítani az állatot. Ha kéznél van sebfertőtlenítő, azzal letörölhető a bőr.

Sz.K.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.