Mire gerjed a darázs? (Új Szó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. augusztus 1.
Az élénk színek, édes illatok jelentik számára a legnagyobb vonzerőt
A hideg cukrozott üdítőket, a fagylaltot, a gyümölcsleveket és a szezonális, magas cukortartalmú gyümölcsöket nemcsak mi kedveljük, hanem a darazsak is. A méhekkel ellentétben a darazsak nem alakítanak ki nagy kolóniákat. Papírvékony, szürkés színű fészkeiket az ablak és a roló között, a postaládákban, a meleg, száraz padlásokon pedig a tetőcserepek belső felületéhez ragasztva találhatjuk meg. Ezeket a fészkeket nem célszerű megbolygatni, mert ez könnyen támadásra ingerli őket, csípésük pedig fájdalmas.

Mivel a darazsak számára az élénk színek, édes illatok jelentik a legnagyobb vonzerőt, a szabadban, a fészkek és a kaptárak közelében lehetőleg ne viseljünk színes ruhákat, ne használjunk erős, édes illatanyagú kozmetikumokat. Főként a kisgyermekek vannak veszélyben, mivel ők gyakran leeszik magukat. Vigyázzunk arra, hogy az asztalon ne maradjon lefedetlenül se sörös, se üdítős pohár, mert ha a darázs beleesik, s óvatlanul felhörpintve italunkat lenyeljük a rovart, nagy bajba kerülhetünk. Ilyenkor csak a gyors orvosi segítség, a vénásan beadott kálcium injekció, a gyulladáscsökkentő, súlyosabb esetben pedig a légcsőmetszés segíthet.
Darázshad a szobában
Hildesheim. Mintegy 20 ezer darázs zúdult be egy német amatőr méhész szobájának nyitott ablakán azt követően, hogy a 91 éves öregúr lépesmézet helyezett el a helyiségben. A szerencsétlen tulaj megpróbált egy szál seprűvel hadba szállni a darázssereggel. Az igencsak egyenlőtlen küzdelemnek végül is egy hivatásos rovarirtó több órán át tartó hadművelete vetett véget. Egyébként ő sem ölte meg a fullánkos betolakodókat, hanem megfelelő szerekkel ártalmatlanná tette őket. (pan)

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.