Erdei levegő tette beteggé (Dunántúli Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. szeptember 12.
Hantavírus Hazánkban csak a gyengébb kórokozóval találkoztak
Életveszélyes állapotba került egy baranyai sportvadász, miután a rágcsálók által terjesztett hantavírus támadta meg. A betegség ellen még nincs védőoltás.

Furcsa kór támadta meg augusztus elején Ruppl Gábor kárászi sportvadászt. Egy szombati napon heves izomfájdalmak kezdték el gyötörni, majd belázasodott, és egy korty vizet sem tudott meginni. Hétfőn már olyan rosszul érezte magát, hogy orvoshoz fordult. Előbb a komlói kórházba utalták, ahonnan a belgyógyászati vizsgálatokat követően azonnal Pécsre, a PTE II. számú Belgyógyászati Klinikájának Nephrológiai Centrumába szállították.
– A vesebetegeket gyógyító központban dialízisen estem át, lábadozásom a mai napig is tart, általános fizikai állapotom, közérzetem még mindig igen rossz – mondta el a sportvadász. – Meg vagyok győződve arról, hogy csak a pécsi orvosok odaadó munkájának köszönhetem azt, hogy egyáltalán túléltem a betegséget, amit, mint utóbb kiderült, az erdei rágcsálók által terjesztett hantavírus okozott.
A Nephrológiai Centrum tanársegédje, dr. Sebők Judit az eset kapcsán lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a vírus a rágcsálók ürülékében található, onnan kerül a levegőbe, és belégzéssel terjed. Több fajtája is van, de hazánkban eddig szerencsére csak az enyhébb lefolyású betegséget okozó típus fordult elő. A vírusos betegség csak előrehaladott állapotában okoz veseelégtelenséget, de 97 százalékban ilyenkor is gyógyítható. A Belgyógyászati Klinikán évente 1-2 esettel találkoznak, tehát ez a fertőzés sem gyakoribb, mint más, állatoktól kapható betegség. Védőoltás azonban még nincs, a tüneteket észlelve azonnal orvoshoz kell fordulni, ugyanis művesekezelés nélkül a betegség életveszélyes is lehet.
A veszélyesebb hantavírus legutóbb 1989-ben bukkant fel a közelünkben, az akkori Jugoszlávia területén, 1993-ban pedig az USA déli államaiban okozott járványt. A betegség megelőzésére az orvostudomány mai állása szerint egyik típus esetében sincs mód.

D. G.

A rovarcsípéseket is nagyon komolyan kell venni
A hantavírus mellett az erdőben járót elsősorban a kullancsok veszélyeztetik. A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának szakreferense, Török Gábor elmondta, Baranya fertőzött megyének számít, a kullancsok úgy 30 százaléka lehet vírushordozó. Az egyik általuk okozott betegség a Lyme-kór, amely korai felismerés esetén antibiotikumokkal kezelhető, de védőoltás nincs ellene. A másik a vírusos agyhártyagyulladás, amely védőoltással gyógyítható. A szúnyogok, egyéb csípéseket okozó rovarok ugyancsak hordozhatnak fertőző betegségeket. A kullancsok, rovarok ellen megelőző oltással, riasztószerrel lehet hatásosan védekezni.
A betegség tünetei
A hazánkban is előforduló hantavírus:
- A lappangási idő 1–4 hét
- A lappangási idő után először magas láz, borzongás, izomfájdalom jelentkezik
- A lázas szakaszban fejfájás, hasi és deréktáji fájdalom, látászavar, kettős látás tapasztalható
- A lázas szakasz egy hétig tart, ezt követően vérnyomásesés, pulzusszaporulat lép fel
- Néhány nap múlva veseelégtelenség tapasztalható, amely gyors orvosi beavatkozás nélkül halálos is lehet
Az úgynevezett dél-amerikai súlyos betegség:
- A lappangási idő 1–6 hét
- A lappangási idő leteltével 3–5 napon át fejfájás, hányinger, hasmenés, izomfájdalom
- Ezt követően tüdőödéma alakulhat ki, a halálozási arány eléri az 50 százalékot.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.