Milliárdokat költünk allergiára (Népszabadság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. szeptember 1. - Pollen: Az egymást váltó kormányok évek óta próbálják a parlagfüvet pusztítani, nem sok sikerrel

Becslések szerint hazánkban már minden ötödik ember szenved a parlagfű által okozott allergiás tünetektől, továbbá minden nyolcadik magyar asztmás megbetegedésben szenved. Számuk évről évre nő. Hazánk a leginkább fertőzött ország Európában.
Az idei rettentő kánikula nagyon is kedvez az észak-amerikai száraz pusztákról száz éve Európába érkező parlagfűnek – állítja az egyik szakértő. E növény valójában a klímaváltozás nyertese, hiszen amúgy is agresszíven terjed, csakhogy míg a környezetében most minden elszárad, addig a parlagfű, mint a térfoglaló növények általában, tovább él. A parlagfű a környezetében élő növényeket gyengítve erősödik. Ez az oka, hogy a mezőgazdaságban intenzíven művelt terület ötöde parlagfűvel erősen fertőzött, nem is beszélve az út-, vasút-, erdő- és vízpartszélekről.
Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese ugyanakkor kissé hálás is a melegnek, mert szerinte, túlélés ide vagy oda, annak is szerepe van abban, hogy a július elsejétől kezdődő „büntetési” időszakban eddig a tavalyinál kevesebbszer kellett a hatóságnak intézkednie, kényszerkaszálást elrendelnie, vagy bírságot kiszabnia.
Árnyalja a képet Lánszki Imre ökológus is, aki szerint a növény magyarországi előretörésében szerepe van annak is, hogy valójában nincs természetes ellensége, ugyanis a legelő állatok többsége azért nem fogyasztja, mert nem ismeri az Amerikából érkező növényt, s idegenkedik a fogyasztásától. Az ökológus úgy véli, hogy csak hosszas és következetes munkával lehet kiirtani a parlag füvet. Ez persze érthető, de a kérdés mégiscsak az, hogy míg Magyarországon tombol a parlagfű, addig Nyugat-Európában szinte nem is ismerik.
Vajon miért? Lánszki Imre szerint a múlt század elején Ausztriában, Franciaországban, Olaszországban és Németországban ugyanúgy megjelent a parlagfű, ahogy Magyarországon, csakhogy arrafelé már évszázadok óta nem volt tulajdonrendezés, míg idehaza, Magyarországon az 1900-as években háromszor is tulajdonost váltott a föld, s Lánszki szerint ezzel ki is halt az a tulajdonosi tudat, amely ahhoz kellene, hogy ne csak a termőföldet műveljék, hanem az ingatlan környezetét is úgy tartsák gyommentesen, ahogy ezt a fejlettebb agrárkultúrájú országokban teszik.
Lánszki Imre szerint a parlagfű elterjedéséért felelős volt a nagytáblás tsz-technológia is, a kisebb gyomfoltok kezelésére ugyanis egyszerűen nem volt mód. A későbbi földnevesítéskor pedig a sok tulajdonos között bőven voltak olyanok, akik a parlagfüvet egyszerűen föl sem ismerték. A parlagfű elterjedésében nagy a „bűnük” az erdészeknek is, ugyanis a 60-as, 70-es években végzett erdőfelújítások talajt forgató technikája több százezer hektárnyi újabb területet teremtett a parlagfű számára.
Az ökológus felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a köztudatban a legtöbb nyár végi allergiás panaszért a parlagfű a felelős, noha ilyenkor szórja a virágporát a szintén erősen allergizáló aranyvessző is, amelyet sokan afféle dísznövényként ültetnek. Az egymást váltó kormányok évek óta próbálják a parlagfüvet pusztítani – nem sok sikerrel. A közelmúltban az Orbán-kormány 2020-ig szóló akciótervben rögzítette és osztotta ki a tárcák közötti feladatokat, hogy miként kellene csökkenteni a fertőzöttséget.
A program a közterületek teljes mentesítését, a pollenterhelésre vonatkozó adatszolgáltatás és riasztási rendszer hatékonyabbá tételét és a környezettudatosságra nevelést tekinti az elkövetkező évek fő feladatának. A tervben szerepel az is, hogy az elítélteket is be kell vonni a parlagfű irtásába. Minden valószínűség szerint a parlagfű-mentesítés fontossága és a növény biológiai sajátosságainak ismerete bekerül a Nemzeti alaptantervbe. A Vidékfejlesztési Minisztérium kapta a feladatot, hogy a lakossági parlagfű-bejelentő rendszert 2012 augusztus végéig indítsa meg, hogy ennek révén a bejelentéseket hatékonyabban lehessen kezelni, és biztosítható legyen a hatósági eljárás átláthatósága.
Jordán László beszámolt arról, hogy a közbeszerzési eljárások már folynak. De addig is a kormányhivatalok fogadják a lakossági bejelentéseket, s ezeket az illetékes földhivatalokhoz továbbítják, ahol intézkednek a kül- és belterületi ingatlan tulajdonosa, illetve használója megkereséséről.
A jelenlegi szabályok szerint, ha a parlagfűvel fertőzött földek tulajdonosai vagy használói láthatóan nem tettek még semmit a növény elpusztítása érdekében, akkor júliustól igen tetemes bírságot fizethetnek, ez a területnagyságtól függően 15 ezer és ötmillió forint közötti összeg lehet. A bírság adók módjára behajható. Ezenfelül a földhasználót további szankcióként egyes agrártámogatások egy részétől vagy egészétől is eltilthatják a hatóságok. Czauner Péter

A lakosság az első fél évben 3,6 milliárd forintot költött az allergiagyógyszerekre
Mire a parlagfű virágozni kezd, az allergiások éves számlájuk nagy részét már ki is fizették. Az első fél évben az IMS Health adatai szerint csak a recept nélkül megvásárolható szerekért (orrcsepp, szemcsepp, gyógyszerek) 2,2 milliárd forintot hagytak a betegek a patikákban. A vényes orvosságokból a gyártóik 1,4 milliárd forintért értékesítettek készítményeket. Az IMS Health adataiból az is kiderül, hogy az allergiaellenes szerek éves forgalma 2008 óta gyakorlatilag alig-alig változik.
Az allergiás beteg havonta szem- és orr-cseppre, gyógyszerre több ezer forintot is ott hagyhat a patikában. Az allergia ugyanis az immunrendszer zavara. Azért alakul ki, mert a szervezet egyes anyagokat – mint például a parlagfű pollenje – „veszélyes idegenként” azonosít, arra túlérzékeny módon, indokolatlanul reagál. Ezt a helytelen immunválaszt az úgynevezett specifikus immunterápiával módosítani lehet – derül ki Mucsi János tüdőgyógyász, a Légúti Betegek Országos Egyesülete vezetőjének szavaiból. A legtöbben a tüneti kezelést ismerik (antihisztaminok, szteroidtartalmú készítmények), pedig a megerősített immunrendszer le tudja győzni az allergiát, pontosabban: megtanulja kezelni az allergént. Ez ugyanolyan elven működik, mint az oltás: az allergén tisztított kivonatát juttatják a szervezetbe (például folyadék formában a nyelv alá), s fokozatosan növelve a dózist, az immunrendszer megtanítható a „helyes válaszra”, arra, hogy az ártalmatlan anyagra ne túlérzékeny módon reagáljon.
Ilyen kezelésekkel két-három szezon alatt csökkenthetők vagy akár teljesen megszüntethetők a tünetek. Csakhogy a teljes gyógyulásig az allergén immunterápia ára elérheti a több százezer forintot. Az allergén immunterápiát leggyakrabban pollen-, házipor-, poratka-, rovarméreg- és állatszőr-allergiák kezelésére alkalmazzák. A módszer viszont nem ajánlott azoknak, akik egynél több anyagra érzékenyek. Számukra marad a tüneti kezelés: az antihisztaminok, az orrcseppek és a szemcseppek.
Mucsi János szerint nagyon hatékony orvosságok vannak a vény nélküli szerek között, ám a terápia kiválasztása előtt nem árt konzultálni a háziorvossal, mert némely orrcsepp például nem is használható tartósan. Mucsi János arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak, akik egyhavi úgynevezett „depo szteroiddal” próbálják átvészelni a pollenes időszakot, ezt a módszert a tüdőgyógyászszakma nem támogatja. Ugyan egyetlen injekció egy hónapra biztosíthat tünetmentességet, csakhogy ez a megoldás többet árt, mint használ, hiszen a szteroid jóval hosszabb időre terheli meg a szervezetet, mint szükség volna. Az allergia támogatott orvosságainak egy részét a háziorvos is felírhatja, a krónikus betegeket szakorvosok látják el a tüdőgondozókban. (Danó Anna)




© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.