Itt a fekete riasztás! (Népszabadság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. szeptember 1. - Szezon

Az elmúlt héten országszerte jelentősen nőtt a parlagfűpollen-terhelés, a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) legfrissebb jelentése szerint szinte az ország teljes területén nagyon magas a pollenkoncentráció, azaz köbméterenként több mint 100 allergén pollen van a levegőben.
Nyíregyháza környékén már ötödik (azaz fekete, legmagasabb) fokozatú riasztást rendelt el az ÁNTSZ (ez köbméterenként 500 pollenes koncentráció fölött kötelező), a teljes Tiszántúlra, illetve a Hernád völgyétől keletre eső területekre, valamint Somogy megye nagy részére pedig négyes fokozatú riasztást adtak ki. Az Alpokalján, Tatabánya és Eger környékén, továbbá a Duna alsó szakasza mentén az országhatár felé szélesedő sávban valamivel jobb a helyzet, de még ezeken a területeken is vörös, vagyis másodfokú riasztás van érvényben.

A fekete riasztás többek között azt jelenti, hogy a mezőgazdasági munkák végzésekor, illetve szabadtéri sportolás alkalmával az érzékenyek számára légzésvédő maszkok viselését ajánlja a tisztiorvosi szolgálat (elvileg tehát ilyennel kellene felszerelni például az érintett térség közmunkásait is – ők ezekben a hetekben nagy számban éppen a parlagfű gyérítésére vannak kirendelve –, a munkahelyi egészségkárosodás megakadályozása ugyanis a munkáltató feladata).
Az agrártárca épp a múlt héten jelentette be, hogy a kormány mindent megtett a parlagfű elleni védekezés érdekében, és az ország felkészülten lépett a parlagfűszezonba.
Ez a „minden” azonban forintra átszámítva meglehetősen csekély segítséget jelent: a VM-nek idén összesen 79 millió forintja van a parlagfű elleni védekezésre (ez az összeg néhány éve még milliárdos nagyságrendű volt).
A Vidékfejlesztési Minisztérium adatai szerint 2012-ben összesen 52 709 fővel indult a mezőgazdasági közfoglalkoztatási program, de ezen belül mindössze 1300 fő vesz részt közvetlenül a parlagfű gyérítésében.
Az érintett minisztériumokban, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban, a Földmérési és Távérzékelési Intézetben és a megyei kormányhivatalokban mintegy 550 fő foglalkozik parlagfűvel kapcsolatos hatósági feladatokkal, a közérdekű védekezések és mentesítések irányításával, vagyis nagyjából minden második kétkezi munkásra jut egy állami alkalmazásban álló vezető. Hargitai Miklós

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.