Parlagfű-türelem (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. július 2. - Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elrendelte, hogy a parlagfű mentesítés ellenőrzésekor a hivatalok elsősorban a műveletlen területekre összpontosítsanak Június 30-án lejár a parlagfű első kötelező kaszálásának határideje.
Ez azt jelenti, hogy július 1-től már a földhivatalok és jegyzők ellenőrizhetik a kül- és belterületek parlagfűvel való fertőzöttségét. Azok a tulajdonosok, akik nem végezték el a kötelező védekezést, a kormányrendelet szerint akár tizenötezer és ötmillió forint közötti bírságra is számíthatnak – olvasható az FVM közleményében.
A  árvíz és belvíz károk, valamint az elmúlt időszak rendkívül csapadékos időjárása  miatt azonban sok helyütt szinte lehetetlen a kaszálás. A gazdák több százezer hektárnyi járhatatlan területen még a különösen fontos permetezési munkákat sem tudják elvégezni.
Mindezek figyelembevételével Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elrendelte, hogy a földhivatalok a helyszíni szemlék útvonaltervének összeállítása során vegyék figyelembe a rendkívüli időjárási körülményekből  adódó helyzetet és elsősorban a műveletlenül hagyott parlagterületek, valamint a tarlók felderítésére összpontosítsanak.
A miniszter átvizsgálja a parlagfűvel kapcsolatos helyzetet és átfogó szabályozást készít.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.