Hasznos medvehagyma, mérgező gyöngyviráglevél (Dunántúli Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. május 8.
NYÁRIAS IDŐ A két növény vegetációs időszaka gyakorlatilag egybeeshet
A saját gyűjtésű gyógyteák csak akkor szolgálják az ember egészségét, ha a gyógynövényt kétséget kizáróan ismerjük. A napjainkban beindult gyűjtési szezon legfőbb szereplője talán a medvehagyma.

Begyűjtőjének feltétlenül tudnia kell róla, hogy a medvehagyma kifejlett levélformája a megtéveszthetőségig hasonlít a májusi gyöngyvirág leveléhez. Mindkettőből gyógyszerek is készülnek. Tudnunk kell, hogy a növényekben található úgynevezett hatóanyagok kis mennyiségben gyógyszerek, tehát gyógyítanak, de nagyobb mennyiségben fogyasztva mérgezőek is lehetnek. Amíg a medvehagyma táplálékként, például salátának elkészítve bátran fogyasztható, addig a májusi gyöngyvirág levele - amely erőshatású szívre ható glikozidokat tartalmaz -, táplálékként nem fogyasztható, mert mérgezést okozhat.
Éghajlati viszonyainkat tekintve, a medvehagyma általában már február végén, március elején megjelenik az erdőben, amikor a májusi gyöngyvirág még téli álmát alussza a föld alatt. Ilyenkor nincs veszély a két növény összetévesztését illetően. Tekintettel az idei év szokatlan időjárására, a korai tavaszira, a nyárias hőmérsékletre, figyelemmel kell lennünk arra, hogy az idén a májusi gyöngyvirág már március végén, április elején virágzott. Ennek következtében a két növény vegetációs időszaka gyakorlatilag egybeesett. Mindkét növény kifejlett állapotban megtalálható az erdőben. Ezért aki idén medvehagyma levelet szeretne gyűjteni, egyszerűen, felismerheti a növényt: levele erősen megdörzsölve, intenzív fokhagymaszagú. A májusi gyöngyvirág levele ugyanígy megvizsgálva szagtalan.
Remélem, hogy ezzel az egyszerű jótanáccsal még több természetet szerető embernek támad kedve a gyógynövények megismeréséhez és gyűjtéséhez.
Tamásiné dr. Gruzlinger Magdolna  szakgyógyszerész, Kazármisleny


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.