Turisták ragadtak 4 órán át egy sífelvonón a Kárpátokban (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009-01-07 - Több mint 200 turista töltött el csaknem négy órát kedd este egy meghibásodott sífelvonó üléseiben az Ukrán-Kárpátok egyik sítelepén, mintegy mínusz 10 fokos fagyban.

Rövidzárlat miatt kedd délután leállt a Lemberg megyei Szlavszkoje szomszédságában lévő sítelep egyik felvonója. Mivel az eset éppen a záróra idején történt, a drótkötél-pálya ülései zsúfolásig megteltek. Bár a megyei hegyimentő-szolgálat műszaki munkatársai rövid idő alatt a helyszínre érkeztek, az elektromos hibát nem sikerült elhárítani.
Mihail Javorivszkij, a mentőcsapat parancsnoka az 5 kanal országos televíziós csatorna reggeli hírműsorában elmondta, hogy a tartalék dízelmotort kellett beüzemelniük, ami időbe tellett, s amely csak sokkal lassabban tudta meghajtani a csörlőrendszert.
Legrosszabbul az utolsó ülésekben helyet foglaló turisták jártak, akik közel 4 órát voltak kénytelenek eltölteni a 10 fokos fagyban. Az elsődleges vizsgálatok szerint a meghibásodásban nem játszott szerepet emberi tényező.
Egy szomszédos sípályán csaknem pontosan egy éve történt hasonló eset: akkor a felvonó üléseiben rekedt 150 turistát létrák segítségével menekítették ki.
Egy decemberi közlemény szerint az Ukrán-Kárpátok sípályáin üzemelő felvonóknak csak közel negyede rendelkezik a szükséges üzemeltetési engedélyekkel. P.I.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.