Tisza-tavi jégtúrák (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image2009. január 17-én szombaton és 18-án vasárnap újra „igazi” Tisza-tavi jégtúra! Az elmúlt két meleg tél után a Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület által ismét megszervezett, nagysikerű téli kiránduláshoz a Tipográfia TE is csatlakozik – tájékoztatta a ForestPress-t Máté István, szakosztályvezető-helyettes.   

A szakosztály a 17-ei túrán vesz részt. A túrára nem kell előzetesen jelentkezni. Találkozás a Keleti pályaudvar pénztárai előtti részen (Poroszlóig váltott jeggyel és a Rákóczi IC-re váltott helyjeggyel) 6.00-6.15 óra között.
A Keleti pályaudvarról a 6.33 órakor Kassára induló Rákóczi IC-vel utaznak Füzesabonyig, ahonnan átszállás után személyvonattal tovább Poroszlóig, ahová 8.46 órakor érkeznek meg. Menetdíj teljes árú jeggyel és helyjeggyel 2. osztályon 2680 Ft. A vasútállomásról 20-25 perces séta a túra rajtja, a Csicsman Kikötő (a település központjában, az Öreg Pákász Étteremmel szemben lévő utca végén, a tóparton).
A gyalogtúra a jégen 9.30 órakor indul, s a jégviszonyoktól függően mintegy 12-15 km hosszan vezet végig a Tisza-tavi Madárrezervátumban, bejárva a Poroszlói- medence nyáron megközelíthetetlen területeit. 17-én a tó északi részein túráznak, (második napon a Csapói-Holt-Tisza környékét járják be).
 
A napokban már 15-20 cm vastag a tó jege, s várhatóan ez a következő napokban tovább hízik. A túra speciális felszerelést nem igényel, de téli túrázásra alkalmas réteges ruházat és vízálló lábbeli szükséges, esőkabát és váltóruha pedig jól jöhet.
A túra nem teljesítménytúra, túravezetők segítségével egy hangulatos baráti kirándulásnak szánják a szervezők. A túra részvételi díja 750 Ft, melyben meleg tea biztosítása is benne foglaltatik. Felnőttenként egy gyermek díjmentesen vehet részt a programon. (Az egyesület igyekszik megoldani, hogy a túra rajtjában Anticsussz csúszásgátlót lehessen vásárolni. A termék honlapja: http://www.beneco.hu/ )
 
A túra után Poroszlón lehetőség nyílik ebédelésre, majd a 17.08 órakor induló vonattal indulnak vissza. Budapest, Keleti pályaudvarra 19.57 órakor érkeznek. Teljes árú menetdíj: 2290 Ft.
 
Ha az időjárás változatlan marad, a tervek szerint további túranapok: január 24. és 31., valamint február 7. A túrák útvonala minden túranapon más!
További információk és a várható időjárás függvényében a szervezés részletei a www.tiszatoinfo.hu honlapon érhetők el.
 Kérdésekkel Szabó Lajos kereshető a 30/399-5735 telefonszámon.
Természetesen a túra egyénileg (például autóval többen összeállva) is megközelíthető. Parkolás Poroszlón a túra rajtja környéki utcákban.
 Mindenkit szeretettel várnak, aki csatlakozni szeretne.
A túráról a 116. évfolyamába lépett Turista Magazin februári számában beszámol.
      
 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.