A hegyimentő-szolgálatok munkáját kifogásolják (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. október 11. - A romániai hegyimentő-szolgálatok tevékenységének hiányosságaira kívánta felhívni a figyelmet a Carpathian Adventure elnevezésű kalandtúrát szervező Outward Bond Románia és a Perpetuum Mobile Egyesület.

A két szervezet képviselői sajtótájékoztató keretében jelentették be: a Hegyimentők Országos Egyesületétől kértek kivizsgálást az augusztus 13-án, a Fogarasi-havasokban megrendezett kalandtúra közben elhunyt 38 éves önkéntes hegyimentő – civilben topográfus – esete kapcsán, aki a kalandtúrán pályabíróként vett részt. Választ azonban nem kaptak.

Horváth Kovács Ádám, az Outward Bound igazgatója, Székely László, a kalandverseny műszaki felelőse, valamint Vajda György szervező elmondták: a Carpathian Adventure versenyre benevezett csapatok augusztus 13-án indultak el a versenyre. Az első ellenőrzési pontnál a bíróként jelen levő munkatársuk a Bâlea-tó felé indult, útközben azonban agyvérzést kapott, elvesztette az eszméletét. A szervezők azonnal értesítették az illetékes viktóriavárosi hegyimentőket, akik csak másnap délelőtt 10 órakor vitték kórházba a topográfust. Két műtéten esett át és szeptember 3-án elhunyt.

„A hegyimentők nem végezték rendesen a dolgukat, semmilyen életmentő felszereléssel nem rendelkeztek. Mindössze teát és szendvicseket hoztak magukkal” – mondta Horváth. Egyébként igen nehezen megközelíthető helyen, egy meredek hegyoldalon, 2200 méter magasságban érte az agyvérzés a topográfust, ahol még sátrat sem lehetett felhúzni, hogy legalább az éjszakai hidegtől védjék.

A szervezők eddig azért nem tájékoztatták a sajtót, a közvéleményt, mert várták a kivizsgálás eredményét. Egy hónappal ezelőtt fordultak a Romániai Hegyimentők Országos Egyesületének jogi és fegyelmi bizottságához, kérték, hogy folytasson vizsgálatot. Az egyesület elnöke, Mircea Nistor érdeklődésünkre elmondta: mivel sok személytől kellett összeszedni az adatokat, információkat, elhúzódott az ügy kivizsgálása. Elismeri: „A felelősség egyértelműen azokat a hegyimentőket terheli, akik Viktóriavárosban augusztus 13-án este szolgálatban voltak. Mircea Nistor azt ígérte, a marosvásárhelyi szervezők pár napon belül megkapják a választ beadványukra.

A marosvásárhelyi SMURD vezetője, Mircea Boeriu doktor szerint az augusztus 13-án este szolgálatban levő pilóta azt nyilatkozta: aznap nem voltak megfelelő meteorológiai viszonyok ahhoz, hogy a szóban forgó hegyvidéken leszálljon. Ezért csak másnap reggel indultak a bajbajutott segítségére. A pilóta szerint a felhők 600 méter magasságban voltak a helyszín fölött, és ahhoz, hogy egy helikopter leszálljon, ezeknek legkevesebb 1800 méterre kell lenniük a talajszinttől. Máthé Éva


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.