Kárpátalja tavai és folyói (Karpatinfo.net)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. május 27. - Kárpátalja a pihenni vágyók, a vízi világ szerelmesei kedvük szerint gyönyörkedhetnek a hegyi folyók szépségében, megpihenhetnek az érintetlen természettel övezett néhol sebesen, néhol csendesen csobogó folyók partján, kipihenhetik a városi élet fáradalmait, megszabadulhatnak a stressztől. A mély völgyek és szakadékok hegyi kristályvizű folyóiból és patakjaiból kb. 900-at számolhatunk össze Kárpátalján, melyek mint a Tisza-völgyéhez tartoznak.
Tavakból már kevesebbet találunk ezen a vidéken. A legnagyobb a Szinevéri-tó, amely az Ökörmezői járásban található 989 méteres magasságban. Összterülete 7 hektár, a vize csodálatos módon áttetsző, mélysége pedig helyenként eléri a 20 m-t. Napos időben látszik, hogyan úszkálnak a mélységben a pisztrángok.  
A Fehér-Tisza a Tisza baloldali mellékfolyója. A Fekete-hegyhát délnyugati lejtőin, a Sztohovec és Banzatul összefolyásánál ered. A folyó választja el a Fekete-hegyet a Rahói masszívumtól. A Fehér-Tisza víztükre ritkán fagy be, a folyómeder pedig helyenként meg vannak erősítve.
A Fekete-Tisza szintén a Tisza baloldali mellékfolyója. A Szvidovec északkeleti lejtőjén ered 1500 méteres magasságban. Kőrösmezőtől Rahóig keresztülszeli a Kárpátok havasait. A Szvidoveci masszívumot választja el a Fekete-hegytől. Hossza 49 km, vízgyűjtő területe 315 km2.
Borzsa - a Tisza jobboldali mellékfolyója, melynek hossza 106 km, vízgyűjtő területe pedig  1360 km2. A folyómeder nagyon kanyargós, helyenként megerősített – írja a Tourinform.org.ua internetes hírportál.
Latorca – a Tisza jobboldali mellékfolyója, mely Magyarország területére is átfolyik. Hossza 191 km, vízgyűjtő területe 7680 km2. Sajátos jellegét fekvése adja közlekedési csomópontjaival. A forrástól Szolyváig hegyi jellegű folyó, onnan a folyóvölgy Munkácsig hol szélesedik, hol ismét összeszűkül, majd a folyása síkvidéki jelleget ölt. A folyó Tiszasalamonnál, Csap környékén lépi át a szlovák-ukrán határt, ahol pár kilométerre megközelíti a Tiszát is.
Legnagyobb mellékfolyója a Laborc.
Talabor – a Tisza jobb oldali mellékfolyója, mely 91 km hosszú. Vízgyűjtő területe 750 km2.
Taracköz – hossza 56 km, vízgyűjtő területe 1 225 km2. A Gorgánok hegyvonulaton ered. A folyó hegyi jellegű. A Máramarosi-medence irányába folyik. Taracköz mellett ömlik a Tiszába.
Tisza – a Duna leghosszabb mellékfolyója, a Fehér és Fekete-Tisza összefolyásánál ered, Rahótól 4 km-re északra. Hossza 966 km, melyből 223 km Kárpátalján található. A folyó heves folyású, kanyargós.
Ung - A Kárpátok vízválasztójánál, az Uzsoki-hágó környékén ered 850 m magasságban. Hossza 127 km, ebből 21,3 km esik Szlovákiára, a többi Ukrajnában található. Vízgyűjtő területe 2750 km2, 61%-ka Ukrajnában, 31%-ka Szlovákiában terül el. A folyó a Kárpátokban hegyi jellegű. Ungvár előtt ér ki a síkságra, onnantól síkvidéki jellegű folyó.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.