Járjon vízen a Wörthi-tavon! (SportFórum.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. május 28. - Karintia - a tavak birodalma A tutajozás a Weissensee-n, a mezítlábas vízi túraútvonal a Wörthi-tó partján található vízi játszótérhez vagy a Millstatti-tavon ringatózó hangulatos sziget mind-mind új oldaláról mutatják be a karintiai tavakat. Karintia nyáron a vizek egyedülálló birodalmának számít. A meleg évszakban a tavak türkiz zöld színben ragyognak és a vizük is kellemesen felmelegszik. A játszadozó gyermekek ellepik a tópartokat, a párok romantikus sétákat tesznek, míg az aktív kikapcsolódásra vágyók úszással, vízisível vagy szörfözéssel múlatják az időt. Aki pedig más nézőpontból kíváncsi a tavakra, az a hegycsúcsok magasából tekint vissza a völgybe, a csodás karintiai tájra, ahol több mint 1270 állóvíz, 200 fürdőtó, 8000 kilométernyi folyóvíz és számtalan gyógyító forrás található. Ennek a különleges természeti adottságnak köszönhetően vált Ausztria legdélibb tartománya a vizek birodalmává. De vajon a Karintiába látogató törzsvendégek már kívülről fújják az egyes tavak kínálatát? Egészen biztosan nem, hiszen a legújabb kikapcsolódási lehetőségek, mint például a tutajozás a Weissensee-n, a mezítlábas vízi túraútvonal a Wörthi-tó partján található vízi játszótérhez vagy a Millstatti-tavon ringatózó hangulatos sziget mind-mind új oldaláról mutatják be a karintiai tavakat.

Natúraréna: tutajozás ínyenceknek a Weissensee-n
A Weissensee és környéke Európa leginkább környezetbarát régiói közé tartozik. Az üdülővendégek egy hangulatos tutajozás közepette fedezhetik fel a csodás természeti környezetet, illetve élhetnek át ezzel egyidejűleg feledhetetlen kulináris élményeket. Az ínyenceknek szóló tutajozásnál maga a polgármester biztatja a résztvevőket, hogy a Weissensee-n ringatózva kóstolják meg a régió finomságait. Az üdülővendégek ezáltal egészen új perspektívából ismerhetik meg a tavat.

A Dráva felső szakasza: vadvizeken kenuval
Egészen más szemszögből csodálhatják meg a karintiai tájat az üdülővendégek a Dráván tett izgalmas kenutúra alkalmával. A folyó Oberdrauburg és Sachsenburg között 60 kilométer hosszan kanyarog. A Dráva ezen szakasza ideális választás a tapasztalt kenusok számára. Oberdrauburgtól mindössze néhány kilométernyire keletre, Dellach an der Drauban található egy új kenutábor, ahonnan számtalan vezetett kenutúra indul. Az összesen 720 kilométer hosszú folyó ártéri vidékén számtalan ritka állat- és növényfaj él. Az Európai Unió "Natura 2000 térség" elnevezésű kitüntetésének köszönhetően a Dráva felső szakasza különleges védelem alatt áll. A német származású író, Herbert Rittlinger, aki egyben a kenuzás lelkes úttörője is volt, "Hamarosan elveszett paradicsom" címmel már 1943-ban könyvet írt a Dráva felső szakaszának csodás és érintetlen természeti környezetéről. Rittlinger az első között volt, akik kenutúrát tettek a Dráván.

Villach: a türkiz színben fénylő Faaki-tó egyedülálló látvány
A Faaki-tó a korán kelőknek tartogatja legszebb arcát. A 2145 méter magas Mittagskogelre tett napfelkelte túra közben a résztvevők megfigyelhetik, hogyan változik a tó vizének a színe szinte percről percre, mígnem türkiz ékszerként csillog az őt körülölelő tájban. Ezt a jelenséget sokkal inkább várnánk a karibi térségben, mint Karintia legdélebbi fürdőtavánál. A különleges szín annak a fehér mészkőtörmeléknek köszönhető, amely a közeli Karavankákból jut a tó vizébe, amely ettől egyedülálló színben ragyog a napsütésben. Szintén varázslatos kilátás nyílik a tóra a Tabor magaslaton létrehozott kötélparkból, vagy az újonnan kijelölt, türkiz színnel jelzett tó körüli túraútvonalról, amelyet idén nyáron fedezhetnek fel első alkalommal a vendégek. Különösen hangulatos programnak számít az esti sétahajózás, amelynek keretén belül a vendégek egy nosztalgikus hajóban ülve fedezhetik fel a Faaki-tavat. A régió egy másik tavára, az Ossiachi-tóra a Gerlitzenen közlekedő hegyi felvonóból nyílik a legszebb kilátás.

Wörthi-tó: mezítlábas séta a vízben és családi élmények a vízi vidámparkban
A Wörthi-tónál idén nyáron nemcsak úszni lehet a vízben, hanem sétálni is: a Pörtschachban kialakított új mezítlábas ösvénynek köszönhetően az érdeklődők egészen új tapasztalatokkal gazdagodhatnak a vizet és a különböző talajformákat illetően, mint fürdőzés közben. Az újdonságok közé tartozik az egyedülálló úszó mozi is. Az úszó kivetítőn többek között Roy Black főszereplésével készült kultikus wörthi-tavi filmeket is vetítenek. A strandon helyet foglalók hangfalakon keresztül, míg a csónakban ülők a főstégnél bérelhető rádión hallgathatják a dialógusokat.

Feledhetetlen élmény a családok számára a Veldenben kialakított modern vízi vidámparkban tett látogatás. Amíg a szülők egy kényelmes nyugágyban pihennek, addig az apróságok megismerhetik a Wörthi-tó keletkezésének mondáját. A vízi játszótér a tó körül kialakított túraútvonal mellett található, amelyet több szakaszban is meg lehet tenni. Különösen praktikus megoldás: a vendégek minden szakasz végéről hajóval juthatnak vissza a kiindulópontra. Pörtschachban hétfőtől péntekig színes programok várják a gyermekeket. A kínálat a vízisítől, a wakeboardon és teniszen át egészen a strandröplabdáig és vitorlázásig terjed. A szülők így abban a megnyugtató tudatban fedezhetik fel a Wörthi-tó környékét, hogy gyermekeik jó kezekben vannak.

A "vágy és gasztronómia" elnevezésű program alkalmával meghitt, romantikus élmények várnak a résztvevőkre. A privát sétahajózás alkalmával a hajóskapitány és a legénység lesi a vendégek minden kívánságát, akik a tavon bárhol lehorgonyozhatnak, fürdőzhetnek, napozhatnak, illetve elkölthetnek egy romantikus vacsorát kettesben. Aki még nem találta volna meg magának az ideális párt, az szerencsét próbálhat a kifejezetten szinglik számára szervezett sétahajózás alkalmával. Az MS Klagenfurt "partihajó" májusban egyszer, míg augusztusban kétszer fut ki éjszaka a Wörthi-tó vizére. A jó zene mellett egy hangulatos lounge, valamint gyorsrandi-lehetőségek várják a vendégeket.

Millstatti-tó: különleges pad a romantikus pillanatokért
A vízfelszín felett kialakított félgömbből varázslatos kilátás nyílik a Millstatti-tó körüli hegyekre – a mindennapok problémái itt garantáltan háttérbe szorulnak. Egy látogatás a Millstatti-tó különleges padján segít, hogy újra az élet fontos dolgaira koncentrálhassunk. Döbriachtól mintegy két kilométerre nyugatra, a part közelében található a tó vizében kialakított ülőalkalmatosság. A szénával töltött, plexiből készült félgömbhöz a vízben elhelyezett köveken tett bátor lépések után juthatnak el az üdülővendégek. A pad különösen hangulatos és romantikus menedékhelynek számít a szerelmespárok számára, akik miközben a csillagos égboltot vagy a tó körüli hegyek lenyűgöző panorámáját csodálják, lábukkal a Millstatti-tó meleg vizében pancsolhatnak. A romantika egyébként is meghatározó szerepet játszik Karintia második legnagyobb és 141 méteres mélységével legmélyebb tavánál. A kettesben töltött, meghitt pillanatokra vágyó üdülővendégek a négycsillagos Koller Hotelben például a tó vizén ringatózó tutajon költhetik el vacsorájukat. A Millstätter Alpén tett kirándulás is lehet romantikus program: 100 évvel ezelőtt ugyanis még gránátkövet bányásztak itt, ami nem más, mint a szerelem tűzköve. A túrázás fénypontja a "Gránátkapun" át nyíló kilátás, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a Millstatti-tóra.

Rosental: meredek szurdokok és jégkori víznyelők
Zord, sziklás környezetben kínál izgalmas vízi kalandokat a Rosental. A Tschauko vízesésnél hatalmas robajjal zúdul a mélybe a Loibl patak és tölti meg finom vízpermettel a Tscheppa-szurdokot. Canyoning közben testközelből, a patak vizében előre haladva fedezhetik fel a résztvevők a szurdokot. Létrákon, hidakon, sziklába vájt csúszdákon és kristálytiszta vizű természetes medencéken át, a szurdok falán le és fel, valamint egy sziklakapun át vezet a kalandos túra a robajló vízesésig. A Rosental egy további különlegességének számít a Bodentalban található tengerszem, egy mélykék tavacska a jégkorból. A tengerszem immár két éve könnyedén megközelíthető gyermekkocsival és kerekes székkel egyaránt. A mondák övezte parányi tavacska a néphiedelem szerint föld alatti összeköttetésben áll a tengerrel. A mendemonda szerint ugyanis egykoron egy roskadásig pakolt ökrös fogat zuhant a tengerszembe, amely néhány héttel később a Karavankák másik oldalán, a szlovén tengerben jött ismét a felszínre.

Bad Kleinkirchheim: pihenés a rómaiak és a bányászok módjára
A karintiai tavakkal ellentétben a Friesenhalssee vize jéghideg. A 2160 méteres magasságban található tóban elsősorban egy kiadós túrázás után esik jól a frissítő fürdőzés, nem beszélve a környező hegyekre nyíló varázslatos kilátásról. Sokkal melegebb források biztosítják a fürdővizet Bad Kleinkirchheim két termálfürdőjében: a számtalan különböző szaunával büszkélkedő Római termálfürdő az Alpok legszebb wellnessoázisai közé tartozik.

Az ősrégi Karlbadban több száz éves fürdőhagyományokat ápolnak: a hangulatos vidéki fürdőt immár nyolcadik generáció óta vezeti az Aschbacher család. Itt mind a mai napig úgy lazulhatnak el a vendégek, mint tették azt egykoron a bányászok: csaknem 40 C fokos, ásványi anyagokban gazdag vízben, áram és térerő nélkül. Aki lefoglalja a "wellness és élet a vadonban" elnevezésű ajánlatcsomagot, az négy éjszakát tölthet el az ötcsillagos szállodában, vadőrök kíséretében fedezheti fel a nemzeti parkot és egy alkalommal kiélvezheti a Karlbad jótékony hatását.
A Nockberge térség különlegességei közé tartozik az alpesi macskagyökér, egy baldrián fajta, amely csak a Bad Kleinkirchheim fölött magasodó hegyek lankás hegyhátain nő. Az alpesi macskagyökér túraútvonal mentén a kirándulók vízfürdővel frissíthetik fel a lábukat, majd macskagyökérolajjal masszírozhatják át a megfáradt végtagokat.

Hohe Tauern Nemzeti Park: túrázás vad vizek nyomában
A Hohe Tauern hegyvidékét több millió éven át formálta és alakította a víz. "Vad vizek" mottóval összesen kilenc túraútvonal áll a vendégek rendelkezésére: a biztonságos talajon vezető és lenyűgöző látványt garantáló ösvények mély szurdokokon át és robajló vízesések mentén vezetnek. A Jungfernsprung-vízesés például különleges energiapontnak számít, a Gartl-vízesésnél bizonyítottan egészséges levegőt szippanthatnak be a kirándulók, míg a Groppenstein- és Rabi-szurdokban egy díjnyertes étterem csábít kulináris pihenőre. Aki még vadabb élményekre vágyna, az izgalmas rafting vagy canyoning túrára vállalkozhat a szurdokokon át. Az idei nyár újdonságai közé tartozik a nemzeti park túrabusz, amellyel a vendégek kényelmesen, olcsón és mindenekelőtt klímabarát módon juthatnak el az említett túraútvonalak kiindulópontjáig.

Klopeini-tó körüli régió: fürdőzés és kerékpározás
Ausztria legmelegebb fürdőtavai Karintiában találhatóak. Nem csoda, hiszen az évi 2000 órányi napsütés jócskán felmelegíti a Klopeini-tó és a régióban található további hat tó vizét. Az akár 28 C fokra is felmelegedő vízben csodásan lehet pancsolni. Mivel hegyi patakok nem folynak a tavakba és a hideg szelek sem jellemzőek a régióra, a nyári hónapokban a melegvíz réteg a tavak felszínén akár az öt–nyolc méteres vastagságot is elérheti. Így egy-két hűvösebb nap nem tudja lehűteni a tavak vizét. Karintia tavai egyébként olyan tiszták, hogy évek óta ivóvíz-minősítést kapnak.

A vízben és a víz partján történő ellazulás mellett a Klopeini-tó körüli régió egyedülállóan gazdag sportos kínálattal várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat: a vendégek kipróbálhatják a szörfözést, míg a bátrabbak búvárkodhatnak egyet a kristálytiszta vizű tóban. A tavak között kanyargó túra- és kerékpáros ösvényekről lépten-nyomon varázslatos kilátás tárul a kirándulók elé.
Akinek a túrázás túl megerőltető kikapcsolódási forma lenne, az Globasnitzben, Gallizienben vagy Bad Eisenkappelben elektromos kerékpárt is kölcsönözhet, amelyet klímabarát módon újrahasznosítható energia segítségével előállított árammal töltenek fel. Az elektromos biciklivel tett túrák közül a legszebbek az 54 méter magas Wildensteiner-vízeséshez, a számtalan ritka madárfajnak otthont adó völkermarkti víztározóhoz és a Neudenstein kastélyhoz, valamint az azt körülvevő biotóphoz vezetnek. 2010. július 9-én 22.45-kor varázslatos fényárba borul a Klopeini-tó, amikor is a tó két partjáról elindítják Ausztria egyik legnagyobb tűzijátékát. "A tó lángokban" névre hallgat a lenyűgöző parádé, a tűzijáték ugyanis tényleg színes lángtengerbe borítja a tó felszínét.

Liesertal és Maltatal: hallgatni a víz csobogását
A Liesertal és Maltatal régióban a vízi élmények szorosan összefüggnek a Hohe Tauern Nemzeti Park hegyvonulataival és a Nockberge-hegység szelíd hegyóriásaival. A "Graggltümpfe víz élménypark" ideális választás a kikapcsolódáshoz, ellazuláshoz. Az üdülővendégek itt kedvükre hallgathatják a Lieser csobogását, belelógathatják a lábukat a hűs vízbe és közben még néhány ízletes kolbászt is grillezhetnek. A Hohe Tauern gleccserei táplálják a vad Malta folyót, amely mély szurdokokon és számtalan vízesésen keresztül jut le a völgybe. A "Malteiner vízi játékok" természetes élményösvénynek köszönhetően a folyó egy szakasza testközelből is felfedezhető. A túra egyáltalán nem nehéz, és családok számára is ideális választás. A kirándulás fénypontja egyértelműen a "kék fazék", egy sziklamedence, amelyben összegyűlik a Malta folyó vize és türkiz színben csillog.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.