Még kilátástalan a helyzet (Heves Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. AUGUSZTUS 4. - VESZÉLY Katasztrófavédelmi ügy a gazdátlannak hitt torony A Nagy-Eged-hegyi kilátón sárga szalag és piktogramok jelzik, hogy használata életveszélyes lehet. A Hírlap utánajárt, miért kellett lezárni az építményt, s megkérdeztük, mi lesz a további sorsa.
Csodálatos a kilátás az 536 méteres tengerszint feletti magasságból, és természetesen még szebb, ha a Dobó Istvánról elnevezett kilátóról nézzük. Velünk szemben látszik egész Eger, Felnémettel együtt. A város mögött, a távolban a Mátra magaslik, és a visontai erőmű is jól kivehető. Balra, Ostoroson túl ellátunk Mezőkövesdig - tiszta időben a Tiszáig is -, ha pedig megfordulunk, elénk tárul a Bükk hegység délnyugati peremének jó része. A hegy élővilága ugyancsak különleges, ezt egy tanösvény mutatja be a túrázóknak.
Egy ideje azonban kirándulásukat csak az igazán bátrak koronázhatták meg páratlan panorámával, ugyanis sem a fémszerkezet, sem a deszkák nem tűntek biztonságosnak. A jelek pedig arra utalnak, hogy nem csak mi gondoltuk így.

A Bükki Nemzett Parknak nincs köze az Eged-hegyi kilátáshoz
Utánajártunk annak, pontosan mi is történt: mikor és miért zárták le a kilátót. Azonban a nyomozást igencsak megnehezítették a kilátó tisztázatlan tulajdonviszonyai. A Bükki Nemzeti Parknak semmilyen formában nincs hozzá köze, hiszen területükön kívül található. A hegy oldalán körbefutó tanösvényt az Eszterházy Károly Főiskola tartja fent, az objektum viszont nem hozzájuk tartozik. Az Eger TV korábban ugyancsak onnan sugározta műsorait, de kideríteni ők sem tudták, ki a tulajdonos.   
Az első nyomra a Heves Megyei Természetbarát Szövetségnél akadtunk. Csávás István, a szervezet elnöke a Hírlapnak elmondta: július közepén őket, mint a kilátó fenntartóit, keres te meg a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, miután lakossági bejelentés érkezett arról, hogy a szerkezet veszélyes. Ezután egy közös szemlét tartottak július 20-án, amikor is életveszélyessé nyilvánították, és határozatlan időre lezárták az építményt. Megtudtuk azt is, hogy használóként a Katasztrófavédelmi Igazgatóság van bejelentve. Ugyanakkor a tulajdonost Csávás István sem tudta megnevezni. Végül az igazgatóság tűzoltósági felügyelője, Mérai Péter tájékoztatott minket arról, hogy a kilátó és a mellette található átjátszóegység a magyar állam tulajdona. A terület azonban nincs bejegyezve, és eddig azt sem sikerült megtudniuk, van-e a két létesítménynek érvényes építési engedélye. A felújításon azonban már dolgoznak.
Az igazgatóság jelenleg a fémszerkezet állapotát méri fel - mondta Mérai Péter a Nagy-Egeden zajló munkáról. - A felújítási munkálatokban segítségünkre van az Egererdő Erdészeti Zrt és különböző civilszervezetek is, mint például a Természetbarát Szövetség. Megpróbáljuk minél előbb, legkésőbb szeptember közepéig újra megnyitni az épületet. Addig szeretnénk megkérni a lakosságot, hogy legyenek türelmesek, és ne használják a kilátót! Böszörményi Sándor

A természetvédők is segíthetnek
CSÁVÁS ISTVÁN  elmondta, hogy Eger környékén a természetjárásnak már évszázados múltja van, hiszen az 1890-es évek óta mindig működött valamilyen, az övékhez hasonló szervezet. Ennek az egyik gyöngyszeme a nagy-egedi kilátó, ezért is próbálnak mindent megtenni a megmentéséért. Korábban már végeztek apróbb javításokat az önkéntesek, de a Természetbarát Szövetség csak gondozója a toronynak, többet nem tudtak tenni. Csávás István reméli, hogy a táj ismét fürkészhető lesz onnan a közeljövőben.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.