Túl izgalmas kalandok (Heves Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. augusztus 8. - TERMÉSZETJÁRÁS - A felkészületlen barangolás veszélyes lehet A tavasztól őszig tartó kedvező időjárás a turizmus csúcsidőszaka. Ám az erdei-mezei barangolásnak megvan a maga kockázata.
Ilyenkor jócskán megnövekszik a balul elsült kirándulások száma is, miként azt a közelmúlt esetei tanúsítják. A Bükkben legutóbb az Örvénylő szikláról zuhant le egy 15 éves bükkszentkereszti fiú, akit a 18-20 méteres zuhanás után súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
De a Mátra és Bükk vadonjaiban is rendszeresen előfordul, hogy ki kell segíteni szorult helyzetükből kimerült, eltévedt túrázókat.   
Túrázni is csak pontosan, szépen érdemes, különben rossz kaland lehet a kirándulásból. A extrémebb sportok űzőinek pedig különleges körültekintés ajánlott.
A tavasztól őszig tartó kedvezőbb időjárás miatt a turizmus csúcsidőszaka látogatók tömegét csábítja a természetbe is. Ám az erdei-mezei barangolásnak megvan a maga kockázata. Ilyenkor jócskán megnövekszik a balul elsült természetjárások száma is, miként azt a közelmúlt esetei tanúsítják. A Bükkben legutóbb az Örvénylő szikláról zuhant le egy 15 éves bükkszentkereszti fiú, akit a 18-20 méteres zuhanás után súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Pedig a fiatal apjával mászott sziklát, s mindketten képzett mászók. De a Heves megyei népszerű túrahelyszíneken, a Mátra és a Bükk vadonjaiban rendszeresen előfordul,
hogy ki kell segíteni szorult helyzetükből kimerült, eltévedt túrázókat, illetve sokan szenvednek el kisebb nagyobb baleseteket az önmaguk képességeit s a helyismeretüket rosszul fölmérők közül. Az extrém sportok űzői - sziklamászók, barlangászok - esetében pedig fokozott körültekintés ajánlott, hiszen őket többnyire csak nehezen tudják kimenteni.
- Csak a kijelölt helyen lehet sziklát mászni és engedély kell a barlangokba történő alászálláshoz is - hiszen minden ilyen üreg védett -, de még ekkor is elengedhetetlen a felkészülés, a kellő gyakorlat, esetenként pedig a képzett vezető - sorolja Baráz Csaba. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) Közönségszolgálati Osztályának munkatársa azonban hozzátette, az egyszerű túrázókra is sok veszély leselkedik. A napokban például a Bükkben, a Nagymezőn kért útbaigazítást egy eltévedt nyugdíjascsoport. Persze mindez senkit se rettentsen el a természettől. Megfelelő előkészületekkel az ehhez hasonló nehézségek - balesetek, a rossz erőfelmérésből eredő gondok - megelőzhetőek.

A nemzeti park szakembere szerint a túrák megszervezése előtt mindig tanácsos érdeklődni náluk is, nemcsak azért mert kiadványokkal, térképekkel tudják segíteni az útra készülőket.

Naprakész tanácsokat kaphatnak az aktuális veszélyekről; a kijelölt pihenő-, sátorozóhelyekről is, vagy arról, melyik turistaút van épp lezárva, mint történt tavasszal a Háromkő mellett vezető ösvénynél, melynek megközelítését a vándorsólyom költési időszaka miatt korlátozták. Alapszabály, hogy védett területen a kijelölt túraútról csak engedéllyel szabad letérni. A fokozottan védett területekre pedig jellemzően tilos a belépés. Csak azok a szabadon látogatható barlangok, amelyekhez turistaút vagy tanösvény vezet. Kovács János

Térkép azért legyen mindenképp nálunk
AZÉRT A HELYI természetjárás során nem könnyű eltévedni, de a megfelelő lelki és testi kondíció, s hogy tisztában legyünk önmagunk képességeivel, valamint a gondos előkészület, legalább egy térkép beszerzése így is elengedhetetlen - fogalmaz KÖVES GYULA ezüstjelvényes túravezető. Húsz éve vezet, szervez túrákat a Bükkben illetve a Kárpát-medence hegységeiben.

A mobiltelefon sem segíthet mindig
BÁR RENDKÍVÜL HASZNOS társ a kirándulás során is a mobiltelefon, ám, a Bükkben is számos helyen, a hiányzó térerő szab határt a segítségkérés ezen módjának, tehát hasznos, ha a külvilág is tudja az útitervünket, így egy vízmosás mélyén törött lábbal is bízhatunk abban, hogy könnyebben megtalálnak majd. A megyében egyébként a turistautak állapota, jelölése jónak mondható, eltévedni így nem könnyű. A Bükkben különösen jól festett utak találhatóak, sőt - mint Baráz Csaba megjegyzi - a délkeleti részen, a fennsíkon már-már zavaró a kijelölt túra-ösvények sűrűsége. A Mátra is elég jól szolgálja az ide látogató bakancsosokat. A gond leginkább a megye kevésbé látogatott területein vezető útvonalak jelölésével van, mint amilyen a Torna-völgye.

Természetbarátok társadalmi munkája
A HEVES MEGYEI Természetbarát Szövetség 17-18 megyei szakosztálya és tagszervezete keretében mintegy 680 természetjáró végez társadalmi munkát. Az ő tevékenységüket is dicséri a rendezett helyi turistaösvény-hálózat. A Mátrában és a Nyugat-Bükkben 740 kilométer gyalogos és kerékpáros jelzett turistautat tartanak fenn, és pályázatok segítségével útirányjelző táblákat, pihenőhelyi asztalokat, padokat helyeztek ki, és 17 forrást is felújítottak.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.