Élmények hóban és jégen - Mostviertel (bevezetem.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. december 9. - Friss levegő, tökéletes kilátás és varázslatos vidék: Mostviertel téli túraútvonalai, sífutópályái, szánkó- és korcsolyapályái nagyszerű kalandokat kínálnak.

Aki valami igazán rendkívülire vágyna, az részt vehet egy túrán telihold idején, megfigyelheti a csillagokat vagy lámákkal kirándulhat.
 
Élményteli sífutás
A sífutás hosszú hagyományokra tekint vissza Mostviertelben. Az új jelzésrendszernek és az egységes iránymutató tábláknak köszönhetően a sífutók könnyedén el tudnak igazodni a sífutópályán.
A Gippel és a Göller hegyek ölelésében fekvő St. Aegydben működő északi sportközpont hat különböző, összesen 100 kilométer hosszú sífutópályával várja a klasszikus és szabad stílusú sífutás kedvelőit. A választékban szerepel egy panorámapálya St. Aegydben, egy összekötő pálya – a bennfentesek csak „családi sífutópályának” hívják – a kernhofi sífutópályákig (együttesen mintegy 60 km), a Langau sífutópálya a Weißenbachtalban, ahol egy hangulatos menedékház és egy érdekes „rénszarvas” is várja a vendégeket. Ezen kívül a hóbiztos Göller sífutópálya a Gscheidon, valamint
a hangulatos „két ország sífutópályája” a Lahnsattelen. A nordicsports academy specialistái különleges edzésprogramokat kínálnak az ambiciózus sífutóknak és mindazoknak, akik azzá szeretnének válni. A megfelelő kulináris élményekről a nordicsports szálláshelyek, köztük a Gasthof Gnedt, a Gasthof Perthold, a Gasthof „Zum Blumentritt“ és a MAHO-Stub’n gondoskodik.
 
Csodálatos természeti környezettel és 18 kilométernyi sífutópályával várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat Annaberg. Az Annaberg sífutópálya (kb. 7 km) egy fennsíkon vezet, így kimondottan hóbiztosnak számít. A fejedelmi látványt kínáló Ötscher-hegyen vezető Lassingtal-Joachimsberg sífutópálya (11 km) pedig nagyszerű választás mindazoknak, akik közepes távot szeretnének megtenni és közben a kilátásban is szeretnének gyönyörködni. Valamennyi sífutópálya alkalmas klasszikus és a szabad stílusú sífutásra egyaránt.
 
Puchenstubenben, aTurmkogel-felvonók parkolója mellett található a Turmkogel sífutóközpont, ahol zuhanyozási és átöltözési lehetőség is rendelkezésre áll. Öt különböző, elsősorban fektetett nyomtávú klasszikus sífutópálya várja a vendégeket összesen 30 kilométer hosszúságban. Az 5 kilométer hosszú Brandmäuer sífutópályának köszönhetően azonban Puchenstuben nagyszerű gyakorlási lehetőséget kínál a szabad stílusú sífutás kedvelőinek is. A Hochreit sífutópályák – más néven „Speckjausen pályák” – Göstling/Ybbs turisztikai kínálatának egyedülálló különlegességei közé tartoznak. A Hochkar és Dürrenstein között található fennsíkon összesen hat, különböző nehézségi fokú sífutópálya található. Hosszúságuk 2-től 7 kilométerig terjed, a nyomvonaluk pedig váltakozó kialakítású (klasszikus és szabad stílusú). A pályák nagyszerű kilátópontokhoz és hangulatos falusi szálláshelyekhez vezetnek, ahol ízletes finomságokkal várják a megpihenni vágyókat. Innen ered a Hochreit sífutópályák másik elnevezése, a „Speckjausen”, vagyis „uzsonna” pályák. A sífutópálya használata 3 euróba kerül.
Tipp: az Ablass-Hofnál található egy 2 kilométer hosszú kivilágított sífutópálya. Klasszikus és szabad stílusú sífutásra egyaránt alkalmas. A kivilágított pálya előzetes bejelentkezéssel naponta 18–20 óráig használható.
 
Lackenhof sífutópálya-hálózata összesen 21 kilométer hosszú, ebből 7,5 kilométer szabad stílusú sífutásra is alkalmas. A legtöbb pálya összeköttetésben áll egymással. Érdemes kipróbálni az 5 kilométer hosszú Gmoa pályát, Lackenhof leghosszabb sífutópályája csodás kilátást kínál az Nagy-Ötscherre.
Tipp: a Mandlbodenhütte már régóta a sífutók és téli túrázók kedvelt találkozóhelye. Különösen szép a kilátás a Kis- és a Nagy-Ötscherre.
 
Mitterbach am Erlaufsee egy védett természeti értékeket őrző natúrpark kellős közepén található és csaknem 12 kilométer hosszú, varázslatos kilátást kínáló sífutópálya-hálózattal várja a téli sportág kedvelőit. Az enyhén emelkedő, 3,5 kilométer hosszú Erlauf sífutópálya a felvonók völgyállomásától indul. Egy összekötő pálya vezet a St. Sebastianban található sífutópályákhoz.
 
Ybbsitz sífutóközpontja az idilli és napsütötte alpesi völgyben, Prollingban található, amely kimondottan hóbiztosnak számít. A 11 kilométer hosszú sífutópályán klasszikus és szabad stílusú sífutásra egyaránt lehetőség nyílik és felszerelés is bérelhető a kiindulóponton. A gyermekeket egy kötélfelvonó is várja, amely a hétvégéken és az iskolai szünetekben működik, valamint néhány hangulatos menedékházi is rendelkezésre áll.
 
Megfelelő hóviszonyok esetén sífutásra még St. Pöltenben, az alsó-ausztriai tartományi fővárosban is lehetőség nyílik. A 3,6 kilométer hosszú sífutópálya a Traisen folyó mentén vezet a Stattersdorfer stég és az autópálya-felüljáró között
 
Változatos téli túrák
A Mostvierteli-Alpokban csaknem valamennyi település téli túraútvonalak sűrű hálózatát kínálja az üdülővendégeknek. Göstling/Ybbs például 50 kilométernyi karbantartott téli túraútvonallal várja a vendégeket. A hótalpas kirándulás kedvelőit is tökéletes feltételek várják Mostviertelben. A Gippel és a Göller festői kulisszája előtt elterülő St. Aegydben az outdoor túrák szakértője, Christa Strametz vezetésével indulnak hótalpas túrák minden szombaton 13 órától (januártól). A gyülekezőpont a nordicsports academy-nél található, ahol hótalpakat is lehet bérelni. A túrák nagyjából 3 órásak.
Tipp: különböző speciális időpontokban további vezetett hótalpas túrák is szerepelnek a programban: különleges szilveszteri menüvel (12.31.), napközben (01.06., 02.03.) vagy éjszaka (11.30., 01.26., 02.22). A hótalpas túrákhoz feltétlenül szükséges a megfelelő szabadidő-ruházat és a vízálló cipő.
A St. Aegyd/Neuwalde hóborította vidékén tett hótalpas kirándulás felszabadítja a lelket. A Mostviertel Tourismus hótalpas túraajánlata magában foglal egy 3 órás vezetett hótalpas kirándulást, a felszerelés bérlését és egy ízletes ebédet a Gnedt vendégházban a régióból származó finomságokkal.
 
Megfelelő hóviszonyok esetén a kirándulni vágyók péntekenként 14 órától hótalpakkal vághatnak neki a Lunz am See körül elterülő csodás természeti környezet felfedezésének. Előzetes bejelentkezéssel más időpontban is igényelhetőek vezetett túrák. A „Schneeschuhstrawanzen“ hótalpas kiránduláson történő részvétel felnőtteknek 35 euróba, gyermekeknek 11 euróba kerül. Az ár magában foglalja a felszerelésbérlést is.
 
Számtalan hangulatos téli túraútvonal kanyarog a „Moststraße”, vagyis a „Gyümölcsbor útja” körül elterülő dombvidéken is. A Hochkogelbergen található Panoramastüberl kínál vezetett fáklyás túrákat, valamint hótalpak is kölcsönözhetőek itt.
 
Túrázás teliholdkor
St. Aegydben a teliholdas éjszakákon vezetett hótalpas és nordic walking túrák alkalmával juthatnak el a sportos jelentkezők a környék legszebb kilátást kínáló pontjaira: a Traisenbergre, a Zdarsky-Hüttéhez, Kernhofba, a Wällisch-árokba vagy a Scheikl-magaslatra. Teliholdkor Göstling/Ybbsben is kínálnak hótalpas túrákat. A részvétel személyenként 18 euróba kerül. Az ár tartalmazza a felszerelés és a homloklámpa bérlését is.
Csillagvizsgáló
A St. Anton an der Jeßnitzben magasodó Hochbärnecken, a nagyvárosok fényétől távol, található egy csillagvizsgáló. Itt meghatározott időpontokban vagy előzetes bejelentkezést követően a hétvégéken bárki gyönyörködhet a csillagokban.
 
Aki a napsütötte téli napokon hótalpakkal felszerelkezve vágna neki a hóborította tájnak, a Hochbärneck alpesi menedékházban bérelhet magának. Az alpesi kunyhótól induló „Jót tesz túraútvonalon” mintegy 2 órán át taposhatjuk a havat.
 
Sílécekkel a hegyre fel
A sítúrázás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A Lackenhof síterepen 1418 méter magasan található Ötscher menedékház az elmúlt években a sítúrázók és hótalpas kirándulók kedvelt találkozóhelyévé nőtte ki magát. A menedékház vendégei ingyenesen bérelhetnek hótalpakat (előzetes foglalás ajánlott). Csütörtökönként és péntekenként a sítúrázók is itt pihennek meg, miután felértek a hegyre, és itt töltik fel energiatartalékaikat finomabbnál finomabb regionális fogásokkal.
Különleges tipp: romantikus és izgalmas kaland, ha teliholdnál vállalkozunk sítúrára. Az Ötscher menedékház teliholdas éjszakákon 24 óráig tart nyitva.
 
A Mostviertelre és Stájerországra nyújtott lélegzetelállót kilátásnak köszönhetően a St. Aegydben található Göller-hegy is a sítúrázók kedvelt célpontja. A felfelé vezető út relatív rövid. A jobb tájékozódás érdekében a különböző útvonalakat – a Gsengeren vagy a Lahnsattelen át – külön nyomvonal is jelöli. Aki szeretné Annaberget felülről megcsodálni, annak a Tirolerkogelre (1377 m) kell felkapaszkodnia – a karbantartott téli túraútvonalon vagy túrasível felszerelkezve a hóborította hegyoldalon át. A mintegy 1,5 órás túra jutalma a varázslatos kilátás: szép idő esetén ellátni egészen a Hochschwabig és a Gesäuse régióba.
 
Izgalmas szánkózás
Egykoron a favágók és a kovácsok szánkáztak nehéz rakományukkal a völgybe. Ma a „Vas útjának” kultúrparkjában több természetes szánkópálya is önfeledt kikapcsolódással várja a családokat: például Opponiztban vagy a Waidhofen/Ybbsnél található Buchenberg Natúrparkban is. A 900 és 1500 méter magasról induló pályákon a szánkózók igazán lendületbe jöhetnek. Aki meg-megáll az izgalmas száguldás közepette, a környező tájra nyíló csodás kilátásban gyönyörködhet. Az Opponitzban található Kothal-Oberrehau szánkópálya ráadásul esténként is nyitva tart: ha megfelelőek a hóviszonyok, péntekenként és szombatonként sötétedés után is lehet szánkózni.
Ha a Pielachtalban járunk, érdemes felkeresni a Loichban működő 400 méter hosszú természetes szánkópályát. A pálya kezdő- és végpontja igazi pielachtali unikum: a Fink család gondosan felújított „aszalóháza”, ahol a „Kletzen borozó” várja a vendégeket. St. Aegydben, az 1766 méter magas Göller lábánál a Kernhofban található északi sportok központja egy új szánkópályával csábít vidám kikapcsolódásra. Szánkót a Gnedt fogadóban és a nordicsports academy-ben lehet bérelni és akár transzfer is igényelhető a szánkópályához.
 
Lovakkal és szánnal a téli tájon át
A lovassport kedvelői igazán nagyra értékelik Annaberg és lovardái gazdag kínálatát. Haflinger lovakon történő kilovaglásra többek között a Schaglhofban is lehetőségünk nyílik. A különleges ajánlatok közé tartozik a lovas szános kirándulás is. A haflinger lovak által húzott szánnal mintegy 1 órás túrát tehetünk a Saugrabenbe, ahol még vadetetésre is lehetőség nyílik.
 
Aki lóhátról szeretné felfedezni a hófödte téli tájat, az a St. Aegydben található MAHO lovas gazdaságban a legjobb helyen jár. A falusi szálláshely közvetlenül a St. Aegyd és Kernhof között húzódó sífutópálya mellett fekszik és speciális téli lovasoktatást kínál kezdőknek. A hangulatos MAHO borozóban egy pohár finom bor mellett eleveníthetjük fel a nap történéseit. Igazán hangulatos lovas szános kirándulást követően juthatunk el Herzerl-Mitzihez. A „Holzhof” vendégházat és hagyományőrző borozót vezető háziasszony mennyei mézeskaláccsal várja a betérőket.
 
Havas játékok az egész családnak
A mostvierteliek igazán családszerető emberek, ezért a családok is szívesen látogatnak a régióba, ahol számtalan gyermekbarát ajánlat közül válogathatnak. Különböző speciális programok várják az apróságokat, hogy ők se unatkozzanak a téli üdülés alatt. Lackenhofban például az Ötscher-lámák, név szerint Merlin, Ricco és Silvermoon kíséri a vendégeket téli túrára. Az érdeklődők a kirándulás közben számtalan hasznos információt tudhatnak meg a barátságos állatokról.
 
Tavakon siklani…
Tartós mínuszok esetén a Lunzer See kristálytiszta vize is megfagy, és átváltozik Alsó-Ausztria legnagyobb természetes jégpályájává. A korcsolyázni szándékozók azonban kizárólag saját felelősségükre mehetnek a jégre. Megfelelően vastag jégtakaró esetén a Mitterbachnál található Erlaufsee is nagyszerű korcsolyázási lehetőséget kínál.
 
A jégen siklás szerelmesei Göstling/Ybbs központjában természetes jégpályán hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek. Ybbsitz szintén egy természetes korcsolyapályával, valamint három különálló pályából álló jégteke-központtal várja a kikapcsolódni vágyókat. A létesítmény a Dr. Meyer parkban található, korcsolya és jégteke a helyszínen bérelhető. Fedett korcsolyázási lehetőséget és tökéletesen karbantartott jégfelületet kínálnak a St. Pöltben és Amstettenben található jégcsarnokok.
 
Ünnepek és események
Februárban hagyományőrző és ugyanakkor sportos program várja az érdeklődőket a Lackenhofban található Ötscher Arénában. A bécsi és alsó-ausztriai iskolai szünettel egybeeső „Ötscher élményhetek” alkalmával az alpesi Mostviertel egyetlen hatalmas partizónává alakul át. Szórakoztató sportversenyek, kulináris finomságok és változatos keretprogramok garantálják a vidám perceket.

 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.