Elkezdődött a Csóványosi torony átalakítása (ipolyerdo.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2103. október 11. - A munkaterület átadásával megkezdődtek az átalakítási munkálatok a Csóványos geodéziai mérőtoronynál, ezért nem látogatható! Elkezdődött a Csóványosi torony kilátóvá alakítása, ugyanis eddig ez egy országos geodéziai alaphálózat részeként működő mérőtorony volt. A kilátó remények szerint hamarosan a kiránduláshoz fog páratlan élményt nyújtani. Az építés alatt azonban a torony nem látogatható, ugyanis építési terület, ahol csak az építők, építtetők tartózkodhatnak!
Kérnek minden természetszeretőt, hogy az átalakítás időtartama alatt legyen türelemmel, és a fentiek figyelembe vételével tervezze kirándulását!
A kellemetlenségekért elnézést kérnek, ugyanakkor az építkezések várható befejezésekor, ami a jövő esztendő harmadik negyedévében lesz már együtt ünnepelhetnek a megújult Csóványos tetején!
Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően – az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásainak bevonásával, és a szükséges tervek, engedélyek birtokában –, elhárultak az akadályok, hogy a 938 m magasan álló geodéziai mérőtorony megújulhasson. Volt idő, amikor a turista utak mentén álló építménybe be lehetett jutni, manapság azonban hivatalosan biztosan nem. A torony kezelője ugyanis a megyei földhivatal vélhetően biztonsági okokból lezáratta. (Ismeretes, az erdészeti társaság csupán a környező erdők kezelője.)
A bezárt torony jelen állapotáért éppen ezért nem az erdőgazdálkodó felelős, ugyanakkor a gyalogos természetjáró turizmus pártolójaként felelősséget éreznek az oda látogatók biztonságáért is. Ezért a torony jelenlegi állapotát felmérték, és a kilátóvá történő átalakítás élére álltak. A torony szerkezetileg megfelel a statikai elvárásoknak, azonban nem a turisztikai terhelések elviselésére, hanem az eredeti funkció ellátására alakították ki.
Az elnyert pályázat a kilátóvá történő teljes rekonstrukciót célozza.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.