Túra indul az ország legvastagabb fájához a Gemencben (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

csomoros fekete nyar 201309Szekszárd, 2014. január 23. - Szervezett túrán kereshetik fel a természetbarátok az ország eddig ismert legvastagabb fáját szombaton a gemenci erdőben - közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.

A kirándulás délelőtt tíz órakor indul a Pörbölyi Ökoturisztikai Központtól, az úticél a pörbölyi erdőtömbben álló, 12 méteres törzskörméretű csomoros fekete nyárfa, amelyet tavaly ősszel találtak meg.
    A 15 kilométeres úton túravezetők kalauzolják a résztvevőket a Móric-Duna mellett álló faóriáshoz - mondta az MTI-nek Csontos Péter, a Gemenc Zrt. szekszárdi erdészetvezetője. A táj a téli időszakban is tartogat érdekességeket a túrázóknak, többek közt a Duna-parton az enyhe időjárás miatt itt telelő vízi madarakat, kócsagot, szürke gémet lehet megfigyelni - tette hozzá.
    Az óriás nyárfát már eddig is sokan keresték fel, az erdőgazdaság egy odavezető túraútvonalat is kijelölt. Az erdészetvezető közlése szerint az útvonalon tavasszal korlátozások lehetnek, amiről az 55-ös út Baja-Pörböly közti szakaszáról leágazó útvonal elején tájékoztatják majd az érdeklődőket.
    Az ország eddig ismert legvastagabb fájára egy gemenci fotóstúra résztvevője akadt rá, a gigantikus méretű nyárfa méreteit 2013. szeptember 21-én rögzítette Pósfai György biológus-kutató, dendrológus.
    A Magyarország óriás fáival foglalkozó dendromania.hu honlap leírása szerint a fekete nyár sarjeredetű lehet, becsült magassága 30-35 méter, kora 100 évre tehető.
    2013-ban 195 új fa került fel a dendrológus honlapján szereplő listára. A pörbölyi fekete nyár mellett új rekord született a fűzeknél is: Paks közelében szintén természetfotósok találtak rá egy 1060 centiméter átmérőjű fűzfára, Úrkúton pedig egy szintén rekordnak számító, 627 centiméteres bükkfára akadtak rá.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.