Közkedvelt Hármashatár-hegyi sétaútvonal újult meg (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 


2014. február 5. - A Pilisi Parkerdő Zrt. a téli közfoglalkoztatási program keretében idén is csaknem 400 közmunkást von be a parkerdő fenntartási, takarítási és erdőápolási feladatainak elvégzésébe.

Az ő munkájukat is dicséri, hogy megszépült a Glück Frigyes sétány másfél kilométeres szakasza.

A Hármashatár-hegyen, Budapest egyik legkedveltebb és leglátogatottabb turistaútvonalán a közfoglalkoztatási program keretében újult meg a Glück Frigyes sétány Határ-nyereg és Látó-hegy (Gugger-hegy) közti mintegy 1,5 km hosszú szakasza. Ez az évszázados sétaút a Kecske sziklák alatt halad el, az út mellett található a jól ismert Oroszlán-szikla. A parkerdő munkatársai és a közfoglalkoztatottak a sétaút hegy felőli oldalán a kézzel rakott terméskő támfalat a hiányos részeken pótolták, a romos, elhanyagolt szakaszokon pedig kijavították.

A Pilisi Parkerdő Zrt. idei téli közfoglalkoztatási programja 2013. november 1. és 2014. április 30. között valósul meg 375 közmunkás részvételével, akik közül 80-an erdészeti alapismeretek oktatásban, 20-an pedig OKJ-s motorfűrész kezelői képzésben részesülnek.  A közfoglalkoztatási program idei szakmai tervében 170 kilométer sétaút, turistaút, tanösvény és erdészeti út karbantartása, 150 hektár fiatal erdő ápolása, 30 kilométernyi erdőfelújítást védő kerítés rendbe tétele, 250 köbméter illegálisan lerakott szemét összegyűjtése, továbbá 16 ezer munkaórában pihenő- és letelepedő helyek felújítása, arborétumok fenntartása is szerepel.

A Pilis Parkerdő Zrt. rövidtávú tervei között szerepel még az Árpád-kilátótól a Görgényi út irányába vezető déli-nyugati irányú turista utak fél évszázaddal ezelőtt épített támfalainak felújítása is.


E heti rendhagyó programajánlónk a madárbarátoknak szól: szeretettel várják őket a Jági-tónál madárgyűrűzésre 2014. február 8-án szombaton a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. által közösen kezelt Szénások Európa Diplomás Területen. Találkozás: a pilisszentiváni sportpályánál a Villa Negra előtt, 9.00-kor. Részvételi díj: 400 Ft, családi (2 felnőtt és 2 gyerek – ezen felül minden gyerek után 200 Ft): 1400 Ft, diákcsoport (10 főtől): 200 Ft/fő. További információ: Mocsári Dezső Vazul programszervező, 30/511-1802
 

Heti túrajavaslatunk is ehhez a területhez kapcsolódik:

A Pilisi Parkerdő Zrt. és Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által közösen kezelt Szénások Európa Diplomás Terület egy erdőgazdaság és egy nemzeti park együttműködésének kiemelkedő példája. A Parkerdő a tájidegen feketefenyvesek átalakításával és a vadállomány szabályozásával segíti a természet aktív védelmét, emellett a környezeti nevelésre, a vadvédelmi kerítés karbantartására és a növényzet változásának felmérésére anyagi támogatást nyújt a nemzeti park részére. A különleges terület bemutatásának feladatát a Pilisszentivánon működő Pilisi Len Látogatóközpont látja el, melynek fenntartását a Pilisi Parkerdő Zrt. támogatja. A terület fokozottan védett, ezért a kijelölt turistautakról letérni, az erdőben bármit gyűjteni tilos!

A területet két tanösvény mutatja be, mindkettőnek saját jelzése is van - a Nagy-Szénás tanösvénynek a budai berkenye levele, a Jági-tanösvénynek pedig a kislevelű hárs levele.

Nagy-Szénás tanösvény

Táv, nehézség: kb. 4 km, enyhe lejtőkkel és emelkedőkkel
Útvonal: Nagykovácsi, autóbusz állomástól indulunk, a zöld jelzést követve kiérünk az erdőbe, itt a kék sáv jelzést követjük nyugati irányba, majd a piros jelzésen visszaérünk a túra kezdőpontjára.

Jági tanösvény

Táv, nehézség: kb. 3 km, enyhe lejtőkkel és emelkedőkkel
Útvonal: A pilisszentiváni sportpálya autóbusz állomástól indulunk a piros kereszt jelzésen, ezután a piros jelzést követjük a Jági-tóig, majd a tanösvény követjük a sportpályához való visszaérkezésig.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.