Ökoturizmus a középkori bolgár főváros, Tarnovo környékén (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageNem messze a középkori bolgár fővárostól, Veliko Tarnovotól található a mesebeli helyre emlékeztető Negovanka folyó kanyonja. A folyó meredek, ritka madárfajoknak otthont adó, festői szikla alakzatok lábánál vájja útját, kanyarulatait pedig vízesések tarkítják.
1997-ben, mikor a Bolgár Vidéki Turizmusért Szövetség létrehozta az első tanösvényt a Negovanka folyó kanyonja közvetlen közelében, senki nem gondolta volna, hogy a vidék a bolgár és külföldi turisták ezreinek kedvenc kiránduló helyévé válik majd – számolt be róla a Bolgár Rádió.

Ma, 8 évvel később, a közelben húzódó Emen nevű falu (ahonnan az ösvény indul) kiemelkedő helynek számít az ország turista térképein. Egészen az utóbbi időkig a falucskának mindössze száz lakosa volt. Ma már két vadonatúj, a kellemes vakáció eltöltéséhez szükséges minden lehetőséggel felszerelt szállodával büszkélkedhet, ugyanakkor minden arra csábítja a látogatót, hogy hátizsákkal felszerelkezve, a falu utolsó házait maga mögött hagyva, vágjon neki egy háromórás túrának, és fedezze fel a folyó vadregényes környékét.
Az tanösvény első megállójának mentén orgonával és más virágokkal borított meredek sziklaormok lélegzetelállító látványa fogadja turistát. Amerre a szem ellát, vízesések csodálatos látványa, a tiszta, hűs víz csobogása gyönyörködtet. Az ösvény végig jól követhető jelezésekkel van ellátva, nem tévedhet el az ember.
Tovább haladva, a sziklák között, hirtelen egy barlang nyílásába ütközünk.
– A barlangban hat olyan denevérfajta tanyázik, melyek egyedül Európának ezen a részén találhatók meg – mondja Valentin, a turisták kedvenc idegenvezetője.
Szerinte a kanyon páratlan lehetőségeket kínál a bátrabbaknak.
Kedve kerekedne az embernek egy kis sziklamászáshoz, még télies körülmények között is.
A biztonságos ösvényen maradva és tovább haladva azonban, pompázatos látvány várja a vendéget. A Negovanka folyó kanyonját az EU Natura 2000 részeként, védett övezetté nyilvánították. Erről Ivan Gaberov, a közeli turista komplexum tulajdonosa mesél.
– A kanyon teljes útvonala káprázatosan festői. Bulgária szívében fekszik, ahol viszonylag sík a terep. Az ösvény végét záró vízesés 35 méter magas. Az ember egy órát, de egész napot is eltölthet ott. Hátborzongató legenda is kötődik a vidékhez. Azt mondják a török uralom alatt a falu hajadonjai a vízesések fölötti sziklaormokról vetették le magukat, mintsem a megszállók feleségeként éljenek.
Az ökoturizmusra berendezkedett Emen helyi ízekkel is – bárányhússal és vörösborral – kedveskedik a túráról visszatérő vendégeknek.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.