Vác, Ipolyság és Selmecbánya idegenforgalmi együttműködése (Új Szó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Image2006. július 26.

Az erdészet palota Selmecbányán (ForestPress fotó)
A patinás bányaváros és a magyar főváros közti autóbuszjárat elindításának ötlete is megfogalmazódott; ilyet a múltban egy ideig  már  működtettek is                                                              Ipolyság. Az idegenforgalmi kapcsolatok fejlesztésére kívánnak lehetőséget teremteni Selmecbánya, a magyarországi Vác, valamint Ipolyság polgármesterei egy közös szándéknyilatkozat aláírásával.


 

Marián Lichner, Bóth János és Lőwy János július 25-én kedden hitelesítette kézjegyével azt a dokumentumot, amely nyolc pontban határozza meg a három város közös céljait és konkrét feladatait a turisztika és az idegenforgalom terén. Az együttműködés a remények szerint elősegíti, hogy a három város és régió lakossága megismerje egymás kultúráját, az adott tájegységek természeti szépségeit és kulturális örökségét. A szándéknyilatkozat tartalmazza, hogy az önkormányzatok biztosítják az idegenforgalmi irodák és szervezetek működését, és elősegítik azok együttműködését, intézményeiken keresztül turistautakat, körutazásokat, kirándulásokat és tapasztalatcserére alkalmat biztosító fórumokat szerveznek. Vállalják a felek különböző kiadványok, prospektusok elkészítését, cseréjét, közös tájékoztatók kiadását, valamint turisztikai rendezvények közös megszervezését és egymás rendezvényeinek a látogatását.
Fontos célkitűzés egy számítógépes adatbázis létrehozása is, valamint annak hozzáférhetővé tétele a világhálón. Az önkormányzatok turisztikai és információs irodái együttműködnek majd a turistacsoportok programjainak megszervezésében, az idegenvezetés, a szállás, az étkezés biztosításában. Mindenki anyanyelvén juthat majd hozzá a szükséges információkhoz.
A nyilatkozat kitér az önkormányzatok által fenntartott múzeumok és galériák együttműködésére is. A megállapodás résztvevői minden évben értékelik az együttműködést, az elért eredményeket (tehát azt is, hogy sikerült-e a nyilatkozatban foglaltakat megvalósítani), továbbá egyeztetik a tevékenységüket és a munkaterveket.
Marián Lichner, az UNESCO világörökségi listáján szereplő Selmecbánya polgármestere elmondta: bár a városban már alig beszélnek magyarul, a közös történelem miatt is, a legtöbb turista Magyarországról érkezik, s ezért is nagyon örültek az ipolysági kezdeményezésnek. Lichner szeretné elérni, hogy egy Selmecbánya– Ipolyság–Vác–Budapest rendszeres autóbuszjárat induljon, hiszen ilyet a hetvenes évekig egyszer már működtettek a patinás bányaváros és a magyar főváros közt. „Már hoszszabb ideje tárgyalunk vállalkozókkal, de a közlekedési minisztériumban mindig elakadt az ügy. Reméljük, sikerül mielőbb megszerezni az engedélyt. A selmecbányaiak is érdeklődnek Magyarország iránt, így egy ilyen járat nagyon hasznos lenne” – mondta Marián Lichner, aki jelezte, a közeljövőben szívesen venné, ha Selmecbányán találkoznának a városi információs és turisztikai központok vezetői, és megegyeznének a további lépésekben. Szerinte fontos, hogy ne csak egy darab papír legyen ez a szándéknyilatkozat, de tettek kövessék.
Bóth János is hangsúlyozta, hogy a dokumentum aláírása után a szakembereken a sor, akik szintén elkísérték a polgármestereket, és azonnal felvették kapcsolatot egymással. Szerinte a jövőben az idegenforgalom egyre nagyobb szerepet kap a térség fejlődésében, hiszen például Vác „az egyre inkább magára találó” Dunakanyar szíve. „A szándék szintjén nagyon jók az elképzelések, az EU-s források megnyílása anyagilag is alátámaszthatja a terveket, de a magántőkének is komoly szerepe kell, hogy legyen ebben a folyamatban. Régen nem látott fejlődés lehet ezen a téren, csak az önkormányzaton és a befektetőkön múlik, tudnak-e élni a lehetőségekkel” – fejtegette Bóth János. Lőwy János elmondta, Ipolyság tranzitváros, évente 1,5 millió turista utazik keresztül rajta. „Tudatában vagyunk annak, hogy ahhoz, hogy a város és környéke jól megélhessen a turizmusból, olyan feltételeket kell teremtenünk, hogy a turisták megálljanak, jól érezzék magukat Ipolyságon. Már elmúltak azok az idők, amikor az érdektelenség miatt megszűnt a város két nagy szállodája. Az utóbbi öt évben megnőtt az érdeklődés, két kisebb szálló is nyílt” – közölte lapunkkal Ipolyság polgármestere.

FORGÁCS MIKLÓS

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.