Kevés diák a természetjárók között (Dunántúli Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. április 7.
HÉTPRÓBÁSOK Néhány kulcsosházban a vendégek után a tatárjárást idéző állapotok maradnak, ezért egyes helyeket már nem is adnak ki szívesen a tulajdonosok.

Mint ide Berlin. A baranyai jelzett turistautak összhossza 1100 kilométer. Kanyarulataikban állandóan kettős feladat bukkan elő. Végigjárni, élvezve minden szépségüket, illetve a rendszeres karbantartásuk. Egyik sem egyszerű.
Kezdődik a túraszezon. Sokan bújnak bakancsokba, pattannak fel kerékpárjaik nyergébe, ülnek a Dráván evezőscsónakba. Baranya áldott a természetjárók szempontjából. Hegyek, folyósíkok, történelmi nevezetességek. Induljanak bármerre – Mecsek, Zselic, Ormánság –, a megfelelő körülmények biztosítása elvárás a részükről. Téveszthetetlen jelölések minden turistaúton, kiépített források, információt adó tanösvények, erdei bútorok, csónakkikötőhelyek, szálláslehetőségek. Ezek megteremtése, biztosítása állandó munkát, ráfordítást igényel a megyei Természetbarát Szövetségtől a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóságig, az erdészetektől a kulcsosházak fenntartóiig. Csak egy példa az erőfeszítésekre: a múlt évben a Természetbarát Szövetség – kaptuk a tájékoztatást Baronek Jenő megyei elnöktől – mintegy 100 kilométer turistaút felújításáról gondoskodott.

A szervezett természetjárás lelke a megyében a baranyai Természetbarát Szövetség. Összesen 34 tagegyesülete van – egyébként a szövetségnek hét szakága van: gyalog-, vízi-, kerékpár-, sítúra-, természetvédelem-, hegymászó- és barlangász- –, közöttük némi felszabadultságra való elnevezésűek is, mint az Arany Horda, a Felhőtlenek, a Mecseki Kóborlók, a Hétpróbások vagy a Radír Pók Túra Klub. A megyében 552 tagja van a szövetségnek, csökkenő. Bár Baranyában sok az iskola, az oktatási intézmény, mindössze 206 diákot tud a sorai között. Feltűnő, hogy az általános iskolák számára ugyan rendszeresen szerveznek érdekes, jelvényszerző túramozgalmakat, ám – olvasható a szövetség beszámolójában – „ezek sem növelik lényegesen azoknak az aktív tanároknak a számát, akik a természetjárás érdekében szerveznék tanítványaikat”. A nyugdíjasok érdeklődése viszont valamivel nőtt.

Képtelenség felsorolni, hol, milyen céllal kacskaringóznak Baranyában a jelzett turistautak. Csak megemlítjük ezek közül a mecseki zöld túrát, mint a maga csaknem 100 kilométerével a leghosszabbat. Kiadós feladat a kék túra mecseki szakasza is (64,4 km), vagy a piros túra (78,4 km). A hegyen a legrövidebb szakasz mindössze 200 méter a Babás-szerkövekhez a piros és a kék háromszögek között. Összesen egyébként a Mecseken 97 turistaút vezet. Megemlítjük még az úgynevezett nyílt túrákat – 2006-ban 48 ilyent hirdetett meg a szövetség –, ezek között a legsikeresebb a dr. Novotny Iván – ő a Pécsi Kerékpáros Klub elnöke – vezette Skóciai Szent Margit-emléktúra volt, közel 200 részvevőt vonzott.

Ha már a kerékpározókat említettük, a bringásoknak állandó, megalapozott panasza a kerékpárutak hiánya. Tavaly mégis sikerült elérniük, hogy bringás-barát útvonalat jelöljenek ki Pécsett a Domus Áruház és a Szigeti vám között.

Mészáros Attila

Meghökkentően sok Baranyában a szálláshely a turistáknak
Ez nem csak a kulcsosházakat jelenti. Ez utóbbiak árai az elmúlt években alig változtak, egy éjszaka/fő 500 és 1000 forintba kerül. Ilyen szempontból az olcsóbbak közé tartozik például a püspökszentlászlói Babarózsa, vagy a pusztabányai, 1000 forintba kerül viszont a Kardos úti, ahol 10 ezer forint kauciót is le kell fizetni. Van ennek a letétnek oka: néha olyan társaságok veszik bérbe a házakat, melyek távozása után a tatárjárásra emlékeztető állapotok maradnak. Ezért van olyan kulcsosház, melyet többszöri elrettentő tapasztalat okán már nem is adnak ki.

Tavaly negyven forrást újítottak fel a megyében
A hegyen vezető túrautakon járók összesen 15 hidat érinthetnek, közel 30 olyan kiépített pihenőhely van, ahol padok, asztalok, szalonnasütők vagy esőbeálló várja a kirándulókat, természetjárókat. Ugyancsak sok a kiépített kilátó, 13-ról lehet körbenézni, s gyönyörködni a panorámában. A felsoroltakban a közös: csaknem folyamatosan reparálásra szorulnak a vandálok miatt.
Kőzeteinek köszönhetően a Mecsek rendkívül gazdag forrásokban. Csak névvel ellátott közel 190 van. Igen sok munkába kerül ezek rendben tartása, felújítása, de tavaly volt új foglalás is, a Csonka Ferenc-forrás. A múlt évben egyébként a baranyai Természetbarát Szövetség tagjai több mint negyven forrást újítottak fel, az Amáliától kezdve a Dagonyászón keresztül a Takanyóig.
Információk a honlaptól egészen a Kerékvárosig
Ma már részletes, naprakész információkhoz juthatnak a megyében a természetjárás iránt vonzódók. A megyei szövetség programjai „közhírré tetelében” nagy szerepe van internetes honlapjuk megindításának.
A www.baranyatermeszetbarat.hu oldalon az aktuális eseményeken, rendezvényeken kívül tájékoztatást kaphatunk a kulcsosházakról, a mecseki forrásokról, kilátókról, olvasható itt a Mecsek Híradó is, illetve tanulmányozhatók a Mecsek turistatérképe, a túraútvonalak, túraajánlatok. Van még egy kiadvány, immár 11. évfolyamában, ez a megyei szövetség tagjaként működő Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub kéthavonta megjelenő tájékoztatója, az Arató Csongor szerkesztette Kerékváros.
Szent László ösvénye Igen sok tanösvény van már Baranyában, elsősorban a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnak, illetve a Mecseki Erdészeti Rt.-nek köszönhetően. Voltak szponzorai is e létesítmények megépítésének, ámbár előfordult, hogy az erre biztosított pénz kárba veszett. Szó szerint, mert a frissiben elkészült tanösvényt másnapra virgonc suhancok szétverték. A legújabbat, a Szent Lászlóról elnevezettet a napokban adták át Gyűrűfűn, a Zöld Iránytű Alapítvány és a Gyűrűfű Egyesület jóvoltából. Három kilométer hosszú, s húsz nagy információs tábla segítségével mutatja be az ökológiai falut.
Hat nap evezés a Dráván
Megtelt erre a szezonra a Dráva. Már csak egy-két nap maradt szabadon a június 1-jétől szeptember 15-ig tartó vízitúra-idényben. Amúgy a jelentkezési határidő is lejárt március 31-én. Nem változtak az árak, hallottuk Borján Györgytől,
a DDNPI szakreferensétől: az Őrtilostól Drávaszabolcsig terjedő teljes hosszra 5000 forint/fő, egyébként kikötőnként 700 forint. Ez a teljes hossz 150 kilométer, hatnapos evezés.
A Dráván hét csónakkikötő van, ebből három baranyai szakaszán. Padok, WC, tűzrakó van ezekben, s megállnak itt a kerékpárral túrázók is. Idén új információs táblákat helyeztek ki a kikötőkben, összesen 23 darabot, angol–magyar szöveggel. Sok a vízitúrákon a külföldi is.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.