1300 hrivnyás túra a Nárciszok völgyébe (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-04-25 - Egy kijevi utazási iroda 1300 hrivnyáért kínálja egyhetes kirándulási programját a huszti Nárciszok völgyébe.

A fővárosi csoportok május 8-tól 12-ig tartózkodnak majd vidékünkön. A személyenként 1 297 hrivnyába kerülő hosszú hétvégére a jelentkezők a Kijev-Csap gyorsvonat fülkés hálókocsijaiban érkeznek majd Kárpátaljára. A csoportok a munkácsi Langer hotelben kerülnek elhelyezésre, ahonnan több irányban kirándulnak majd: ellátogatnak például az ungvári várba, megkóstolhatják a szerednyei borospincék nedűit, megmártózhatnak a beregszászi termálfürdőben, megtekinthetnek egy Huszt-közeli szarvasfarmot, s a koronát minderre a 257 hektáros nárciszmezőre történő kilátogatás teszi fel, hiszen a május első napjaiban virágba boruló völgy látványa minden ide látogató számára életre szóló élményt jelent.
Persze, nem kell ahhoz kijevi lakosnak lennünk, hogy magunk is megtekintsük ezt az évente egyszer előforduló természeti csodát. A Karpataljaturizmus.net portál útmutatása alapján a Nárciszok völgyébe úgy juthatunk el, hogy Huszt előtt rátérünk a várost megkerülő útra. Ezen haladva, mielőtt elérnénk a városból kijövő, Técső irányába vezető útvonalat, balra térünk Nankove település felé. Az útjelző tábla ugyanitt a Nárciszok völgye felé is mutatja az irányt.
Kárpátalja egyik legszebb természetvédelmi látványossága Huszt határában elterülő ún. Nárciszok völgye. A tudósok szerint az utolsó jégkorszak után geológiai kataklizma következett be a vidéken, aminek következtében a hegyekből egy hatalmas földdarab csúszott le a síkságra - növényekkel és állatokkal együtt. Így kerültek ide a híres nárciszok.
1968-ban védett terület lett. 1992-ben az ENSZ a legmagasabb védettségi fokot jelentő bioszféra rezervátummá nyilvánította, majd 1997-ben Európa Diplomát kap, s az Európa Tanács védelme alá kerül. A vékonylevelű nárcisz megőrzése céljából – mely ritka botanikai objektum révén Ukrajna Vörös Könyvében is szerepel.
A Nárciszok völgye 1980 óta védett terület, területe 257 hektár. Kárpátalja növényvilágának egyik olyan képviselője, amely ma is csodálatos látványt nyújt május utolsó két hetében, virágzása idején. Ilyenkor rendezik meg a környékbeliek a már hagyományossá vált folklórfesztivált, mely a megye egész területéről idevonzza a látogatókat. P.I.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.