Fraknó vára – Forchtenstein (Nők Lapja)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
A vár története
Fraknó hatalmas vára messziről uralja az alatta elterülő vidéket. A középkori vár első építői a mattersdorfi grófok voltak, és ebből az időből származik az ő címerükkel díszített öregtorony és nagy torony.

A XV. században kihalt a grófi család férfiága, a vár a Habsburgok kezére került, de jelentősebb építési munkálatok a várban csak 1622 után kezdődtek, amikor I. Esterházy Miklós nádor II. Ferdinánd császártól megkapta Fraknó várát és az uradalmat. Mivel a vár a nádor örökölhető tulajdona lett, a düledező épület lassan erődítménnyé vált. Felépült egy szilárd bástyaöv, a kápolna, később pedig kincstárral és felújított lakószárnnyal bővült az épület. A főkastély kiépítését I. Esterházy Pál herceg kezdte el. Az ő nevéhez fűződik a festett udvarbelső, a barokk lovas szobor, valamint a bejárat fölé kitett 2,5 m hosszú krokodil is.
Séta a várban
I. Pál herceg nagystílűen gyűjtötte a ritkaságokat, legyen szó órákról, ezüst csecsebecsékről, egzotikus terményekről vagy éppen állatpreparátumokról, és ezeket titkos kincstárában őrizte. Akárcsak az elefántcsont filigránokat. Igen nagy megtiszteltetés volt annak idején, ha valakit a herceg leinvitált a kincstárába. Ma a várban a kincstár és a fegyvertár vezetéssel látogatható. A titkos helyiségek, az ősök csarnoka a családi festménygyűjteménnyel és a barokk ezüstbútorokkal berendezett szobák önmagukban egy gazdag és pazar korba visznek vissza, a kincsek és a látványosságok pedig tökéletes ráadás, amelyet előtte elképzelni sem tudtunk. A vár számtalan leget tart, de az egyik legérdekesebb a 142 méter mély kút, amelynek vizében 5-6 másodperccel később csobban a kút száján beöntött víz, és remekül visszhangzik.

A Hercegi hallali
Nemrég nyílt meg a Hercegi hallali című időszaki kiállítás a frissen restaurált hercegi lakosztály termeiben. A kiállítás 40 év vadászati szokásait mutatja be a hajtóvadászatoktól kezdve az egzotikus indiai vadászkalandokon keresztül a modern Esterházy-erdőgazdálkodásig. A kiállítás nem csak szenvedélyes vadászoknak nyújt érdekes időtöltést. Az Esterházy-vadasparkot ábrázoló festménytérképen percekig el lehet veszni a részletekben, akárcsak a vadorzópuska érdekességeinek felfedezésében.
A kiállítás szervezői egy extra meglepetést is tartogatnak a látogatóknak. Minden teremben a múltidéző tárgyak mellett kortárs alkotások is helyet kaptak. Ezek a modern remekek nemcsak illenek a termek tematikájához, hanem humorral és játékossággal közelítenek a kiállított tárgyakhoz.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.