Napelemes áramgenerátor a Retyezátban (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. június 24. - Szinte premiernek számít a Retyezátban az Encián menedékháznál a napokban felszerelt napelemes áramgenerátor.

Azért csak szinte, mert hat évvel ezelőtt már volt egy hasonló próbálkozásuk a hegyi mentőknek a Bucura-tó partján lévő menhelyüknél, de valami okból kifolyólag csupán pár hónapot működött ott a két napelem – mondja Bartók Csaba, a nemzetközi tagsággal működő turista klub által fenntartott Encián (Genţiana) menedékház gondnoka. Itt azonban hosszú távú szerepet szántak a napokban felszerelt napelemeknek, melyek összesen 500 watt áramot tudnak termelni, megoldva ezzel a menedékház áramellátását.

A 11 helyiségben felszerelt gazdaságos égő csupán 150 watt áramot használ, úgy hogy szándékunkban van egy szivattyút is rákötni a napelemes generátorra, amellyel megoldható lenne a ház központi fűtése is – magyarázza a gondnok, utalva arra, hogy kilátásban van egy fáskazán beszerzése, ami fűtőközpontként üzemelhetne. Ez jelentős előrelépést jelentene, hiszen a Retyezát Nemzeti Park területén lévő hét hagyományos menedékház mindegyikében gondot jelent a fűtés (amúgy az áramellátás is).

A Parkon kívül illetve ennek közvetlenül a határvonalán ugyan gomba módra szaporodnak a luxuspanziók, ám az igazi hegymászók számára még mindig a régi, priccses, jó esetben emeletes ágyas menedékházak jelentik a szálláslehetőséget. No, meg az összesen hat sátorozó hely, melyek többnyire szintén e menedékházak körül alakultak ki. Manapság ugyanis már feledésbe merült a régi gyakorlat, hogy az ember ott ver sátrat, ahol ráesteledik. Sajnos a turisták visszaéltek a hegyvidéki szabadsággal és addig rongálták a környezetet, míg a RNP vezetői szigorúan körülhatárolt táborhelyek kijelölésére kényszerültek. Ezeken, illetve az említett menedékházakon kívül csupán a két menhelyen, a Bucura és a kissé nyugatabbra eső Zănoaga tónál lehet még megszállni, igaz csak átmenetileg, egy éjszakára. Ezek a barakkok tulajdonképpen a hegyi mentőknek szolgálnak szálláshelyül, de a bajba jutott turistákat természetesen egy éjszakára ide is befogadják – mondja a hegyi mentők megbízott megyei vezetője, hozzátéve, hogy a Zănoaga tó melletti, megrongálódott menhelyet is épp a napokban fedik újra, dévai diákok segítségével.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.