Árnyas erdők a Bakonyalján (Népszabadság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. június 30.  - A csendes bakonyaljai táj regényes kirándulóhelyeket kínál az ide tévedőknek, akik történelmi emlékhelyekkel is találkoznak.
Akadnak még, akik ha azt hallják, hogy "árnyas erdőben szeretnék élni nyáron át, mert nékem az árnyas erdő vidám kedvet ád", képesek kapásból dúdolni a szöveghez illő dallamot - noha az árnyas erdő mintha kiment volna a divatból. A Bakonyalja gyönyörű vidékén például Réde és környéke a hegyvidék legregényesebb, kirándulóhelyekben leggazdagabb területe.
Csodákra lehet bukkanni a Bakonyalján. Azok, akik már rájuk leltek, ezt jól tudják, éppen ezért térnek vissza évről évre. Mint az a két dán fiatalember is, akik biciklivel járják a világot, de a vérteskethelyi Sajugi-kúriába már kétszer visszalátogattak. A csöndért, a kerti magaslesről elébük táruló látványért, a korabeli, gazdag parasztporta felújított, de eredeti állapotában megőrzött épületének, pajtájának, füves tetejű pincéjének hangulatáért.
A fővárosból szinte véletlenszerűen a Bakonyaljára tévedt családok alig hisznek a szemüknek és a fülüknek, amikor kiderül, hogy szinte fillérekért (a Sajugi-kúriában például 3000 forint egy vendégéjszaka) kapnak szállást és élményeket. A gyerekek nem győznek csodálkozni: ez a hatalmas kert, a nagy, szabad terek, az ide tévedő őzek, a gólyák - ez mind idetartozik? A százéves, kövekkel kirakott kút is? És valóban el lehet menni biciklivel a faluba fagylaltozni anélkül, hogy akár egy autó is szembejönne? Sőt biciklivel csak egy ugrás a hántai tekepálya vagy a Kincsem Hotel, ahol szauna és úszómedence is van?
Igen. De telt ház valahogy még sincs. Aki mégis ide kívánkozna, a 06 (34) 388-153-as vagy a 06 (30) 488-0794-es telefonszámon kérhet információt a szálláshelyről és a programokról.
A rédei Lesalja-majorban a volt grófi birtokon, Eszterházy Pál kúriájában ugyanez a helyzet. Bár itt a hétvégéken több a vendég, de ők is többnyire visszatérők. A példásan rendben tartott, ámbitusos épületek főleg családok, baráti társaságok elszállásolására alkalmasak. A hatalmas parkban szándékosan szárazságtűrő, hajdan jól ismert "parasztvirágokkal" ültették be a pompás virágágyásokat. Komoly kerékpárparkot szereztek be, hogy a vendégek a nekik tetsző kétkerekűvel járhassák be a környék legszebb helyeit: az Ördög-rétet, az Ördög-árkot, a Cuha-szurdokot, a Kőmosó-árkot. Újabban éjszakai gyalogtúrákat is szerveznek, kívánság szerint nehezített vagy könnyített szakaszon, s ilyenkor egy biológia szakos tanár ismerteti meg a kalandra vállalkozókkal az éjszakai erdőt. [Szabó Gáspárnét, a kúria marketingesét a 06 (30) 966-1562-es vagy a 06 (34) 574-116-os telefonszámon lehet elérni.]
Mivel nemrégiben sikerült megmenteni a megszüntetéstől az "erdei" vonatot, aki vonattal utazna Rédére, az a Győr-Veszprém útvonalon - amelynek festői szakasza a Cuha-völgy - bátran megteheti. Az utolsó állomásnál, Vinyesándormajornál kell leszállnia, ahol ha kéri, autó vagy lovas fogat várja. Koblencz Zsuzsa

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.