Válaszd ki kedvenc piknikhelyedet! (origo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. július 5. - A hírek szerint ezen a hétvégén nem lesz akkora hőség, így UV-B-sugárzástól és napszúrástól való félelem nélkül mehetünk ki a szabadba. Hogy dobjuk fel a szokásos hétvégi kirándulást? Kapjuk elő a nagymama nagy elemózsiáskosarát, és készüljünk egy régi jó békebeli piknikre. A szendvicskészítésen túl ezzel csak egy fontos feladatunk lesz: a helyszín kiválasztása. Gyönyörű panoráma a magasból vagy a patakcsörgedezés hangja? Segítünk. Eláruljuk, melyik a mi tíz kedvenc piknikhelyünk: Mátra, Balaton, Bükk, Őrség, Mecsek, Dunakanyar -mindenhova van szendvicsezős tippünk.

Egytől ötig: Mátra, Bükk, Őrség, Balaton és Pest
A piknik szokása a vadászó főurak után hurcolt középkori ebédekből fejlődött ki, de igazán nagy divatja a pikniknek, illetve a szabadban elfogyasztott villásreggeliknek a viktoriánus korban lett, amikor már elérhető polgári szórakozásnak számított, hogy egy-egy szép hétvégi délutánt valamilyen vidéki helyszínen, falatozással töltsenek a családok.
Akár csak a szűkebb család számára szervezünk pikniket, akár összetrombitáljuk a rokonokat, baráti házaspárokat, ismerősöket egy közös "mindenki hoz valamit" típusú szabadtéri lakomázásra, a jól töltött nap kulcsa az étel és a helyszín ügyes kiválasztása. Szempont, hogy mennyi időt kell autókázni, hogy megközelítsük a terepet, és persze az is, hogy ne tülekedjen ott tömeg; na meg lássunk is valami szépet, ha elzarándokoltunk odáig. Az ételeknél arra érdemes vigyázni, hogy semmi ne folyhasson ki, érdemes inkább szilárd élelmiszereket vinni. A pléd és néhány, füvön játszható, kisebb játék vagy kártya szintén nélkülözhetetlen kellék, sőt érdemes bepakolni a boltokban csomagban kapható nedves törlőkendőt is. Ha már így elvben minden készen áll a szabad levegőn eltölthető naphoz, jöjjenek a legjobb piknikhelyek.
1 Apci tengerszem
Hihetetlen látványt nyújt a Mátra délnyugati csücskében megbújó apci "tengerszem", amely ismertebb párjához, a szintén gyönyörű megyerhegyi tengerszemhez  hasonlóan egy egykori bányából keletkezett úgy, hogy a kivájt gödörben összegyűlt az eső és a talajvíz. Mindkét tengerszem igazi különleges célpont, több tízméteres sziklaszirtek veszik körbe a pici, zafírszínű tavat. A Sárospatakhoz közel fekvő megyerhegyi tó népszerűbb, és ebből adódóan jobban kiépített, információs táblák segítik a tájékozódást, és korlátok fokozzák a biztonságot azok számára, akik felülről - a hajdani bánya pereméről - is szeretnének bepillantani a vízzel kitöltött katlanba. Az apci tó kevésbé ismert, de a látvány ugyanolyan szép. A parton nyugodtan le lehet telepedni a pokrócra, a víz ugyan hideg, de legalább nem csábít ugrálásra - a bányatavaknál nem árt óvatosan fürdőzni. Lábunkat hűteni egy-egy rántotthús vagy kanasztaparti között viszont tökéletes. A megtalálásban ez segíthet.
2 Szalajka-völgy
A Szalajka-völgy nagy favorit, nem véletlenül: itt minden van, forrás, patak, vízesés, állatok, kisvasút, barlang - na meg helyben fogott és sütött pisztráng. Ha ide indulunk, a pikniket akár építhetjük erre a főfogásra is. A sétaút a Szalajka-patak mentén, öt kilométer hosszan kalauzol minket. Ha nem akarunk nagyobb kirándulásba belefogni, akkor a Szilvásváradról a Fátyol-vízeséshez induló kisvasútra szálljunk föl, így nem kell cipelnünk az elemózsiáskosarat sem. Ahol a vonat letesz, ott le is ülhetünk azonnal enni - a legjobb piknikező terep a Fátyol-vízesés aljánál elterülő Gloriett-tisztás. Aktív családok, akik a piknikfelszerelést nem romantikus kiskosárban, hanem praktikus hátizsákban hozták, nyeregbe is pattanhatnak: Szilvásváradon, a völgy bejáratánál kerékpárkölcsönző  s működik, ahonnan a környék messzebb lévő helyeit is bejárhatjuk. Itt jó infókat találsz a kirándulóhelyekről.
3 Vadása-tó, Őrség
Főleg a nyugat-magyarországiaknak lehet a Vadása-tó ideális piknikhely, de az ország más végeiből is megéri idejönni: az Őrség hazánk egyik legérintetlenebbül megmaradt gyönyörű kis szeglete. Vas megye délnyugati sarkában, az osztrák-szlovén-magyar hármashatár vidékén fekszik, és úgynevezett "szerek"-re, vagyis lankákra épült 18 falu alkotja. A piknikezésre kiválóan alkalmas Vadása-tavat Hegyhátszentjakab település határában találjuk. A vadregényesebb kis előtározóból és a nagyobb, strandosabb alsó tóból álló együttes a hasonnevű patak vizének felduzzasztásával keletkezett. Nevét onnan kapta állítólag, hogy a környékbeli sok róka lyukakat ásott a patak mentén, így lett vad-ásta, vagyis egy idő után Vadása. A táj gyönyörű, a tó vize pedig kristálytiszta, nem csoda, 12 forrás táplálja. Ha már idáig elkirándultunk, ne menjünk haza anélkül, hogy egy kicsit körülnéztünk volna a környéken. Az Őrség központja Őriszentpéter, de érdemes lehet megnézni a pityerszeri skanzent is - bár az egész vidék úgy néz ki, mintha szabadtéri múzeumban járkálnánk.
4 A balatonhenyei 400 éves bükk, Káli-medence
Ezt a piknikhelyet elsősorban azért ajánljuk, mert nagyon szép kirándulással köthető össze, főleg, ha valaki éppen a Balatonnál nyaral éppen. Ez az út kifejezetten autósoknak való, mert Révfülöpről még legfeljebb biciklivel lehetne megközelíteni a Káli-medence kis falvait. Mi Szentbékkállára mennénk először, körülbelül tíz kilométerre fekszik a Balatontól, a Fekete-hegy lábánál. Hatalmas sárga repceföldek között fekszik a falu, amely fehér templomával, zegzugos utcáival, apró házaival olyan, mintha élő skanzen lenne. Innen egy kis séta a kísérteties kőtenger, amelyet a vulkanikus működés formált űrbélivé. Ha még bírjuk a kirándulást, akkor a érdemes elindulni a Fekete-hegy oldalán. Itt borospincék és présházak között juthatunk el a csúcson magasodó Eötvös-kilátóba, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Káli-medencére, sőt a távolban a Balaton vize is megcsillan.
De itt még ne vegyük elő a piknikkosarat, mert az igazi romantikus piknikhely a terebélyes henyei bükk alatt vár ránk. Balatonhenye egy kedves, elfeledett Árpád-kori zsákfalu csörgedező patakkal és fehérre meszelt házakkal. A falu végében áll a Káli-medence legöregebb fája, a 400 éves bükk. Valójában már nem is a medencében, hanem az annak határát képező dombvidéken áll, mely Balatonhenyét Kapolcstól elválasztja. A vizsgálatok szerint a fa az 1600-1650 közötti időkből származik, az egykori erdőirtás egyetlen túlélője. Jelenleg egyedül áll a fennsíkon, a mező közepén, már messziről vonzva a tekintetet.
5 Rukkel-tó, Bugyi
Már 17 éve működik a Budapesttől délre eső bányatavak egyikénél a magánkézben lévő vízipark, a Rukkel János által rendbehozott egykori bányató ma komplett Velencei-tó kicsiben, tömeg nélkül. A tó gyönyörű környezetben van, nagyon jól kiépített, és rendkívül tiszta a vize is, ráadásul a csendesebb hátsó partszakaszok mellett igazi strandos részek is vannak itt 13 csúszdával, vízibiciklivel, toronnyal, játszótérrel. Persze semmi sincs ingyen: az idei árakat alapul véve egy kétgyermekes család négy-ötezer forintot biztosan otthagy (a gyerekek korától függően). Itt éppen a piknikkel spórolhatunk, az otthoni falatok után pedig jól esik egy kis fürdőzés és strandélmény - egy olyan helyen, ami sokkal tisztább és nyugisabb, mint az ismert magyarországi nagy tavak.
A Rukkel-tó a nyolc bányatóból álló délegyházi tórendszer része: ha ezt drágállanánk, a többihez még kirándulhatunk. A környék legnagyobb szabadstrandja a IV. tónál, a Nomád parton található, de ha igazán kalandos piknikezést szeretnénk, akkor béreljünk csónakot, és evezzünk át a stranddal szemközti lakatlan szigetek egyikére. Megéri. (A délegyházi tavaknál van a nemzetközi hírű Naturista Oázis is, ahol könnyen futhatunk bele a természetesség hiányos öltözékű híveibe.)
Öttől tízig: Mecsek, Gerecse, Komárom, Visegrád és a jó öreg Hajógyári-sziget
6 Rotary körsétány, Mecsek 
Nemrég hozták rendbe a Pécs felett húzódó Rotary tanösvényt, ahol sokfelé letepedhetünk uzsonnázni. A kellemes sétaút a két Tubes-kilátót köti össze: szintemelkedés nélkül, három kilométeren át visz érdekes növények között, amelyek feliratait nemrégen újították fel, illetve egészítették ki. A Rotary-pihenő kiválóan alkalmas arra, hogy a rövid séta után ide telepedjünk le falatozni. Furcsa nevét a körsétány egyébként a Pécsi Rotary Klubról kapta, amely 1930-ban Ereth Ede bőrgyári vezérigazgató magánadományából épült.
7 Királykút, Gerecse
A legendák szerint Hunyadi Mátyás is gyakran pihent meg vadászatai során a Nagy-Gerecse hegység aljában található Királykúton. A gyönyörű erdei tisztás Budapesttől 60 kilométerre, Tatától 17 kilométerre esik. Az M1-esen Tatabánya-óvárosnál lehajtunk, majd Tarján irányába megyünk egy negyed órát, és már ott is vagyunk Héregen. A faluból turistaútvonal vezet a hegyre. Sokan fittyet hánynak a behajtani tilos táblára, és autóval mennek a forrásig, mi ezt nem ajánljuk, egyrészt természetvédelmi körzetben járunk, másrészt meg egy kis sétától meg is éhezünk legalább. A működő forrás vize iható, ráadásul finom ízű és hideg; ha megkóstoltuk, jöhet a pokrócozás és az uzsonna. A hely piknikre, szalonnázásra tökéletesen alkalmas, de hétvégéken sokan fociznak is, tollasoznak errefelé. Aki szívesen sétál egyet az ebéd után, annak mondjuk: itt a Gerecsén fészkel a kipusztulástól féltett kerecsensólyom, és itt található a botanikai kuriózumnak minősülő Sadler-husáng is.
8 Monostori erőd, Komárom
Közép-Európa legnagyobb újkori erődjében, ágyúk és masszív várfalak között piknikezni különleges program, sokan meg is teszik, a hatalmas területű, elnyúló rét kínálja is magát, hogy leheveredjünk. Maga az erőd nem sok látnivalót tartogat, érdemes átböngészni a bejáratnál található térképet, megkeresni rajta Komárom és Révkomárom (Komárno) valaha összetartozónak tervezett erődrendszerét, megtapogatni az ágyúkat, illetve felkapaszkodni a Duna felé eső falakra a kilátásért. E fél óráig tartó séta után azonban kár hazamenni, ilyenkor milyen jól jön, ha van nálunk pléd és szendvics - a monostori erődöt az Isten is arra találta ki, hogy piknikezni lehessen itt. Két dologra kell ügyelni: a legjobb félig gomolyfelhős-félig napsütéses időben menni, mert kevés az árnyékot adó fa az erőd belsejében; és azt is előre ellenőrizni kell, hogy nem szerveznek-e arra hétvégére valami nagyobb rendezvényt. Az amúgy elég nyugis helyen gyakran vannak fesztiválok, és akkor a felfordulásban nehéz lesz találni olyan csendes zugot, ahol el lehet majszolni a magunkkal hozott elemózsiát.
9 Visegrád, Dunakanyar
A Dunakanyarban sok gyönyörű piknikhelyet találhatunk, elég csak menni az autóúton; de hogy ne bízzuk magunkat a véletlenre, ajánlunk egy biztosat: a visegrádi Alsó-öblöt. A Dunába nyúló T-alakú földnyúlvány alatt és fölött két kis holtág öblösödik, a bős-nagymarosi erőmű építésének leállítása után maradtak meg, most ligetes-füves, jó hangulatú horgászparadicsom kap helyet az alsó, nagyobb öbölben. A visegrádi önkományzat már tervbe vette, hogy ezt a Duna-parti szakaszt turistaparadicsommá alakítja, de egyelőre még nyugodt piknikezőhely ez is, amit jobbára csak a környékbeliek (és a horgászok) látogatnak sűrűn. Ami jó ebben a helyszínben, hogy összeköthető más programokkal is, például városbeli sétával, kompozással, bobozással, nagy meleg esetén a Lepence-völgyi erdei strandfürdőzéssel.
Itt, Visegrádon egy másik jó piknikhelyet is tudunk ajánlani, amely főleg a kirándulósabbaknak tetszhet: a visegrádi erdőben megbújó Telgárthy-rét ideális piknikterep (a honfoglaló hét vezért formázó millecentenáriumi emlékműről biztosan meg fogjuk ismerni), és a környéken sok nevezetesség bejárható, például a Bertényi Miklósról elnevezett füvészkert, az Apátkúti patak, az Ördögmalmi-vízesés, a Magda-forrás vagy a Nagyvillámi kilátó. Nem messze innen (a Mogyoróhegyen) játszóteret, vadaskertet is találunk (itt a bobpálya is). Ha többnapos kirándulást is bevállalunk, a Duna partján fekvő dömösi kempinget bátran ajánljuk, közel van, tiszta és barátságos.
10 Hajógyári-sziget - hajóval!
A fővárosiak örök favoritja, hiszen a gyors odajutás, a nagy zöld területek és a gyerekeket elbűvölő csúszdák nagy vonzerőt jelentenek. Mi is csak ajánlani tudjuk, főleg ha csak fél napot tudunk rászánni a mulatságra - viszont ha nagyobb kirándulást nem is tudunk beiktatni a hétvégébe, legalább az odautat dobjuk fel, és menjünk a szigetre hajóval. A BKV menetrendszerinti hajójáratával például a Batthyányi tértől egy óra alatt jutunk el a Hajógyári-szigetre, ez a megfelelő piknikhely kiválasztásával és némi nyújtózkodással együtt pont annyi, ami alatt újra megéhezünk. A jegyár nem elviselhetetlen (900 Ft felnőtteknek, 400 Ft gyerekeknek, de távolságtól függően olcsóbb is lehet), és a hajókázás szép kirándulás - még az elemózsiát sem kell cipelni, viszi a hajó.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.